Hlavní obsah

Některé nepřístupné památky otevřou výjimečně své brány turistům

Při letošních Dnech evropského dědictví, trvajících od 6. do 15. září, se otevřou návštěvníkům památky v sedmnácti městech a obcích Česka. Některé z nich jsou jindy nepřístupné. Do akce se zapojily objekty spravované Národním památkovým ústavem, církví, městy i dalšími vlastníky. Jinak tomu nebude ani v Pardubickém kraji.

Foto: Archiv města Pardubice

Automatické mlýny v Pardubicích se o víkendu otevřou turistům.

Článek

Mimořádně bude turistům zpřístupněna například dvoupatrová sýpka z 18. století v Jevíčku na Svitavsku, kdysi součást panského dvora. V roce 1813 sloužila jako polní nemocnice pro raněné a nemocné po bitvě národů u Lipska.

Nyní sýpku využívá radnice pro své potřeby. V Jevíčku bude k vidění také unikátní rumpálová 70 metrů hluboká studna z 18. století v Maříně, z větší části vysekaná ve skále.

V Litomyšli budou zájemci moci projít obvykle nepřístupnými, avšak velmi autentickými prostorami zámku - zámeckým šenkem, vedlejším pernštejnským schodištěm nebo pod zámeckými krovy. V Pardubicích bude přístupný jindy uzavřený židovský hřbitov nebo Automatické mlýny.

Foto: Archiv města Lanškroun

Kostel svatého Václava v Lanškrouně

Lidé si budou moci také prohlédnout zámek v Heřmanově Městci na Chrudimsku, který jinak slouží jako domov důchodců.

Mimo bohoslužby budou rovněž otevřeny brány kostela svatého Václava v Lanškrouně, kostel Povýšení svatého Kříže v Litomyšli, Husův sbor ve Vysokém Mýtě či další chrámy.

Reklama

Výběr článků

Načítám