Hlavní obsah

Meziříčský zámek Kinských chystá expedici do středověku

Interaktivní výstavu Expedice středověk připravují v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí pracovníci Muzea regionu Valašsko. Návštěvníci si v expozici budou moci na chvíli vyzkoušet, jak vypadal život ve středověku. V loňském roce mělo muzeum velký úspěch s obdobnou výstavou zaměřenou na pravěk.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí.

Článek

„Lidé si vyzkoušejí na vlastní kůži, jak se žilo na hradě, v klášteře či na bitevním poli. Pro malé i velké návštěvníky jsou k dispozici dobové oděvy, mučírna s pomůckami práva útrpného, husitské zbraně a mnoho dalších exponátů,“ uvedla kurátorka výstavy Ivana Martišková.

Nejen chození a dívání bude povoleno. Návštěvníci se v expozici budou moci čehokoliv i dotknout. K dispozici jim budou mimo jiné repliky zbroje a zbraní, osedlaný turnajový kůň pro rytíře či fragment husitské vozové hradby. „Například ve středověkém skriptoriu si zájemci mohou vyzkoušet práci středověkých mnichů, písařů,“ doplnila kurátorka.

Výstavu zahájí v sobotu 16. listopadu vernisáž, která proběhne jak jinak než v historickém duchu. Přítomní si zahrají na rytíře, přiučí se řemeslu řezbářů i provazníků a ochutnají medové pochoutky, jaké uměli středověcí včelaři. Expozice pak bude veřejnosti přístupná až do 2. března 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám