Hlavní obsah

Teplický zámek zaplnili maňásci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava v prostorách teplického zámku připomíná 60 let fungování místního maňáskového divadla. Expozice, která bude otevřená do neděle 13. října, představuje loutky z nejslavnějších představení souboru včetně teprve připravovaného Dlouhá, Široká a Bystrozraká.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Výstava maňásků bude v Teplicích propojena s turisticky atraktivními akcemi.

Článek

„Většina loutek pochází z archivu a fundusu teplického maňáskového souboru, jsou tu ale i maňásci ze soukromé sbírky a hlavičky loutek z Muzea loutkářských tradic v Chrudimi,“ vysvětlil kurátor výstavy Viktor Keller.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Vlasta Tichá se sovou ze 70. let 20. století a kurátor výstavy Viktor Keller s ježkem z 50. let.

Teplický soubor založili tamní zdravotníci v prosinci 1953. Herci začínali s marionetami, k loutkám navlékaným na ruce se dostali až později. Prvním „maňáskovým“ představením byla Papírová komedie autora Kamila Horáka.

Už o rok a půl později tepličtí loutkoherci získali první místo na národní přehlídce v Českých Budějovicích i celostátní v Bratislavě. Aktuálně soubor hraje především představení napsaná svými členy, vystupuje nejméně jednou měsíčně.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Barevní maňásci zaujmou především dětské návštěvníky výstavy.

Při prohlídce výstavy si mohou návštěvníci v teplickém zámku vyzkoušet i práci loutkoherce, k dispozici je malé jeviště s několika maňásky.

V neděli 8. září soubor navíc odehraje na zámku pohádkové představení Pojďte s námi za zvířátky, po kterém bude následovat komentovaná prohlídka. O týden později pak muzejníci chystají dětskou dílnu, kde bude možné si maňáska vyrobit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám