Hlavní obsah

Výstava Dětský svět za císaře pána přesídlila do Prachatic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích ve čtvrtek začala interaktivní výstava Dětský svět za císaře pána. Expozice z cyklu Monarchie přibližuje návštěvníkům různé aspekty dětského věku na sklonku habsburské monarchie: s čím si děti hrály, jak se oblékaly, z čeho se radovaly i z čeho měly obavy.

Foto: Archiv Národního muzea

Úspěšná výstava Dětský svět za císaře pána je aktuálně k vidění v Prachaticích.

Článek

Návštěvníci výstavy se mohou těšit na mnoho typických dobových hraček z období konce vlády císaře Františka Josefa I. - panenky a jejich pokojíčky, hliněné figurky, cínové vojáčky i plyšového medvídka.

„Na výstavě nechybí ani sportovní náčiní, křestní oblečky a medaile, dětské šaty a botky z prostředí městského i vesnického, školní souprava prvňáčka obecné školy nebo model školní třídy," uvedla kurátorka výstavy Vanda Marešová.

Foto: Archiv Národního muzea

Edukativní i hravá výstava ukazuje život v 19. století.

Výstava pražského Národního muzea, pod nějž prachatické spadá, ukazuje, čím se děti bavily, zároveň ale připomíná, že dětství nebylo pro všechny jen obdobím šťastných chvil a rodinné pohody. K zamyšlení tak výstava nabízí různé životní situace a jevy, se kterými se děti, rodiny a celá společnost 19. století musela potýkat.

V interaktivní části výstavy se mohou děti obléci do dobového oblečení nebo si zahrát tehdejší hry, jako bylo třeba házení kroužků. Návštěvníci mohou výstavou projít v roli šlechtice, měšťana, sedláka nebo dělníka. Muzeum je otevřeno denně kromě pondělka vždy od 9:00 do 17:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám