Hlavní obsah

Skleněné městečko připravilo pro turisty další sklářské pátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už popáté se budou moci turisté v Železném Brodě, který se někdy prezentuje jako skleněné městečko, zúčastnit sklářských pátků. Ty jim dovolí nahlédnout do sklářské výroby, a to nejen té dnešní, ale i z dob minulých. Právě výroba skla je pro Železný Brod typická. První sklářský pátek se uskuteční 29. listopadu, poslední 14. března 2014.

Foto: ČTK

Výroba skla vyžaduje smysl pro detail. O tom se turisté mohou na vlastní oči přesvědčit od 29. 11. do 14. 3. každý pátek v Železném Brodě.

Článek

Aktivita Železného Brodu v zimě nezamrzá, naopak. Příští týden město odstartuje již popáté sklářské pátky. Ty turisty zavedou do sklářské průmyslové školy, muzea i několika sklářských firem.

Na vlastní oči pak návštěvníci uvidí, v čem výroba skla spočívá a jak se dnešní postupy liší od těch, se kterými skláři pracovali v minulosti.

Foto: ČTK

Skláři v Železném Brodě ukáží mimo jiné výroby miniaturních skleněných ozdob a předmětů.

„Už v létě jsme vydali leták Za sklem v Železném Brodě, který provází návštěvníky centrem města a blízkým okolím po stopách skla. Zimní sklářské pátky mají však návštěvníkům přinést něco navíc,“ uvedla vedoucí informačního a kulturního střediska Iva Chaloupková. Novinkou pátého ročníku je podle ní motivační sbírání razítek z navštívených míst.

Odměna pro sběrače

„Na letáku zimních sklářských pátků je zadní strana určena pro otisk razítek, a pokud jich návštěvník nasbírá alespoň pět, může si vyzvednout v našem informačním centru dárek jako upomínku na návštěvu Železného Brodu,“ dodala.

Komentovaná prohlídka železnobrodské sklářské školy začne každý pátek od 10 hod. Poprvé 29. listopadu a naposledy 14. března. Městské muzeum má v pátek prodlouženou otevírací dobu.

„Turisté nejvíc lákají ukázky práce se sklem – u nás mohou vidět při práci Karla Sobotku, který vyrábí foukané figurky,“ doplnila Chaloupková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám