Hlavní obsah

Na hrad Točník se díky sbírce vrátí medvědi

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice medvědů Agáta a Martin, s nimiž režisér Václav Chaloupek natáčí nové medvědí příběhy, se nejspíš v říjnu zabydlí na hradě Točník nedaleko Berouna. V tomto týdnu správci hradu snad definitivně dojednali potřebná povolení a v nejbližších dnech začnou stavební úpravy a zvětšování hradního medvědína.

Foto: Archiv hradu Točník

Vyvýšený hrad Točník přísně shlíží na okolí.

Článek

„Podařilo se nám sehnat i peníze a materiální pomoc od dárců a sponzorů, takže snad nyní dostaneme potřebné dokumenty a písemné stavební povolení a začneme s úpravami,“ potvrdil Právu kastelán Petr Zemánek. Ten počítá s tím, že hrad získá právě dvě zmíněná medvíďata.

„Sbírka byla uspořádaná konkrétně na ně a máme dohodu s panem Chaloupkem, že by se medvědi měli stát majetkem Národního památkového ústavu (NPÚ),“ dodal kastelán. Na prodloužení výběhu a úpravy zázemí mají teď čas do konce října, kdy by se sem měli medvědi stěhovat.

Turisté se na medvědy ptají

Na Točníku pobývali medvědi od roku 1994, kdy se narychlo hledalo náhradní ubytování pro šelmy po smrti cirkusového krotitele Ludvíka Berouska. Šestice medvědů měla být na Pražském hradě, ale památkáři s architekty se postavili proti a bylo nutné rychle najít pro zvířata náhradní zázemí. Dva ze šesti medvědů pak skončili na Točníku. Naposledy tu pak žil medvěd Jarda, který zemřel v roce 2011, a od té doby je hradní medvědín prázdný.

„Samotní návštěvníci se často ptali, zda tady zase budeme medvědy mít, tak to byl jeden impuls a druhým byla snaha NPÚ o zvýšení prestiže a oživení hradu. Proto se snažíme dostat medvědy zase zpátky na Točník,“ dodával kastelán Zemánek.

Hrad založený na přelomu 13. a 14. století Václavem IV. plnil především úkoly reprezentační a byly zde přijímány oficiální královské návštěvy. Jeho okolí také bylo oblíbeným místem lovců z královy družiny. Kromě medvědů je tady také kolonie netopýrů a pod hradem žijí v ohradách ovce či kozy.

Anketa

Vyrazíte se na Točník na medvědy podívat?
Ano
79,2 %
Ne
20,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 544 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám