Hlavní obsah

Znojemská rotunda bude letos otevřená jen v květnu

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová
Znojmo

Rotunda svaté Kateřiny, stojící v areálu znojemského hradu, letos pro výletníky otevře pouze v květnu. Původně měla být kvůli rekonstrukci zavřená celou sezónu, začátek prací se ale posunul. Turisté se tak na unikátní románskou památku z 11. století budou moci podívat v příznivém počasí každý den kromě pondělí od začátku do konce května.

Foto: Archiv Jihomoravské muzeum Znojmo

Znojemskou rotundu čeká čtyřmiliónová rekonstrukce. Návštěvníky uvítá během letošní sezóny alespoň jeden měsíc.

Článek

Rotunda svaté Kateřiny byla součástí hradu knížete Břetislava z rodu Přemyslovců. Uvnitř ji zdobí fresky, které v ní nechal namalovat moravský markrabě Konrád II. Ota u příležitosti sňatku s Marií Srbskou, dcerou srbského krále. Tyto románské nástěnné malby, na nichž je manželský pár zobrazen, se v interiéru rotundy zachovaly z první poloviny 12. století. Podle odborníků svým významem zcela přesahují hranice země.

V červnu začnou na rotundě svaté Kateřiny ve Znojmě opravy za několik miliónů korun. Rekonstrukce se bude týkat především vnějšku a okolí rotundy.

Něco navíc

V 18. století sloužila rotunda chvíli jako chlév. V polovině 19. století tu dokonce byla v provozu tančírna společně s výčepem piva.

Dříve nesla jméno rotunda Panny Marie. Vystavěna byla okolo roku 1100.

„Dojde k demolici a úpravě části ohradní zdi včetně brány, která oddělovala areál původně soukromého pivovaru od okolí rotundy,“ popsala část prací mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková. Přebuduje se také kamenné schodiště vedoucí do rotundy. Podle aktuálních odhadů by stavební práce měly skončit v průběhu září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám