Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vydejte se metrem zpátky v čase nebo za krajkou do Lešné

Přestože Martinové oslavili svůj svátek už v pondělí, na mnoha místech Česka jim bude patřit ještě blížící se víkend. Kdo se tedy husích hodů a ochutnávek vína nenabažil o předchozím víkendu, má možnost pokračovat také tento týden. Na ostatní čeká pestrý kulturní program s vážnou hudbou, výstavami, divadlem i filmovým promítáním.

Foto: Archiv Dopravního podniku hlavního města Prahy

Historickou soupravou metra se zájemci budou moci projet v sobotu

Článek
Praha

Gurmánský den v zemědělském muzeu

Degustace vín, cimbálovka, ukázky řemesel, husí speciality, ale také kreativní a kulturní program pro děti a dospělé proběhne v sobotu od 10:00 do 18:00 v Národním zemědělském muzeu v Praze 7. Bližší informace hledejte zde.

Metrem proti proudu času

Pražský dopravní podnik chystá na sobotu pro všechny zájemce zajímavý zážitek. V sobotu se totiž od 10:00 a 14:00 budou moci projet v historické soupravě metra. Více informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Svatomartinské hody v Kutné Hoře

V sobotu se vydejte do Kutné Hory na tradiční podzimní Svatomartinské hody, které se tu konají od 11:00 do 18:00 v Jezuitské koleji. Ochutnat budete moci nové víno, svatomartinskou husu nebo další speciality. Další informace čtěte zde.

Mladoboleslavské slavnosti vína

První ročník slavností vína se koná v sobotu od 15:00 do 21:00 v Mladé Boleslavi. Ve velkém sále Domu kultury tak budete moci degustovat nejrůznější vína od českých a moravských vinařů. Ochutnávku zpestří mimo jiné kulturní program. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Festival otevřených sklepů

Sv. Martina na Mutěnicku můžete navštívit v rámci festivalu otevřených sklepů o víkendu na jižní Moravě v Mutěnicích, Dubňanech, Svatobořicích, Hovoranech a Šardicích. Vinaři nabídnou nejlepší vína roku 2013 i vína loňská. Festival začíná v sobotu, kdy budou sklepy otevřeny od 10:00 do 21:00. V neděli pak pokračuje od 10:00 do 15:00. Více hledejte zde.

Svatomartinské slavnosti na zámku Slavkov

V sobotu od 11:00 do 15:00 přijeďte na zámek Slavkov za sv. Martinem. Kromě jeho příjezdu na bílém koni, se můžete těšit také na bohaté hody nebo zámeckou ochutnávku svatomartinských vín. Bližší informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Festival vína v Krumlově

Až do konce listopadu můžete vyrazit do Českého Krumlova na 1. ročník festivalu vína. V rámci programu se můžete v sobotu těšit na zahradní slavnost vína, která proběhne od 14:00 v Pivovarské zahradě. V případě špatného počasí bude k dispozici vyhřívaný stan. Více zde.

Tiché vzpomínání v Táboře

Na Žižkově náměstí v Táboře proběhne v neděli v 18:00 tiché vzpomínání na 17. listopad 1939 a 1989. Kromě toho bude mezi 10:00 a 15:00 otevřen pro veřejnost Městský úřad. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Divadelní festival v Polici nad Metují

Polické divadelní hry se konají v Polici nad Metují až do pondělí. V pátek od 19:00 se můžete těšit na hru Strašidlo cantervillské v podání divadelního souboru z Dobrušky. Více o programu zde.

Martinský jarmark v Novém Bydžově

V sobotu od 8:00 do 16:00 se v Novém Bydžově koná nejen martinský jarmark, ale také slavnost dřevosochání. Přijďte obdivovat umění řemeslníků a dřevořezbářů. Více zde.

Pardubický kraj

Festival Ezoterika ve městě perníku

Festival věnovaný nejen zdravému životnímu stylu je připraven v obou víkendových dnech od 9:00 v Kulturním domě Hronovická v Pardubicích. Návštěvníci si prohlédnou například nejrůznější svíčky, kameny, léčivé čaje a mnoho dalšího. Festivalu se zúčastní také alternativní masér Václav Negrey z Mariánských Lázní a připravena je i prodejní výstava léčivých obrazů. Více čtěte zde.

Podzimní vrkoče v Poličce

Jestliže netušíte, co je vánoční vrkoč, měli byste to přijít zjistit v sobotu od 13:00 do Muzea Bohuslava Martinů v Poličce. Pokud si s sebou přinesete i květináč (nebo jinou nádobu), budete si moci výrobu vrkočů dokonce vyzkoušet na vlastní kůži. Více se dočtete zde.

Karlovarský kraj

Noc divadel v Chebu

Celorepublikové Noci divadel se v sobotu zúčastní se svým programem také Západočeské divadlo v Chebu. Program začíná v 18:30. Nemusíte zůstat jen pasivními diváky, ale do představení se sami budete moci zapojit a nahlédnout tak do divadelního zákulisí. Více zde.

Liberecký kraj

Svatomartinské hody pod Ještědem

Hody spojené se svátkem sv. Martina se konají od pátku do neděle na Chatě Pláně pod Ještědem. Nechte se zlákat na huso-kachní hody v pátek od 17:00, v sobotu a v neděli po celý den. Další informace hledejte zde.

Olomoucký kraj

Festival Bystřické banjo

Město Velká Bystřice připravilo na sobotu soutěžní hudební festival Bystřické banjo. Hlavním hostem letošního ročníku a účastníkem nesoutěžní části bude Wabi Daněk. Festival se koná v domě kultury Nadační od 16:00. Veškeré informace najdete zde.

Festival Blues Alive v Šumperku

Mezinárodní bluesový festival se koná již tradičně v Šumperku, a to od čtvrtka do soboty. Festivalu se zúčastní hvězda z New Orleans Walter Wolfman Washington, který zahraje v průběhu závěrečného večera v Šumperku v sobotu od 18:00. Letos probíhá souběžně festival také ve Zlíně a ve věznici na Mírově. Do programu můžete nahlédnout zde.

Moravskoslezský kraj

Martinský trh ve Frenštátu

Svatomartinský program je připraven v pátek a v sobotu ve Frenštátu pod Radhoštěm. Pátek od 12:00 do 22:00 se koná Předmartinské odpoledne, v sobotu od 8:00 do 17:00 proběhne hlavní Martinský program. V 10:00 přijede Martin se svou družinou, poté se můžete těšit na doprovodný kulturní a hudební program. Více informací zde.

Severský filmový podzim v Ostravě

Celý tento týden až do neděle probíhá v Ostravě festival Severský filmový podzim, který se koná na mnoha místech ČR. Promítání proběhnou vždy od 17 a 19:30 ve zdejším Minikině. Všechny snímky budou v originále s českými titulky. Kompletní program si prohlédněte zde.

Plzeňský kraj

Svatomartinské posvícení na Zbirohu

Na zámek Zbiroh zavítá v sobotu svatý Martin na svém bílém koni. V symbolickém čase v 11:11 bude požehnáno svatomartinským vínům a poté přijede sám Martin s družinou. Připraven je bohatý doprovodný program, jarmark i ochutnávky vín. Více zde.

Ústecký kraj

Litoměřická vinná degustace

Na ochutnávku Svatomartinských vín zve Hrad Litoměřice v sobotu od 13:00 do 18:00. Kromě vín budou na místě také sýry, husí speciality a další lahůdky. Vstup na akci je volný, degustační vzorky budou k zakoupení dle individuálního výběru. Více zde.

Cestovatelský festival Sedm divů

V Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě můžete v sobotu od 11:30 vyrazit na cestovatelský festival Sedm divů. Vyprávět své zážitky tady budou cestovatelé například o Tanzánii, Ugandě nebo Grónsku. Program si prohlédněte zde.

Vysočina

Oslava 17. listopadu v Třebíči

Akce s názvem Světlo pro 17. listopad proběhne v Třebíči v neděli od 15:30. Na místě si budete moci vyrobit vlastní lampión, se kterým se můžete zapojit do průvodu od 17:30. Od 18:10 pak zazpívá Josef Vala písničky Karla Kryla na Karlově náměstí. Program zakončí zpěv státní hymny. Více čtěte zde.

Zlínský kraj

Festival vážné hudby v Napajedlích

Vážná hudba zazní od pátku do neděle v rámci festivalu Pocta Rudolfu Firkušnému v Napajedlích. Po tři večery si vždy od 17:00 můžete vychutnat koncerty v působivém prostředí Klášterní kaple. Bližší informace naleznete zde.

Vánoční výstava v Lešné

Výstavu paličkované krajky, kterou můžete navštívit od soboty až do 15. prosince, připravili na předvánoční čas na zámku Lešná. V expozici uvidíte tradiční vánoční předměty, ale i svátečně vyzdobené zámecké pokoje. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám