Hlavní obsah

Koně na Šumavě o víkendech vozí místo dřeva turisty

Šumavský národní park představil turistům novou atrakci. Od minulého víkendu se tu mohou zájemci projet na voze s koňmi, kteří během týdne pracují ve zdejších lesích, z nichž přepravují dřevo. Koně se sem vrátili letos v červnu, čímž správa parku obnovila tradici, jež odsud v minulých letech vymizela kvůli využívání těžké techniky.

Foto: Archiv NP Šumava

Návrat tažných koní na Šumavu má za cíl také pomoci k záchraně genofondu chladnokrevných koní.

Článek

Každou neděli, po dohodě případně i v sobotu, se mohou turisté v okolí Modravy na Šumavě projet na voze taženém koňmi. Ještě letos přibude trasa u Prášil a Strážného, v roce 2014 pak také v Borových Ladách, Stožci a Českých Žlebech.

„Koně, živého tvora, na Šumavě v minulých letech nahradila těžká technika. To ale není na území národního parku vůbec dobře. Lidé s koňmi sloužili na Šumavě celá staletí, a my se proto snažíme vracet k zažitým tradicím,“ vysvětlil ředitel správy NP Šumava Jiří Mánek.

Foto: Archiv NP Šumava

V 90. letech koně v šumavských lesích se dřevem pracovali, park pro ně postavil a opravil stáje.

Asi hodinu a půl trvající výlet z modravských stájí povede na Rybárnu, Javoří Pilu a Rokytu. Ovlivnit trasu ale mohou i sami pasažéři. Záleží na dohodě s kočím, který zároveň plní úlohu průvodce.

Na vůz se vejde pět lidí, na rodinný výlet je tedy jako dělaný. Dospělí zaplatí za jízdu 150 korun, děti do deseti let jedou zdarma. Létem vyjížďky nejspíš neskončí. Správci parku se snaží najít saně, na nichž by turistům mohli nabídnout zimní projížďky tichou zasněženou krajinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám