Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Lovit kapry na Bítov nebo za broučky do Rožnova

Kudyznudy.cz, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zářím se tento víkend rozlučte buď na strašidelných zámeckých prohlídkách, s ústy plnými pochoutek, nebo třeba v některé ze zoologických zahrad. Speciální program je připraven v pražské i děčínské.

Foto: Archiv hradu Bítov

Hradní kaprobraní ovládne Bítov.

Článek
Praha

Vědecké ponocování

Noc plná vědy se odehraje v pátek večer nejen v Praze, ale po celém Česku. Letošní téma „Energií k poznání“ přinese zajímavý program na Štefánikově rozhledně na Petříně (19:00 – 23:00), ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby nebo na VŠCHT v Praze (17:00 – 22:00). Program naleznete zde.

Oslava v zoo

Pražská zoo slaví letos 82. výročí svého založení a zároveň také 50 let chovu goril. Slavit se bude v sobotu celý den, konkrétně od 11:00. Těšit se můžete na hudební vystoupení a další zajímavý program. Od 20:00 proběhnou večerní prohlídky. Více o sobotních oslavách zde.

Středočeský kraj

Svatováclavská jízda v Mladé Boleslavi

Každoroční svátek historických vozidel proběhne v sobotu v Mladé Boleslavi. Město automobilů zažije desetikilometrovou slavnostní jízdu, před jejímž startem si budou zájemci moci vozidla na Komenského náměstí také zblízka prohlédnout. Cílem jízdy bude fotbalový stadion, kde bude poté od 10:00 probíhat kulturní program pro děti i jejich rodiče. Více zde.

Podzimní festival v Ostré

Přijeďte v sobotu od 10:30 do 17:00 do areálu Botanicus v Ostré, kde ochutnáte lahodné pokrmy z právě dozrávajících plodů podzimu. Program doplní divadelní představení pro děti, ukázky lidových řemesel nebo vystoupení komedianta a klauna Víti Marčíka. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Hradní kaprobraní na Bítově

Pokud vás zajímá, jak se připravovaly v dávných dobách pokrmy z ryb, vydejte se o víkendu na hrad Bítov. Po oba dny tady v hradní kuchyni uvidíte různé ukázky vaření ryb. Ošizeni nebudete ani o ochutnávku. Děti si v neděli budou moci vyzkoušet své rybářské umění při chytání ryb takzvaně na pytlačku. Prohlídky začnou po oba dny v 9:00. Více čtěte zde.

Den železnice v Brně

Do světa kolejí a vagónů vás v sobotu na Den železnice zve Zastávka u Brna, a to od 9:27 do 14:55. Těšit se tady můžete na jízdu vlakem taženým parní lokomotivou Šlechtična. Souběžně zde bude probíhat také Hornický den a Den zdraví. Připraven bude rozmanitý program. Bližší informace hledejte zde.

Jihočeský kraj

Svatováclavské slavnosti v Krumlově

Od pátku do neděle budou v Českém Krumlově probíhat oslavy svatého Václava, patrona české země. Součástí programu bude svatováclavský jarmark, adrenalinová lanová dráha nad Vltavou nebo páteční roztančené město od 16:00 do 19:00. V sobotu od 20:00 do půlnoci proběhne svatováclavská noc otevřených muzeí a galerií. Program bude probíhat také v zahradách pivovaru Eggenberg. Program akce si prohlédněte zde.

Lipenský KOLO-toč

Cyklistům a in-line bruslařům všech věkových kategorií je určen druhý ročník netradiční sportovní akce na Lipně. Akce startuje v sobotu v 10:00 v přístavu v Lipně nad Vltavou u budovy Kapitanátu. Účastníci pojedou po Jezerní cyklo a in-line trase směrem na Frymburk, poté přívozem na Frýdavu a přes Přední Výtoň zpět do Lipna nad Vltavou. V den konání se můžete také povozit na tobogánu na Stezce korunami stromů zdarma. Více zde.

Královéhradecký kraj

Svatováclavské posvícení na mlejně

V Babiččině údolí můžete o svatováclavském víkendu od 10:00 do 16:00 na dvoře Rudrova mlýna v Ratibořicích navštívit tradiční posvícení. Uvidíte nově zrekonstruovaný lidový zvyk s názvem Tlučení kohouta (sobota 13:00 a 14:00). A ochutnat budete moci tradiční české dobroty, třeba chleba se sádlem nebo tvarohem, bramborové placky nebo prasátko z roštu. A jako vstupné si zakoupíte buď posvícenský koláč nebo škvarkové placky. Více o programu akce zde.

Drakiáda ve Špindlu

V sobotu se na Dračí louce na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně koná soutěž ve výrobě a pouštění barevných papírových draků. Od 10:00 do 14:00 je připraven zábavný program u dolní stanice lanovky na Medvědín a od 13:30 bude probíhat prezentace soutěžících nahoře na Medvědíně. Soutěžící do 15 let mají jízdu na lanovce zdarma. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Perníková tlačenice

Svatováclavská tlačenice perníku se uskuteční v sobotu od 9:00 do 17:00 v Perníkové chaloupce u Pardubic. Přijeďte si vytlačit, vykrojit a upéct vlastní staročeský perníček. Kromě toho uvidíte šikovného řezbáře při výrobě perníkových forem nebo odborníky na zdobení perníčků. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

Svatováclavská slavnost v Mariánských Lázních

V parku hotelu Krakonoš v Mariánských Lázních proběhne v sobotu od 10:00 do 20:00 svatováclavské setkání. Těšit se můžete na středověké městečko, keltskou vesničku či rytířský stan. Dále vás čekají šermířské ukázky, hudební program nebo spanilá jízda motorkářů. Podrobný harmonogram akce naleznete zde.

Liberecký kraj

Loutkářská pouť na Dlaskově statku

Sobota bude na Dlaskově statku určena především dětem a loutkám. Kromě loutkových představení pro děti i dospělé, která budou probíhat každou hodinu od 10:00 do 18:00, se můžete těšit i na jarmark a zajímavé pouťové dobové atrakce, jakými jsou třeba hod do huby, hod na kozu nebo kolo štěstí. Více si přečtěte zde.

Olomoucký kraj

Za strašidly na Bouzov

Duchové a strašidla obsadí od pátku do neděle hrad Bouzov. Není se čeho bát, tato strašidla zaručeně nikomu neublíží. Noční kostýmované prohlídky se budou konat každých 10 minut mezi 18:00 a 20:00. Poslední prohlídka začne v neděli v 19:00. Organizátoři doporučují předchozí rezervaci. Všechny informace najdete zde.

Dobývání hradu Plumlov

Na zámku Plumlov se v sobotu od 10:00 do 17:00 odehraje velká vojensko-historická akce s názvem Plumlov 2013. Uvidíte tři bojové ukázky: Válka končí na Hané (ve 13:25), Dobytí Berlína (ve 14:30) a Ukrajina 1945 (v 15:35). Kromě bojových ukázek se můžete těšit na ukázky táborového života nebo předvedení armád. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Bruntálské mlsání

V neděli se od 9:00 začnou na zámek v Bruntále sjíždět labužníci z celého Česka. Koná se tu totiž třetí ročník gastrofestivalu. Koštování dobrého jídla doplní hudební program i zábava pro nejmenší. Tu zajistí mimo jiné vtipálek Michal Nesvadba a Klaun Kuchtík. Více o akci čtěte zde.

Svatováclavské slavnosti na hradě Hukvaldy

Hrad Hukvaldy bude o svatováclavském víkendu plný šermířů a bohatého celodenního programu. Vystupovat bude gotická katovna Ortál a Rytíři z Hückeswagen. Více zde.

Plzeňský kraj

Evropská noc vědců v Klatovech

Město Klatovy se v pátek připojí k celorepublikové Noci vědců, která se tu bude odehrávat od 16:00 do 23:00 na náměstí Míru a v přednáškovém sále Dominikánského kostela. Na náměstí se můžete těšit na různé vědecké pokusy z oboru fyziky, chemie nebo biologie. V Dominikánském klášteře pak proběhnou čtyři přednášky týkající se astronomie a fyziky. Vše o akci naleznete zde.

Dožínky na farmě

Program v duchu farmaření, her a zábavy bude v sobotu mezi 9:00 a 16:00 připraven ve Vysoké Libyni u Kralovic. Farma rodiny Janků pohostí rodiny bohatým programem. Dožínkový festival zabaví dětské i dospělé účastníky tancem, bubnováním, tradicemi i odbornými přednáškami. Více informací si přečtěte zde.

Ústecký kraj

Hokejová zoologická

Zoo v Děčíně připravila na sobotu zábavné dopoledne pro všechny fanoušky děčínského hokeje. Od 10:00 do 14:00 se tu setkáte s hráči HC Děčín a nebude chybět ani autogramiáda. Vstupenka z této akce vám poslouží také jako volný vstup na hokejový zápas 2. října na utkání s Nymburkem. Více zde.

Za elixírem mládí na Duchcov

V sobotu se přijďte podívat na večerní oživené prohlídky zámku Duchcov, které se budou konat v 17:00, 18:00 a 19:00. V rámci prohlídek se můžete těšit na omlazovací kúru v podobě Casanova elixíru mládí. Sám Casanova vás provede setmělým zámkem a promluví o svých tajemstvích. Organizátoři doporučují předchozí rezervaci vstupenek. Více čtěte zde.

Vysočina

Rodinný den v Jihlavě

Na Masarykově náměstí v Jihlavě proběhne v pátek od 15:00 do 20:00 odpoledne věnované rodinám s dětmi. Uvidíte prezentace hasičské, policejní a záchranářské techniky. Děti pobaví soutěže i nejrůznější dětské atrakce. Program proběhne také na jihlavském vlakovém nádraží, kde uvidíte například v 10:15 simulované srážky vlaku s osobním automobilem. Více informací hledejte zde.

Zlínský kraj

Podzimní putování s broučky

Ve Valašském království v Rožnově pod Radhoštěm se můžete v pátek vydat na podvečer věnovaný především dětem. Program bude probíhat od 18:30 do 20:00 a těšit se můžete na lampionový průvod, promítání animovaných filmů Zdeňka Millera nebo divadelní a světelná vystoupení. Bližší informace naleznete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám