Hlavní obsah

Tipy na víkend: Degustace vín v různých koutech Česka i unikátní přírodní úkazy

Novinky, Klára Fischleinová

Kdo tráví volný čas během zimních měsíců raději v teple a pohodlí, má na výběr z řady kulturních i vzdělávacích výstav v Čechách nebo na Moravě. Ti, kteří naopak vyráží vstříc sněhu a sportům, mají tento víkend opravdové žně.

Foto: Profimedia.cz

Degustovat vína můžete tento víkend v Praze i Plzni.

Článek
Praha

Poslední víkend s Czech Press Photo

Tento víkend je poslední, kdy je možné navštívit výstavu strhujících snímků soutěže profesionálů Czech Press Photo. Vítěznou cenu Křišťálové oko si za fotografii Rozloučení s Václavem Havlem odnesl Milan Jaroš. Ta i desítky ostatních budou na Staroměstské radnici přístupné pro veřejnost už jen do konce ledna. Více o výstavě najdete zde.

Prague Wine Week končí

Pátý ročník pražského degustačního týdne vína tento víkend finišuje. Gurmáni mají tedy poslední šanci vychutnat si v rámci festivalu ve vybraných restauracích speciální několikachodová menu s ochutnávkami vín, nebo degustaci s menším občerstvením ve vinném sklípku. Ať už padne volba na vína z Moravy, Španělska nebo Argentiny, snad každý si během ochutnávky najde to, které s jeho chuťovými buňkami sympatizuje nejvíce. Více čtěte zde.

Kam vyrazit s dětmi:

Tatínkové se společně se syny určitě zabaví v Království železnic. Ve třech poschodích administrativního centra Anděl City jsou stovky metrů kolejí a desítky modelů vlaků i aut. Otevřeno je denně od 9:00 do 19:00. Nejpozději jsou ale vstupenky v prodeji v 18:00. Více informací najdete zde.

Dolls Land, galerie panenek Barbie a příšerek Monster High, zaujme naopak matky s dcerami. K vidění je tu okolo 3000 doplňků a 60 dopravních prostředků pro Barbie a Kena. Jedinečná soukromá sbírka ukazuje prince Williama a jeho manželku Kate v panenkovském provedení i kolekci svatebních šatů od předních světových módních návrhářů. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Víkendový hrad 21. století

Moderní hrad Červený Újezd zahájil sezónu už 4. ledna. Návštěvníky zve do svých komnat každý víkend od pátku do neděle. Celoročně je jim k dispozici také místní krčma. Přestože soukromá stavba vznikla až v letech 2001 až 2002, její provedení a výbava interiéru až překvapivě dýchá minulostí. Díky bezproblémové dostupnosti je toto místo ideální také na výlety s dětmi. Všechny informace o místě najdete zde.

Kam vyrazit s dětmi:

Zvídavé rodiny se mohou třeba právě tento víkend vyřádit v Berouně. Celoročně sem totiž rodiče s dětmi cestují za příběhem medvědích trojčat Vojty, Kuby a Matěje. Dvanáctiletí medvědi se jako mláďátka proslavili ve večerníčku filmaře Václava Chaloupky. Bližší informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Nestárnoucí stavebnice

Mladí, kteří si chtějí zavzpomínat na hodiny strávené u stavebnice Lego, i pro rodiny s dětmi, které jí mají plné krabice, je určeno Muzem Lega v Táboře. Od října do března má otevřeno jen v sobotu a neděli, takže přímo vyzývá k víkendovému výletu. Několik desítek let staré modely z různých koutů světa uchvátí snad každého příznivce téhle barevné stavebnice. Více o muzeu a výstavě čtěte zde.

Kam vyrazit s dětmi:

Poprvé tento víkend bude otevřená interaktivní výstava Cesta do neznáma ve Sladovně Písek. Tato expozice zahajuje novou výstavní etapu zaměřenou na děti a jejich svět. Kromě zábavy se tu ale jak malí, tak velcí dozvědí i něco užitečného. Výstava je totiž inspirovaná Homérovou Odysseou, takže si tu návštěvníci vyzkouší to, co musel hrdina této báje zažít na své cestě z Trojské války domů – průchod podsvětím, ničivou bouři, Kyklopovu jeskyní a další překážky. K výstavě jsou navíc připraveny také tematické nedělní workshopy. Vše o akci čtěte zde.

Plzeňský kraj

Degustace Portských vín v Plzni

Nově otevřená plzeňská vinárna U Pramenů pořádá v pátek od 17:30 ochutnávku archivních Portských vín. Vrcholem večera bude otevření 33 let staré láhve Messias Vintage metodou ohně a ledu. Řízená degustace navíc prohloubí vinné znalosti všech zúčastněných gurmánů. Více informací najdete zde.

Kam vyrazit s dětmi:

Centrum volného času v Kašperských horách nabízí atraktivní program pro děti i dospělé. Malí lyžaři si ráno a dopoledne mohou pilovat sjezdařskou techniku v lyžařské školce a po obědě dovádět v hernách, tělocvičně nebo výtvarné dílně. Jejich rodiče mezitím mají prakticky celý den na odpočinek a sport. Více o zábavě pro celou rodinu v Kašperských horách čtěte zde.

Karlovarský kraj

Okénko do dějin motorek a kol

Muzeum historických motocyklů v Bečově nad Teplou vystavuje zhruba 40 historických motocyklů a jízdních kol. Druhá expozice, české hračky, je navrhována jako ukázka lidových hraček české historie až po současnou masovou produkci dnešních českých hračkářů, kteří se specializují na přírodní materiály. Další informace čtěte zde.

Kam vyrazit s dětmi:

Rozšiřující se expozice Galerie pod baobabem v Museum Café v Chebu potrvá sice do konce března, ale už teď se je na co dívat. Eva Maceková, všestranná umělkyně, která vytvořila velké obrazové album s názvem 12 hodin s Oskarem, provází všedním dnem pětiletého chlapce. Přibližuje jeho sny, detaily dětského života. Výstava zaujme i děti. Více se dočtete zde.

Ústecký kraj

Výstava pro chytré mozky

Jak rychle jde zvládnout vyndat ježka z klece a jestli lze ošálit optické klamy zvýšenou pozorností, si může kdokoliv vyzkoušet už jen tento a příští víkend v teplickém OC Olympia. Třítýdenní interaktivní IQ výstava sem dorazila z Liberce. Nabízí rébusy, hádanky a další atrakce pro chytré a taky trpělivé hlavičky. Více o výstavě čtěte zde.

Kam vyrazit s dětmi:

Putovní expozice s výmluvným názvem Poznávej se umístěná na zámku Červený hrádek v Jirkově ukazuje fungování lidského těla na šedesáti exponátech. To, jak pracují lidské smysly a jak nás leckdy dokážou oklamat, si návštěvníci mohou, ba dokonce musí, sami vyzkoušet. Na rozdíl od jiných výstav se tady na exponáty totiž smí sahat. Zbytek informací o akci najdete zde.

Liberecký kraj

Protektorát očima dětí

Krátce otevřená jičínská výstava s názvem Neztratit víru v člověka aneb Protektorát očima dětí připomíná smutné výročí 70 let od transportu židovské komunity z Jičínska do koncentračních táborů. Historická fakta jsou představena na příbězích šesti dětí. Více o expozici najdete zde.

Kam vyrazit s dětmi:

Udělat z obyčejného víkendu dobrodružný pomůže návštěva libereckého Dinoparku. Výprava do druhohor zaujme každého malého dobrodruha a nebude nudit ani dospělé. Vedle statických modelů se tu totiž pohybují ty robotické. Všechny navíc vydávají zvuky. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zpátky do pravěku

Každý, kdo si neumí představit, jak vypadal život v pravěku, si ho může přiblížit v čerstvě otevřeném Archeoparku ve Všestarech na Hradecku. Ten kombinuje venkovní expozici s muzejní. K vidění je pravěká jeskyně, důlní šachty z doby kamenné i akvárium s předměty, které byly nalezené pod vodní hladinou. V počtu 400 exponátů jsou započítány jak originály, tak repliky pravěkých předmětů. Více informací vyhledejte zde.

Kam vyrazit s dětmi:

V lyžařském areálu Marta II v Orlických horách lemuje širokou sjezdovku dětská zábavná dráha se sněhovými boulemi a hračkami. V dětské lyžařské škole čeká na malé sportovce kromě výuky také iglú stan, zimní Yettiho hřiště a kolotoč. Bližší informace najdete zde.

Pardubický kraj

Hokejové úspěchy ve výstavní síni

Pardubický hokejový klub bude až do konce dubna na místním zámku vystavovat na odiv své sportovní zdary. Kromě výstavy mapující historii klubu za posledních 90 let a připomínající čtyřicetileté výročí od zisku prvního mistrovského titulu se tu budou konat také speciální akce.

Kam vyrazit s dětmi:

Necelé tři kilometry od Nasavrk na Pardubicku stojí pod kopcem Planina nejmladší rozhledna v kraji – Boiika. Dostat se k ní lze buď autem, pěšky nebo na kole. Kromě silnice sem totiž vede také turistická a cyklistická stezka. Z výšky 11 metrů je odsud krásný pohled na Krkonoše, Orlické hory, Králický Sněžník a Jeseníky. Bližší informace o rozhledně čtěte zde.

Vysočina

Tři pohledy na svět Pavla Bezděčka

Navštivte páteční vernisáž výstavy fotografií Pavla Bezděčka, která nese název Třikrát jinak. Bude se konat od 17:00 v Galerii Panský dům v Uherském Brodě. Celá výstava pak potrvá další měsíc, tedy do konce února. Více o otevírací době a tématech výstavy najdete zde.

Kam vyrazit s dětmi:

Pelhřimovské Muzeum strašidel vystavuje exponáty údajně skutečných nadpřirozených bytostí, které se v této oblasti podle očitých svědků objevovaly. To vytváří ještě působivější zážitek z jinak pohádkově působící výstavy. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Výstava Dagmar – české princezny, dánské královny

Původním jménem Markéta, dcera Přemysla I. Otakara se na začátku 13. století provdala do Dánska za krále Valdemara II. Vítězného. Tam je známá jako královna Dagmar. O její dobrosrdečnosti se tam mluví dodnes, proto je jí věnovaná dvouměsíční výstava v Moravském zemském muzeu. Ta její život představuje v datech a souvislostech. Všechny důležité informace naleznete zde.

Festival kysaného zelí

Nadšenecká a dobrovolnická soutěž má za cíl zpopularizovat kysané zelí. A to za zvuku lidové hudby a u sklenky dobrého vína. Sobota tedy patří v Pohořelicích ve Valtickém areálu výhradně zelí. Ochutnávat se bude mezi 130 a 170 druhy zelí z celého Česka. Více o akci čtěte zde.

Kam vyrazit s dětmi:

Tento víkend mají zájemci poslední možnost navštívit výstavu Morava vypráví aneb Moravské mýty, pověsti a pohádky. Muzeum v Ivančicích nabízí odpočinkový program pro celou rodinu v podobě zajímavých faktů, informací i dětských her a zábavy. Na otázky, jak se původně říkalo Popelce, nebo kde se ukrývá král moravských vodníků, odpoví právě tato výstava. Všechny důležité informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Cíl doporučený od New York Times

Karlovu Studánku v Jeseníkách zařadil americký deník The New York Times mezi 46 nejlepší turistických cílů a zastávek. Této pocty se jí dostalo kvůli čistému ovzduší, které jí obklopuje. Jestli nevíte, co se započatým víkendem, možná bude právě tohle místo ideálním odreagováním.

Kam vyrazit s dětmi:

Ti, kteří si tento týden dopřejí prodloužený víkend, mohou v pátek mezi 10:00 a 16:00 navštívit zajímavou výstavu Putování časem aneb Cestáři náš, těžkou práci máš! Ta je umístěna v Muzeu silnic ve Vikýřovicích. Jsou tu k vidění staré silničářské nářadí, fotografie i služební odznaky. Se svými ratolestmi se tu navíc můžete pokusit číst ve starých mapách.

Zlínský kraj

Barevné ledopády

Kombinace barevné sněžné řasy a průhledného ledu vytvořila v Pulčínských skalách poblíž Francovy Lhoty neobvyklý přírodní úkaz. Oranžové ledopády a rampouchy dosahující někdy až čtyř metrů, jsou tu k obdivování jen v nejchladnějších dnech roku. První polovina letošního ledna k nim bezesporu patří.

Kam vyrazit s dětmi:

Zimní odpoledne ve společnosti zvířat nabízí ZOO Zlín. V té se před necelým týdnem vylíhla roztomilá mláďata pelikánů a před čtrnácti dny se hojně rozmnožili také afričtí zlatohlávci, kteří v místní zoologické zahradě reprezentují domovskou Etiopii. Vše o návštěvě zoo naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Na Bruntálsku se otevírá nový snowpark

Lyžařské středisko Annaberg ležící v Andělské Hoře blízko města Bruntál otevírá v sobotu zbrusu nový snowpark. Těšit se mohou obzvláště snowboardisté. Na ty tu totiž čeká víc než deset překážek. Kdo dorazí v sobotu v 9:00 na svah, užije si veškerý doprovodný program slavnostního otevření. Více o akce zde.

Kam vyrazit s dětmi:

Ostravský Jojo park pořádá denně zábavný program pro děti. Soboty jsou ale částečně vyhrazeny pro speciální akce. Tento týden tu v sobotu odpoledne bude probíhat celé dvě hodiny balónkové tvoření. Co to obnáší? Přijďte zjistit osobně nebo se na bližší informace podívejte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám