Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za broučky do Valašského Meziříčí, za magií do Jičína

Uzavírání některých dalších turistických atrakcí, ochutnávka jablečných i dýňových delikates, tradičně také hry, soutěže a tvořivé dílny - to vše můžete tento víkend se svojí rodinou podniknout, pokud se vám nechce lenošit doma. Návštěvníky lákají na speciální program zoologické zahrady, zámky, hrady i rybníky.

Foto: Archiv Skleněný magik

V Jičíně se o víkendu bude kouzlit.

Článek
Praha

Strašidelný den ve Žlutých lázních

Přijďte si užít den plný strašidel a kouzel do Žlutých lázní v sobotu od 10:00 do 19:00. Proběhnou strašidelné soutěže, malování na obličej, bude připravena stezka odvahy, kouzelnická show i různé workshopy. Vstup na akci bude zdarma. Více se dočtete zde.

Dýňové hody v zoo

Přijďte se přesvědčit, zda dýně šmakují nejen lidem, ale i zvířatům. Dýňové hody budou probíhat v pražské zoologické zahradě v neděli od 9:00 do 17:00. Další informace hledejte zde.

Středočeský kraj

Čarování s dýněmi v Ostré

Přijeďte si vydlabat strašidelnou dýni nebo si z ní vytvořit dekoraci? Přijďte v sobotu od 10:00 do 16:00 k obchodu v areálu Botanicus Ostrá, kde se bude vše točit kolem dýní. Připraveno bude také občerstvení na zahřátí. Více zde.

Čokoprázdniny na zámku Loučeň

Na zámku Loučeň si o prodlouženém víkendu užijete čokoládové prohlídky. Konají se od soboty až do středy. Návštěvníci se tu dozvědí zajímavosti o čokoládě, ale také její nejrůznější druhy v rámci prohlídek ochutnají. Prohlídky budou přizpůsobeny hlavně dětem. Navíc budou mít vstup zdarma. Více čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Výlov rybníka Olšovce

Třídenní výlov rybníka Olšovce proběhne od soboty do pondělí na hrázi U Bašty, výlov začíná v 8:00. Budete si moci koupit nebo ochutnat jedovnického kapra i jiné ryby z místního rybníka. Součástí programu bude i oblíbený jarmark, kde naživo uvidíte při práci zručné řemeslníky. Více hledejte zde.

Lipenský Halloween

Sobotní odpoledne se od 13:00 do 17:00 ponese v Lipně nad Vltavou především v duchu strašidelného svátku Halloween. Patřit bude dětem. V programu bude spousta her, soutěží i opékání špekáčků. Více naleznete zde.

Jihočeský kraj

Podzimní slavnosti na Nových Hradech

Každoroční podzimní prohlídky hradu Nové Hrady se konají v sobotu od 10:30 do 15:00. Uvidíte šermířská vystoupení, střelbu z děla nebo rekonstrukci dobývání hradu. Večer bude obohacen o hrané prohlídky. Vstup na slavnosti bude zdarma. Více zde.

Ukončení sezóny na Krušlovském včelíně

V neděli od 10:00 do 18:00 zve návštěvníky Machův včelín v Krušlově. Proběhne tu zakončení turistické sezóny. Těšit se můžete na řemeslné stánky, tvořivé dílničky pro děti, speciální prohlídku včelína, kouzelníka nebo stínové divadlo. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Piráti na zámku

V sobotu zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou od 10:00 do 17:00 budou okupovat piráti. Otevře se tady halloweenský jarmark a obcházet kolem budou živá strašidla. Na nádvoří zámku budou probíhat soutěže pro děti a ukázky řemesla mistra kata. Více informací zde.

Festival kouzel a magie

Od pátku do soboty můžete v pohádkovém Jičíně navštívit festival kouzel a magie nazvaný Skleněný magik. Po dlouhých letech konání v Železném Brodě se letos festival přesouvá do Jičína. S kouzly se tu setkáte v Masarykově divadle i na dalších místech. V pátek ve 14:00 proběhne speciální kouzelnické představení na pěší zóně v Husově ulici. Bližší informace najdete zde.

Pardubický kraj

Podívejte se na zoubek Zoubkově šifře

V neděli od 10:00 do 16:00 proběhne v Litomyšli netradiční zakončení sezóny v expozici soch Olbrama Zoubka. V zámeckém sklepení zde budete mít možnost rozluštit Šifru Mistra Zoubka, a to potmě, proto si s sebou nezapomeňte vzít baterku. Více hledejte zde.

Dětský svět pohádek

Prodloužený víkend se na Dolní Moravě ponese ve znamení pohádek a nadpřirozených bytostí. Děti například zhlédnou divadelní pohádky a vyposlechnou předčítané pohádky z okolí Kralického Sněžníku. Loutkové divadlo pak malým divákům ukáže téměř metr vysoké loutky Marionety, a to hned ve dvou představeních. Pohádkový program se protáhne od soboty až do středy. Další informace se dozvíte zde.

Za Santinim do Chrudimi

Muzeum barokních soch v Chrudimi připravilo pro děti kreativní výtvarné dílny. Tématem těch sobotních od 10:00 do 11:30 je Inspirace barokem: Jan Blažej Santini. Děti si tak na chvíli zahrají na architekty a pokusí se vytvořit půdorys vlastní budovy. Více zde.

Karlovarský kraj

Horní hrad pod palbou

V neděli bude od 10:00 do 17:00 na Horním hradě připraven den věnovaný palným zbraním. Proběhne tu také škola šermu a vše si zde budete moci vyzkoušet i osahat. Po celý den se také bude střílet z historických děl. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Jablečná slavnost v Turnově

Kavárna Muzeum v Turnově připravila na sobotu od 11:00 jablečnou slavnost věnovanou dětem i dospělým. Pokud máte rádi jablka, vytvořte z nich svůj oblíbený pokrm a přijďte jej přihlásit do soutěže. Děti si tu vyhrají v rozšířeném dětském koutku. Více informací zde.

Mimořádná podívaná

Od soboty do pondělí bude mezi 9:00 a 15:00 výjimečně zpřístupněna věž zámku Lemberk. Návštěvníci tu uvidí hladomornu a z vyhlídky se jim naskytne pohled na Lužické hory i Ještědský hřbet. Více zde.

Olomoucký kraj

Slavnosti ohně

V Muzeu Drahanské vrchoviny proběhne v sobotu od 10:00 do 19:00 slavnost věnovaná především ohni. Uvidíte výrobu železa v peci, práci kovářů, odlévání bronzu, ražbu mincí nebo vystoupení skupiny historického šermu. Při západu slunce (před 18:00) budou účastníci svědky rekonstrukce pravěkého žárového pohřbu. Více se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Hofmistrova závěť na Sovinci

Slavnostní zakončení turistické sezóny proběhne o tomto víkendu na hradě Sovinec. Těšit se můžete na šermíře, středověké tance, módní přehlídku gotických šatů, sokolnické ukázky, divadelní pohádky nebo každých 20 minut na netradiční prohlídky hradních zákoutí. Po oba víkendové dny bude otevřeno od 9:15 do 17:30. Celý program si můžete prohlédnout zde.

Plzeňský kraj

Zamykání hradu Velhartice

V neděli od 14:00 zpestří dění na hradě Velhartice netradiční závod s názvem „Běh o hradní klíč“. Závodu se zúčastní pážata, panoši i rytíři. Kromě závodu jsou na programu také westernové ukázky, lukostřelba, lampiónový průvod nebo závěrečný ohňostroj. Více zde.

Za houbami do Pivovarského muzea

V sobotu od 10:00 do 16:00 proběhne v Pivovarském muzeu v Plzni podzimní odpoledne ve znamení hub. Vyrobit si budete moci plstěnou brož na šaty s houbovou tématikou nebo si vyzkoušíte zdobení perníčků, jak jinak než ve tvaru hub. Pro děti je připraven také houbový kvíz. Další informace čtěte zde.

Ústecký kraj

Podzimní volno v zoo Ústí nad Labem

Od soboty až do středy 30. října se můžete v rámci podzimních prázdnin vydat do ústecké zoo za netradiční zábavou. Luštit se tu bude tradiční podzimní kvíz a vyhrát můžete zajímavé ceny. Více najdete zde.

Oživlá strašidla na zámku Jezeří

V sobotu a v neděli od 11:00 do 15:00 se přijeďte podívat za strašidly na zámek Jezeří. V zámeckých komnatách a ve sklepení se budete bát za doprovodu hodných strašidel, duchů či upírů. Prohlídky budou probíhat v pětiminutových intervalech. Na zámku budou dva prohlídkové strašidelné okruhy – velký pro dospělé se staršími dětmi a malý pro nejmenší děti. Další informace naleznete zde.

Vysočina

Vyfoťte se v pohádkovém kostýmu

Pohádková říše Fábula v Kamenici nad Lipou připravila na tento víkend zajímavou akci, při níž se můžete nechat vyfotografovat v některém z pohádkových kostýmů. Obzvláště děti tento program jistě nadchne. Otevřeno je po oba víkendové dny od 10:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Putování s broučky

Začátek třídenního volna si můžete se svými ratolestmi užít třeba v Lapidáriu Trojice ve Valašském Meziříčí. Od 17:00 tady bude v pátek otevřena výtvarná dílna. A protože tématem jsou Broučci ze známých večerníčkových epizod, nebude na programu chybět ani světélkový průvod. S sebou proto nezapomeňte lampióny. Účastníci v převlecích dostanou odměnu. Více se dočtete zde.

Navštivte služebnictvo zámku Vizovice

Hrané prohlídky zámku Vizovice o tom, jak se zde dříve žilo a pracovalo služebnictvu, si užijete v neděli od 10:00 do 15:00. V rámci prohlídky návštěvníci ochutnají horkou uzenou polévku na zahřátí ze zámecké kuchyně. Prohlídky se konají od 10:00 do 15:00 každou celou hodinu kromě pravého poledne. Bližší informace zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám