Hlavní obsah

Náprstkovo muzeum odhaluje unikátní exponáty. Vydává se po stopách mořeplavců

Novinky, fis

Od pátku je veřejnosti v pražském Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur přístupná dobrodružná výstava Čas zámořských objevů. Návštěvníky provede vzrušujícím obdobím objevitelských výprav evropských mořeplavců. Část expozice bude interaktivní.

Foto: Archiv Národního muzea

Náprstkovo muzeum sídlí v Betlémské ulici v Praze.

Článek

Svět mořeplavců, misionářů, otroků i pirátů se od pátku 15. listopadu až do 14. září 2014 otevírá návštěvníkům Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur. V expozici Čas zámořských objevů, která je první z cyklu Peníze, je vystaven například veliký portrét jednoho z nejznámějších mořeplavců Kryštofa Kolumba či zemský globus ze Strahovského kláštera pocházející z roku 1632.

Řada exponátů, mezi něž patří i Kolumbův portrét, bude zapůjčena ze zahraničních muzeí. Některé budou mít v Česku výstavní premiéru. Návštěvníci si prohlédnou kupříkladu také vzácné předměty incké a aztécké sbírky.

„Výstava návštěvníky seznámí s tím, co všechno zámořské výpravy Evropanů přinesly samotné Evropě i objeveným končinám. A také to, k jakým kontaktům, střetům a vzájemnému přínosu docházelo v tomto významném období,“ přibližuje výstavu její autorka Kateřina Klápšťová.

TIP: O víkendech můžete Náprstkovo muzeum navštívit mezi 10:00 a 18:00. Otevřeno má denně kromě pondělí.

Expozici doplní také bohatý program v podobě přednášek, workshopů a tematických víkendů. Dětské návštěvníky nejspíš zaujme promítání mořských oblud a monster na plachty repliky části Kolumbovy lodi Santa María nebo obří interaktivní globus. Pro ty úplně nejmenší je přichystaná hravá stezka v podpalubí s krysou Kolumbou a švábem Kukaračou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám