Hlavní obsah

Zoo Olomouc se chlubí novým výběhem vzácných levhartů

Návštěvníci olomoucké zoologické zahrady mohou od začátku minulého týdne vidět vzácné levharty mandžuské v novém výběhu. Ten zlepší podmínky pro chov této ohrožené kočkovité šelmy a měl by do zoo přilákat další návštěvníky.

Foto: Archiv Zoo Olomouc

Takto vypadá nový olomoucký domov levhartů mandžuských.

Článek

Areál pro levharty mandžuské, který má podobu jeskyně s vyhlídkovou terasou, tvoří tři venkovní výběhy, čtyři vnitřní ubikace a karanténa. „S vybudováním chovného centra se zvyšují možnosti na odchovy mláďat, čímž se posiluje naděje k návratu do volné přírody," řekl ředitel zoologické zahrady na Svatém Kopečku Radomír Habáň.

Foto: Archiv Zoo Olomouc

Levhart mandžuský

Olomoucká zoo chová levharty mandžuské od roku 2001. Do té doby je bylo možné vidět jen v pražské zoologické zahradě, která do Olomouce poskytla samici a později i samce této kočkovité šelmy. Zoo na Svatém Kopečku nyní chová tři samice a jednoho samce. Letos se levhartům narodilo mládě.

Nová turistická lákadla

Olomoucká zoo loni zahájila stavbu areálu safari Euroasie. Lidé tam budou moci už v létě sledovat daňky, kamzíky, jeleny sika, zubry i losy. Zvířata bude možné pozorovat z projíždějícího vláčku na devítihektarové ploše. Do roku 2017 chce zoo vybudovat pět areálů safari na 19 hektarech. Po Euroasii budou následovat areály Severní Amerika, Afrika, Austrálie a Arktida.

Branami olomoucké zoo za rok 2012 prošlo téměř 366 tisíc návštěvníků, kterých bylo meziročně o zhruba 7300 méně. Neopakoval se tak rok 2011, kdy návštěvnost svatokopecké zoo po předchozím poklesu začala opět růst, a počet návštěvníků se zvýšil o 4656.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám