Hlavní obsah

Tipy na víkend: Za rytmy jazzu do Plzně, za rodeem na Vysočinu

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Blížící se víkend nabídne bohatý kulturní program, ve kterém si vyberou milovníci klasického umění stejně jako ti, jež baví spíše moderní umělecké trendy. Odstíny podzimu si pak v přírodě užijí ti, kdo vyrazí na hrady a zámky. Na těch akce ještě zdaleka nekončí.

Foto: Archiv Black Angus Championchip

Netradiční podívanou můžete o víkendu zažít na Vysočině na rodeu.

Článek
Praha

48 Hour Film

Soutěž v natočení nejlepšího krátkého filmu během pouhých 48 hodin probíhá tento týden v rámci celé ČR. Festival krátkých filmů vyvrcholí v sobotu v kině Lucerna od 12:00 do 22:00 promítáním soutěžních snímků. Na závěr promítání bude předána cena vítězi. Připraven bude také doprovodný program. Více zde.

Kousek Indie v kině Světozor

Od čtvrtka do neděle se koná v kině Světozor Festival bollywoodského filmu. Kromě promítání můžete nasát atmosféru Indie také na bollywoodském jarmarku, který se rozprostře vedle východu z velkého sálu. Časy promítaných snímků naleznete zde.

Festival zimních radovánek u Vltavy

O víkendu se pražské Rašínovo nábřeží promění v malé zimní středisko. Všem milovníkům zimních sportů je určen právě festival Aprés ski. Bude tu snowpark, freestyle lyžování, šlehačková koulovačka a další skvělá zimní zábava. Sobotní program, který bude probíhat od 10:00 do 18:00, završí večerní show a exhibice. V neděli přijďte mezi 11:00 a 18:00. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Komentovaná procházka v Průhonicích

Exkurze s odborným výkladem na téma Dřeviny a jejich využití začíná v sobotu v 8:45 u hlavního vchodu Dendrologické zahrady. Zjistíte zajímavosti o stromech známých i méně známých. Na akci je nutná rezervace. Více informací hledejte zde.

Výtvarné pozastavení

Galerie JCM na zámku Dobříš vystavuje od 5. října do 2. listopadu díla kladenského malíře Jana Dingy, který se zaměřuje především na přírodní motivy. Jeho obrazy z cyklu Zastavení můžete zhlédnout denně mezi 9:00 a 16:00.

Císařské posvícení v Kouřimi

Ve skanzenu v Kouřimi se v neděli uskuteční od 10:00 do 16:00 posvícení spojené s jarmarkem. Těšit se můžete také na povídání o historii posvícení, o hře na dudy nebo se budete moci naučit lidové tance. Více zde.

Jihomoravský kraj

Podzimní slavnost v Otevřené zahradě

Přijďte v sobotu od 14:00 do 18:00 do Otevřené zahrady oslavit podzim v jeho tradičních oranžových barvách. Dýně zaplaví celou zahradu a budou se nejen vyřezávat, ale také jíst, nebo si z nich budete moci vyrobit dekorace. Dále se těšte na ochutnávku jablečných moštů, štrúdlů nebo na hudební program. Více čtěte zde.

Jihočeský kraj

Benešova vila se otevírá veřejnosti

Reprezentační prostory úřadu vlády v Sezimově Ústí se po dva říjnové víkendy otevřou veřejnosti, a to 12. a 13. října a poté poslední říjnový víkend. Uvidíte třeba jídelnu a pracovnu nacházející se v prvním patře. Součástí komentované prohlídky je i procházka parkem. Prohlídky se konají od 10:00 do 16:00. Další informace čtěte zde.

Slavit do Chýnovské jeskyně

Oslavy 150. výročí od objevení Chýnovské jeskyně probíhají téměř celý tento rok. Na tuto sobotu je připraven seminář nejen pro odborníky, ale i pro laiky a milovníky jeskyní. Čekají vás přednášky z různých vědních oborů, ale i setkání s přímými účastníky objevů v této jeskyni. Program proběhne od 13:00 v kulturním domě v Chýnově. Harmonogram akce najdete zde.

Královéhradecký kraj

Trutnovský podzim

Mezinárodní hudební festival se koná v hudebních síních společenského centra UFFO v Trutnově až do 22. října. Tento pátek v 19:00 zazní v koncertní síni B. Martinů koncert v podání Artemiss Trio. Na programu jsou skladby Suka, Martinů nebo Dvořáka. Více zde.

Pardubický kraj

Velká pardubická

Vrchol dostihové sezóny je tu. V neděli v 16:30 odstartuje největší dostihový závod sezóny. Nenechte si ujít jeho jedinečnou atmosféru. Program začíná na dostihovém závodišti již v 11:00. Veškeré informace najdete zde.

Prohlídky hipologické expozice ve Slatiňanech

Česká odbornice na hipologii Lenka Gotthardová vás v sobotu provede mimořádně expozicí na zámku ve Slatiňanech. Tématem prohlídek bude příběh závodu Velká pardubická a také osobnost hraběte Oktaviána Kinského. Prohlídky se uskuteční v časech 10:30, 13:30 a 15:30. Více zde.

Karlovarský kraj

Lázeňský festival jablek

Festival jablek proběhne v neděli od 10:00 do 17:00 na kolonádě v Mariánských Lázních. Kromě jablek se můžete těšit na řemeslný jarmark, tvůrčí dílny pro děti i dospělé nebo na slavnostní salvu Stříbrských ostrostřelců. Navíc budete moci každou lichou hodinu sledovat zpívající fontánu přímo na kolonádě. Další informace hledejte zde.

Šermování i střelba

Zámecká zahrada ve Žluticích bude v sobotu mezi 10:00 a 20:00 tepat životem. Proběhnou tady šermířské šarvátky, střelba z luku a kuše nebo také ohnivá show. Více se dočtete zde.

Liberecký kraj

Do 13. komnaty na zámku Zákupy

Běžně nepřístupné prostory můžete o víkendu navštívit na zámku Zákupy, stejnou možnost budete mít také během posledního říjnového víkendu. Uvidíte sedm historických prostor s původní dobovou výzdobou, které jsou prozatím veřejnosti uzavřeny. Je mezi nimi třeba ložnice a pracovna císaře Františka Josefa I. nebo salón korunní princezny Štěpánky. První prohlídka začne v obou dnech v 9:00. Více zde.

Olomoucký kraj

Festival duchovní hudby

Hudební festival zakončí v sobotu v 19:00 koncert v Chrámu Panny Marie Sněžné v Olomouci. Vystoupí Slovenský filharmonický sbor a Moravská filharmonie Olomouc. V rámci koncertu zazní Requiem od Antonína Dvořáka. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Hradní hodokvas v Ostravě

Všem milovníkům dobrého jídla je určen víkendový festival na Slezskoostravském hradě. Jarmark zahájí v sobotu v 10:00 král hodokvasu Bakchus společně se svou družinou. Na hradě se probudí dávné časy skrze dobové kostýmy, k ochutnání tady budou speciální pokrmy. Vše o akci najdete zde.

Nahlédněte do hradních sklepů Sovince

Vydejte se o víkendu od 9:00 do 18:00 na netradiční prohlídky sklepů na hradě Sovinec, kde vás omámí vůně rybízového vína, bylinek a čajů. Mimořádně bude zpřístupněna i hradní kuchyně. Dále vás čekají vystoupení šermířů, sokolnické ukázky nebo můžete vystoupit na hradní věž. Bližší informace o akci hledejte zde.

Plzeňský kraj

Festival španělské kultury

Program věnovaný výhradně španělské kultuře probíhá v Plzni až do 18. října. Ve čtvrtek vás zveme do Kopeckého sadů, kde proběhnou od 17:00 Mexické dušičky. Těšit se můžete na taneční a hudební vystoupení, mexické workshopy a ochutnávky tamních jídel. V pátek ve 20:00 vás v Měšťanské besedě čeká Flamencový recitál, v sobotu večer oslavte mexický státní svátek v baru Tapas a v neděli v 10:00 si v Měšťanské besedě můžete zatančit flamenco v rámci tanečního workshopu. Více zde.

Jazz bez hranic

Tradiční jazzový festival probíhá nejen v Plzni, ale také v Klatovech a Rokycanech až do 5. prosince. V sobotu v 15:00 zahájí festival hned dvě vystoupení souběžně. V Čečovicích u Holýšova v kostele sv. Mikuláše vystoupí mužský vokální kvintet Hlasoplet a v Plzni v obchodním centru Olympia Rokycanský big band pod vedením Jana Vimra. Kompletní program si prohlédněte zde.

Ústecký kraj

Poslední růže od Casanovy

Na hudebně romantickou komedii „Poslední růže od Casanovy“ můžete zavítat na zámek Duchcov v sobotu od 16:00. V představení zazní díla Mozarta nebo Beethowena. Děj příběhu se odehrává na konci 18. století. Více čtěte zde.

Vysočina

Cesta do podzemí

Ve Velkém Meziříčí se v sobotu uskuteční exkurze do jeskyní Moravského krasu. Některá místa jsou běžně veřejnosti nepřístupná. Navštívíte například Zaječí, Milovičí a Holštejnskou skálu nebo Barovou jeskyni. Odjezd je v 8:00 od budovy Ostrůvku. Nezapomeňte si kvalitní oblečení a baterku. Další informace najdete zde.

Divoké rodeo

V aréně Mitrov se po oba víkendové dny uskuteční od 10:00 národní celorepublikové finále v rodeových disciplínách. Kromě divokých rychlostních disciplín uvidíte také ukázky práce s dobytkem. Na místě budou i farmářské trhy se zbožím místní produkce. Více čtěte zde.

Zlínský kraj

Festival Holešovění

V sobotu vás zveme do Holešova na festival hudby, tance a výtvarného umění. V pátek v předvečer festivalu proběhne od 17:00 autorské čtení v holešovské knihovně. Festival bude zahájen v sobotu ve 14:00 a během dne se můžete těšit například na bubenicko-rytmický koncert nebo rockový večer od 20:00. Více hledejte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám