Hlavní obsah

Tipy na víkend: Užijte si letní kino v Kutné Hoře i magické obrazce v Hostinném

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dynamický program hudebního festivalu nabídnou tento víkend například Přeštice a Vysočina. Hrané scénky propojené s historickými událostmi pak na své diváky počkají třeba na hradě Hasištejn. Kdo letos ještě nezavítal na žádný z řady řemeslných jarmarků, bude mít i nyní několik příležitostí.

Foto: Archiv Valachy Tour

V okolí Velkých Karlovic se cyklisté projedou malebnou přírodou.

Článek
Praha

Po stopách indiánských hrdinů

Vyrostli jste na příbězích náčelníka Vinnetoua, jeho lásky Ribanny a bratra Old Shatterhanda? Jedinečnou výstavou Po stopě Karla Maye vám je připomene Národní muzeum. To svojí expozicí odráží děje a postavy Mayových románů. Více informací naleznete zde.

Na vlnách staré hudby

Clam-Gallasův palác v Praze zahájí v neděli letošní Letní slavnosti staré hudby. Od 15:00 tak odstartuje série koncertů a hudebních vystoupení v římském duchu. Vychutnejte si tóny lahodící uším a seznamte se s barokními hudebními nástroji. Více o slavnostech čtěte zde.

Středočeský kraj

Zločiny minulosti

Na stopě historických zločinů, které se kdysi odehrály v prostorách hradu Karlštejn, se ocitnou jeho návštěvníci v pátek a v sobotu večer v rámci speciálních prohlídek. První vyrazí na tajuplnou trasu už v 19:00. Informace o vstupném najdete zde.

Festival České hrady startuje na Točníku

Po roce opět startuje velmi populární hudební festival, který po celé léto putuje po českých a moravských hradech. První zastávkou festivalu bude o tomto víkendu hrad Točník. Nenechte si ujít festival s hvězdami české hudební scény, jako například Monkey Business, Tomáš Klus, Kryštof či Wohnout. Více zde.

Romantika letního kina

Letní kino Barrandov Biograf 16 v kutnohorském Parku U Tří pávů promítne v sobotu ve 21:00 komedii Světáci z roku 1969. Vychutnejte si pravou letní idylku.

Jihočeský kraj

Rozehrané Přeštice

Open Air Musicfest Přeštěnice začíná už ve čtvrtek, protáhne se ale až sobotní noci, takže na víkendové odreagování tu bude prostoru dostatek. V sobotu se můžete těšit například na kapely Medvěd 009, Rybičky 48, Exots nebo Koubis. Nabitý program si přečtěte zde.

Den chýnovské jeskyně

Chýnovská jeskyně slaví v letošním roce 150 let od objevení. V sobotu se uskuteční den plný zábavy, netradičních prohlídek a programu pro děti. Od 20 hodin se navíc můžete těšit na tajemné noční prohlídky jeskyní, na které je ovšem nutné se objednat předem. Více informací zde.

Plzeňský kraj

XXXL pivní sobota v Nepomuku

Vystoupení interpretů několika hudebních stylů a na závěr ohňostroj si užijí účastníci sobotních pivních slavností v Nepomuku. Začínají v 11:00 a protáhnou se až do půlnoci. Bližší informace hledejte zde.

Noční prohlídky kláštera v Kladrubech

Netradiční noční oživenou prohlídku si vychutnáte v kladrubském klášteře v sobotu každou celou hodinu od 20 do 23 hodin. Prohlídku je lépe si rezervovat předem. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Návštěva památek jinak

Odborný výklad týkající se například unikátních stavebních materiálů a zanikajících postupů poskytnou speciální víkendové technologické prohlídky na hradě Bečov. Další informace najdete zde.

Piknik na zámku Kynžvart

Víkend na zámku Kynžvart slibuje netradiční zážitek, protože v sobotu se zde dostanete na normálně nepřístupný ostrůvek, kde si můžete vychutnat skvělý piknik. K víkendovému odpočinku v trávě vám zahraje smyčcový kvartet.

Ústecký kraj

Historie naživo

Těm, které už omrzely klasické hradní a zámecké prohlídky, se jistě zalíbí ty sobotní hrané na hradě Hasištejn. Proběhnou každou půlhodinu mezi 9:00 a 17:00. Více o akci hledejte zde.

Léto s Casanovou na zámku Duchcov

Oživené prohlídky zámku s názvem Letní milostná ladění můžete prožít na zámku Duchcov v sobotu od 13:30, 15 a 16:30 hodin. Při prohlídkách zazpívá operní pěvkyně Inna Davidenko. Více o prohlídkách zde.

Výstava šperků v Žatci

Pokud vás zajímá, čím a jak se lidé dříve zdobili, nenechte si ujít výstavu šperků a módních doplňků v Regionálním muzeu v Žatci. Navštívit ji můžete od 13 do 17 hodin.

Liberecký kraj

Dobový jarmark na Housce

Historické kostýmy si za zvuku dobové muziky budete moci prohlédnout v sobotu i v neděli na hradě Houska, kde se uskuteční akce Jarmark s hudbou dávnověku. Vstupné na osobu bude pouhých 10 korun. Další informace hledejte zde.

Slavnosti Svijanského piva

Milovníkům piva je určen již 24. ročník populárních Svijanských slavností, které proběhnou v sobotu od 13 hodin v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdu. Novinkou letošního roku je speciální vlakové spojení Svijanským speciálem z Prahy do Turnova. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Magické obrazce v Hostinném

Nádherné barevné mandaly, barevné harmonizující obrazce, si můžete prohlédnout ve Františkánském klášteře v Hostinném až do 25. srpna o víkendech vždy od 9 do 17 hodin, v neděli od 13 do 17 hodin.

Pardubický kraj

A zase ta řemesla

V neděli se od 10:00 do 18:00 na hradě Kunětická hora uskuteční festival dobových řemesel, a to nejen pod širým nebem na nádvoří, ale také v interiéru hradu. Více informací hledejte zde.

Komentované prohlídky zámeckého arboreta

Na zámku ve Slatiňanech se o víkendu dozvíte zajímavé informace o arboretu a rosariu v rámci komentovaných prohlídek. Vstup na prohlídku je zdarma.

Historické žehličky v Chrudimi

Jak se žehlilo a jaké žehličky se používaly během 19. a také 20. století uvidíte na výstavě věnované právě této „zábavě“. Výstavu můžete navštívit v Regionálním muzeu v Chrudimi od 9 do 17 hodin.

Vysočina

Hudební hvězdy na Vysočině

Od čtvrtka do neděle se bude zpívat a tančit na Vysočina festu. V pátek večer si můžete zařádit na koncertu skupiny Nightwork a v sobotu vystoupí další interpreti zvučných jmen jako Anna K., David Koller nebo Xindl X. Celý program si prohlédněte zde.

Oživené židovské město Třebíč

Poznejte židovskou historii, kulturu a gastronomii již tento víkend v Třebíči. Během celého víkendu bude v ulicích Třebíče znít židovská hudba, předvedou se řemeslníci a tanečníci. V neděli vás čeká historická hasičská jednotka v akci. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Festivalové Znojmo

Hudební festival Znojmo odstartuje už ve čtvrtek večer. Začátek víkendu si na akci můžete užít v pátek večer, kdy mezi 19:00 a 22:00 proběhne italský karneval plný masek, hudby, dobrého jídla i pití. Festivalový program pak bude pokračovat až do poslední červencové neděle. Celý je k nahlédnutí zde.

Open air muzikál v Lednici

Tajemný bojovník Zorro zavítá v sobotu do zámeckého parku v Lednici ve formě muzikálu pod širým nebem. Muzikál ve stylu flamenca s hudbou skupiny Gipsy Kings si zde vychutnáte od 20:30 hodin. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Jak se vaří pivo

Hanácké skanzen v Příkazech u Olomouce ukáže zájemcům v sobotu od 10:00, jak probíhá příprava piva v domácích podmínkách. Vařit se bude jak jinak než tradičním českým způsobem. Bližší informace čtěte zde.

Barokní slavnosti v Olomouci

Prožijte příjemný letní večer v zákoutích historické Olomouce za doprovodu barokní hudby. O víkendu vás čeká nebarokní opera na barokní libreto, která popisuje intriky, jež se v dobách baroka děly u dvora. Představení začíná ve 20 hodin v atriu Jezuitského konviktu. V 21 hodin se můžete zúčastnit noční prohlídky Sarkandrovy kaple a vystoupit na věž kostela sv. Michala. Více informací zde.

Zlínský kraj

Sobota pro aktivní sportovce

Ve Ski areálu Razula v údolí Léskové odstartuje v sobotu v 11:00 cyklistický závod, který sportovce povede na hřeben Vsetínských Beskyd i na hřeben Javorníků. Více se o akci dočtete zde.

Portášské slavnosti ve Valašské Bystřici

Letošní slavnosti Ve stínu Slavkova ve Valašské Bystřici slibují pestrý program pro celé rodiny. Sobotní program, který začíná v 10 hodin, oživí nejrůznější představení folklórních souborů. Hlavní bitevní ukázka proběhne od 16 hodin. Program zakončí večerní ohňová show ve 22 hodin.

Moravskoslezký kraj

S kočárkem na Lysou horu

Přijeďte pokořit vrchol Lysé hory (nejen) s kočárkem. V neděli se uskuteční hromadný kočárkový výstup, sraz je v 10 hodin v Papežově. Odměnou za výstup vám bude exkurze v meteorologické stanici na vrcholu.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám