Hlavní obsah

Hornické muzeum v Příbrami vystavuje v dole stříbro

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hornické muzeum v Příbrami otevřelo na dole Vojtěch pozoruhodnou výstavu věnovanou kovu, který nejen zdejší městskou část Březové Hory, ale i celou Příbram proslavil, tedy stříbru.

Foto: Profimedia.cz

Důl Vojtěch byl zaražený v roce 1779.

Článek

Nezanedbatelná část produkce tohoto drahého kovu byla použita na ražbu mincí a medailí. Výstava proto představuje nejen historii dolování a stříbrnou rudu v jejích nejrůznějších podobách, ale především tuzemská platidla od 18. do poloviny 20. století.

„Většina vystavených mincí je vyražena ze stříbra nebo mědi. Největší jsou tolary o průměru přes 40 mm a váze téměř 29 gramů, naopak nejmenší je slezská grešle z tenkého stříbrného plíšku o průměru 15 mm, vážící jen o něco málo přes půl gramu,“ uvedl Roman Abušinov z příbramského hornického muzea.

Mince, medaile i papírové bankovky

Expozice zahrnuje kromě mincí také medaile vyražené k nejrůznějším významným příležitostem. Patří mezi ně medaile z první poloviny 18. století propagující místní doly nebo zlatník ražený v roce 1875 na památku dosažení hloubky jednoho kilometru na dole Vojtěch.

K vidění jsou kromě mincí i bankovky, nejstarší z roku 1849. „Je tady možné sledovat vývoj grafického provedení i ochranných prvků, obdivovat krásu bankovek první republiky,“ dodal Abušinov. Výstava potrvá do 1. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám