Hlavní obsah

Šumavský park bude turisty lákat do zoocenter s vlky, jeleny a divočáky

Dvě nová návštěvnická centra se zoologickým zaměřením začne letos stavět v Kvildě na Prachaticku a v Srní na Klatovsku šumavský národní park. Rozšíří tak místa, kde se mohou návštěvníci blíže seznámit se životem vybraných zvířecích obyvatel Šumavy. Park má připraveno celkem na 80 projektů v hodnotě přes 600 miliónů korun. Většina z nich je zaměřena na návštěvníky a zvýšení atraktivity parku.

Foto: Archiv Národního parku Šumava

Turisty čeká v šumavském národním parku spousta novinek.

Článek

„Jako zatím poslední jsme v našem zooprogramu otevřeli soví voliéru v Borových Ladech, která má u návštěvníků velký ohlas. Za jeden den máme rekord 1050 návštěvníků," řekl ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek.

Ještě letos tak správci parku začnou s budováním zoocenter, jejichž součástí jsou také výběhy. Návštěvníci v nich mohou pozorovat divoká zvířata v jejich téměř přirozeném prostředí. Na cestě z Kvildy na Horskou Kvildu tak vznikne zoocentrum věnované šumavským jelenům a divokým prasatům.

V Srní ještě letos odstartuje stavba vlčího zoocentra. Správci parku by je chtěli dokončit zřejmě v příštím roce.

Přibudou také mosty

Návštěvníci Šumavy mají podle Mánka o šumavské živočichy velký zájem. V zooprogramu je zařazena kromě soví voliéry také stanice pro handicapovaná zvířata v Klášterci, velkému zájmu se těší pozorovatelny zvěře, například zimní pozorovatelna jelenů v přezimovací obůrce. „Obnovili jsme i myšlenku jakéhosi výběhu pro zubra,“ dodal ředitel.

Kromě toho se správci parku snaží nalákat turisty i na novou infrastrukturu. Staví tu například nová vyhlídková místa. Zatím poslední slouží od prázdnin na Zelené hoře s vyhlídkou na Srní. „Ještě letos zvládneme dvě - jedno bude na kamenném moři pod Plešným jezerem a druhé na Kamenné Hlavě u Českých Žlebů,“ uvedl Mánek.

Park vybuduje také rozhlednu na Chlumu s výhledem na rašeliniště Vltavského luhu. Pro turisty připravují správci parku také otevření mostu v Modravě přes Roklanský potok, aby se cyklisté, a v zimě běžkaři, vyhnuli autům na silnici. Druhý most vyroste v oblasti Černého Kříže přes Studenou Vltavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám