Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na vodní bitvu do Tábora nebo na rozhlednu Štěpánku

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Loutková divadélka, tvořivé dílny, kolotoče, tanec a další atrakce čekají o víkendu vás i vaše děti ve všech koutech Česka. Ať už jste z dovolené zpátky doma, nebo se právě rekreujete v tuzemských destinacích, vyrazte do okolí a vyzkoušejte některý z víkendových tipů.

Foto: Archiv Libereckého kraje

Výhled z rozhledny Štěpánka.

Článek
Praha

Na parník s vodníkem

Znáte pražské vodníky z Vltavy? Pokud ne, vydejte se na v neděli v 15:00 na parník s jedním z nich, který vám o těch ostatních vltavských hezky popovídá. Nejen že se dozvíte spoustu zajímavostí, ale také se příjemně pobavíte. Parník vyplouvá z přístaviště u Čechova mostu. Plavbu je lepší si rezervovat. Více se dočtete zde.

Osm not, osm postav

V sobotu od 10:30 se můžete přijít do Café Bazaar podívat na divadelní pohádku Noty na buben. Představí se v ní osm postav, protože přesně tolik je not na stupnici. Rodinné vstupné vyjde na 150 korun. Další informace hledejte zde.

Středočeský kraj

Cirkusový den v Ostré

Den cirkusu, klaunů a žonglérů si můžete užít v sobotu od 10:30 hodin v zahradách areálu Botanicus Ostrá. Těšit se můžete na kejklíře Vojtu Vrtka, bublinovou show nebo na kejklířskou dílnu, kde si vyzkoušíte třeba chůzi po provaze. Celý program čtěte zde.

Historické slavnosti v Kolíně

Kolínské historické slavnosti se v sobotu uskuteční u příležitosti 200 let od návštěvy cara Alexandra I. Program bude zahájen v 10:00 na Karlově náměstí a poté bude od 11:00 pokračovat na Kmochově ostrově. Účastníky čeká tanec, hudba, jarmark a dobové ležení. Hlavní program proběhne od 13:00 a jeho součástí bude příjezd cara a ukázka vojenského střetu. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Den města Brna

Od pátku do neděle se bude po celém Brně slavit. Akce, která je historickou připomínkou obléhání města Švédy při třicetileté válce, se kromě centra města odehraje také na Špilberku a v katedrále sv. Petra a Pavla. Páteční program začíná v 10:00 v Radnické ulici dobovým jarmarkem. O víkendu vás čeká průvod vojska městem, bitevní ukázka na Špilberku v sobotu od 15:00 a od 21:15 velký ohňostroj. Více zde.

Hradní pouť na Bítově

Od úterý se až do neděle na hradě Bítov setkáte s historickými šermíři, čekají vás i ukázky dobových zbraní, šermířské souboje a soutěže pro děti. V sobotu od 22:00 se můžete navíc těšit také na ohňovou show. Pouť zakončí v neděli od 11:00 mše na hlavním nádvoří před kaplí. Další informace čtěte zde.

Jihočeský kraj

Vodní bitva v Táboře

V sobotu od 13:00 si přijďte zabojovat na Housův mlýn v Táboře. Čeká vás tu osvěžující vodní bitva aneb dobývání Tábora Švédy. Kromě vodní bitvy se můžete těšit na soutěže pro děti, prohlédnete si filmovou zbrojnici nebo strašidelnou výstavu táborských legend.

Královéhradecký kraj

Pouť v Polici

Od pátku do neděle se bude v Polici nad Metují konat pouť. Kromě klasických pouťových lákadel se návštěvníci dočkají také hudební a taneční zábavy, výstav či speciálního dětského programu. Více naleznete zde.

Pardubický kraj

Vojenská přehlídka Cihelna

Tradiční vojenská přehlídka Cihelna se koná od pátku do soboty v Králíkách a tématem hlavní bitevní ukázky, kterou uvidíte v sobotu od 11:40 a 15:45, bude ostravská operace 1945. Součástí programu budou dynamické ukázky policie, vězeňské služby, celní správy či integrovaného záchranného systému. Více čtěte zde.

Muzeum obuvi ožívá

Muzeum obuvi a kamene ve Skutči ožije v sobotu od 9:00 do 17:00 tradičními řemesly. Návštěvníci uvidí práci ševce, kováře či kameníka. Kromě řemesel proběhne od 10:30 loutková pohádka o drakovi. Bude plná písniček. Veškeré informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Středověké slavnosti na hradě Loket

Slavnosti purkrabího Půty zažijí o víkendu ti, kteří zavítají na hrad Loket mezi 10:00 a 18:00. Po vstupu do hradu se budete cítit jako v dobách gotiky. Čekají vás tu rytíři, kejklíři i šermíři. Atmosféru dokreslí středověká hudba. Nebude chybět ani kouzelník či sokolník s ukázkami. Celý program si prohlédněte zde.

Liberecký kraj

Narozeniny rozhledny Štěpánka

V sobotu od 10:00 do 17:00 bude rozhledna Štěpánka slavit své 121. narozeniny a zve vás na oslavu. Slavnosti zahájí arcivévoda Štěpán a těšit se můžete na jarmark, tvořivé dílničky pro děti nebo ukázky kovářského řemesla. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Pan Vok na Plumlově

Hrad Plumlov navštíví o víkendu pan Vok a slavnostně ho přivítají šermíři, hudebníci a tanečnice. Po oba dny se můžete mezi 10:00 a 18:00 těšit také na loutkové divadlo, sokolníka, lukostřelce či dobový jarmark. Sobotní večer zpestří od 19:00 country bál. Další informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Za zážitky na Sovinec

V pátek si na hradě Sovinec užijete lehce strašidelné prohlídky od 18:15 do 23:00, které budou zakončeny ohňovou show. Sobota a neděle pak budou ve znamení řemesel a středověku. Připraven je jarmark, kde uvidíte zručnost nejrůznějších řemeslníků. Večer vás čeká ohňová show zakončená ohňostrojem. Hrad bude po oba dny otevřen od 9:00. Více hledejte zde.

Baškohrátky ve Frýdku

Den plný netradiční zábavy prožijete na letišti Bahno ve Frýdku-Místku, a to v sobotu od 9:00. Bude se soutěžit a v rámci doprovodného programu se můžete těšit na aquazorbing, tandemové lety na paraglidingu nebo nafukovací atrakce. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Husitské slavnosti v Tachově

Zažijte město Tachov v roce 2013 a vydejte se o víkendu na husitské slavnosti plné hudby a programu pro děti. Akce začíná v sobotu v 10:00 a slavnostní průvod městem v dobových kostýmech vyjde ve 13:30. Čeká vás také westernová show, módní přehlídka v dobových kostýmech nebo ohňová show. Celý program je k nahlédnutí zde.

Štíty stříbrného lva

Pravý středověký víkend můžete s rodinou prožít v sobotu i v neděli od 10:00 do 18:00 na hradě Velhartice. Uvidíte vojenské ležení, ukázky a nácvik bojových šiků, rytířský turnaj a přijedou také jezdci na koních. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

Úštěcký jarmark

Tradiční historický jarmark v Úštěku můžete navštívit v sobotu od 9:00. Na 13 různých scénách vás čeká více než 200 vystupujících a řemeslníků. Těšit se můžete na šermíře, prohlídky šatlavy nebo focení v dobových kostýmech. Od 15:00 vás čeká slavnostní průvod městem a večer od 20:00 strhující historická podívaná. Bližší informace naleznete zde.

Osecká pouť

Po oba víkendové dny se můžete od 10:00 do 17:00 vypravit do Oseku na pouť. Na nádvoří cisterciáckého kláštera se můžete těšit na řemeslný trh. Uvidíte představení pouličních i loutkových divadel nebo akrobaty na volném laně. Děti se asi nejvíce vyřádí na autíčkách, kolotočích nebo houpačkách. Více o pouti zde.

Vysočina

Telčské slavnosti Zachariáše z Hradce

Historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna proběhnou od čtvrtka do soboty v Telči. Ve čtvrtek se můžete těšit na Staročeský den, v pátek vás čeká Pohádkový den zaměřený především na děti. Renesanční den, tedy sobota, bude vrcholem celé události. Čekají vás rytíři, šermíři, tanečnice, dobová hudba, mistr kat i sokolník. Další informace hledejte zde.

Zlínský kraj

Starodávný jarmark ve skanzenu

Typický starodávný jarmark můžete o víkendu navštívit v Dřevěném městečku ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Pobaví vás kejklíři, žongléři, šermíři nebo loutkové divadlo. Připraveny jsou i historické atrakce pro děti. Ty se navíc mohou těšit na loutkové divadlo Kašpárkův svět. Celý program čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám