Hlavní obsah

Šumavský kostelík dostane novou sochu světce

Dvacáté výročí znovuvysvěcení a také záchrany před úplnou devastací oslaví o víkendu šumavský kostelík svatého Mořice na Mouřenci u Annína na Klatovsku. Jedna z nejstarších církevních památek jihozápadních Čech za minulého režimu značně zchátrala. Před 20 lety ji zachránila sbírka německých rodáků a pomoc českého státu. Nyní díky aktivitám místních nadšenců a zástupců církve opět ožívá.

Foto: Archiv Kašperské Hory

Kostel sv. Mořice v Mouřenci u Annína

Článek

V sobotu bude v šumavském kostelíku svatého Mořice česko-německá mše a žehnání nové sochy pořízené z výtěžku letních akcí. Novou, 110 centimetrů vysokou sochu svatého Mořice vyrobil známý šumavský řezbář Karel Tittl. Do kostela se tak po desítkách let vrátí první ze dvou velkých mouřeneckých soch.

„Socha nahradí 500 let starý originál, který kdysi v kostele byl a nyní je uložený v bezpečí v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách,“ řekla spoluorganizátorka mouřeneckých aktivit Helena Pekárková.

Za sochu světce ve zbroji s kopím a štítem a za její menší model zaplatí farnost 30 000 korun. Po celé léto nabízel kostelík víkendové komentované prohlídky, koncerty a přednášky, jejichž výtěžek na sochu přispěl.

Přeshraniční sblížení

Začátek sobotní mše oznámí z věže gotický zvon z roku 1329, který patří mezi nejstarší na Šumavě. V posledních letech se rozeznívá výjimečně. Jeho úlohu totiž převzaly dva nové zvony poháněné elektřinou.

Kromě českých poutníků, turistů a místních lidí přijedou na mši i němečtí rodáci, kteří nechali kostel před 20 lety opravit a kteří tam prožili dětství a mládí.

„Setkání lidí z obou stran hranice nepochybně přispívá k přátelství obou národů a k napravení mnohých křivd a smutných událostí, kterých byl Mouřenec svědkem ve válečných a poválečných letech,“ uvedl farář Tomas van Zavrel.

Gotické skvosty na stěnách

Kostel svatého Mořice, kterému se většinou lidově říká Mouřenec, byl postaven kolem roku 1220. Později byl goticky a barokně upraven. Při odsunu muselo po válce odejít původní německé obyvatelstvo, kostel pak přestal sloužit věřícím, chátral a lidé ho postupně zdevastovali.

Při nákladné rekonstrukci v 90. letech byly náhodně objeveny vzácné gotické fresky ze 14. století. V kostele se dochovala křtitelnice ze 13. století. Součástí mouřeneckého areálu je i barokní kostnice, ve které bylo uloženo několik tisíc kosterních pozůstatků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám