Hlavní obsah

Kořenovská zubačka se šine i po okrajích horských strží

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se mění příroda přecházející z léta do podzimu, si dokonale vychutnají výletníci, kteří vyrazí horskou kořenovskou zubačkou z Tanvaldu až do Harrachova. Zážitek z jízdy navíc mohou propojit s návštěvou několika turistických cílů.

Foto: Archiv Jizerských hor

Nostalgická projížďka kořenovskou zubačkou je jedním ze způsobů, jak strávit některý z posledních letních dní.

Článek

Pokud máte rádi výlety po horách, jistě oceníte projížďku po železnici, která v necelých sedmi kilometrech překonává převýšení 235 metrů. Kvůli tomuto stoupání a sklonu na trati v hodnotě 58 promile byla vybavena ozubnicí. Kořenovská zubačka veze turisty kromě jiného po okrajích strží i strmých horských cestách.

Foto: Archiv Jizerských hor

Zubačka poskytuje na své horské trase nejrůznější vyhlídky.

Zubačka vyráží z Tanvaldu a putuje přes Kořenov až do krkonošského Harrachova. Po cestě prosviští čtyřmi tunely, z nichž nejdelší měří 940 metrů. Ve výšce 25 metrů pak po Jizerském viaduktu projede nad řekou Jizerou.

Kam se podívat

V Kořenově cestující mohou navštívit historickou železniční budovu a v ní fungující Muzeum ozubnicové dráhy, kde jsou mimo jiné vystaveny dobové fotografie. Muzeum je otevřené denně od 10:00 do 17:00.

Když už se budete potulovat v okolí Tanvaldu, zastavte se třeba také v Muzeu energie ve Velkých Hamrech. Otevírací doba je tu až do konce října od středy do neděle mezi 10:00 a 16:00. Dozvíte se více o vodní, větrné i fotovoltaické energii.

Malé cestovatele potěší asi nejvíce návštěva Muzea výroby hraček v Albrechticích v Jizerských horách. To je návštěvníkům otevřené po všední dny mezi 8:30 a 16:00, o víkendu pak od 10:00 do 16:00. Prohlédnout si tu mohou zachovalé historické stroje i dřevěné hračky.

Reklama

Výběr článků

Načítám