Hlavní obsah

Na Gastrofestu v Českých Budějovicích můžete ochutnat pakoně i antilopu

Švestkové knedlíky vysázené do třímetrové homole, 2,5 metru velká pizza nebo tabule prostřená jako v Titaniku, to vše slibují organizátoři 16. ročníku gurmánského festivalu Gastrofest. Na českobudějovickém výstavišti se bude konat od 8. do 10. listopadu. Připravena bude také kuchařská aréna a finále soutěže Český kapr, informoval o tom ředitel přehlídky Vladimír Tůma.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnávat se bude i 2,5 metru velká pizza. Ilustrační foto

Článek

Na Gastrofestu mohou milovníci dobrého jídla i moku ochutnat speciality, které se vaří v pětihvězdičkových hotelích. Pořadatelé od jejich majitelů a šéfkuchařů na cestách získali recepty. Po tři dny mohou gurmáni na výstavišti ochutnávat vybrané lahůdky a sledovat mistry kuchaře, cukráře, barmany či baristy při práci anebo si vyhlédnout nové vybavení kuchyně. Vařit se bude v desítkách restaurací.

Uvaří soba i zebru

Gastrofest letos podle ředitele nabízí o 35 procent aktivit více než loni. Novinkou je třeba australská restaurace, která bude nabízet speciality z klokaního a krokodýlího masa, v mexické restauraci bude konzumaci doprovázet hudební a taneční vystoupení, africká kuchyně nabídne maso ze zebry, antilopy či pakoně, švédská sobí maso.

Podávat se budou speciality ze Španělska, Chorvatska, Saudské Arábie, Argentiny a dalších zemí. Tradičně přijedou Slováci, Poláci a Maďaři. Novinkou domácí kuchyně pak budou tradiční šumavské pochoutky či Budějovické mlsání.

Ani letos nebude na festivalu chybět rekord. I tentokrát se o něj pokusí Výchovný ústav Hostouň, a to s Kozinovou homolí. "Zhotoví nejméně třímetrovou homoli ze švestkových knedlíků, která bude mít jeden a půl metru širokou základnu. Přes 2180 knedlíků uvaří ze zhruba 175 kilogramů bramborového těsta. Homole bude posypána deseti kily strouhaného tvarohu, pěti kily cukru a polita čtyřmi litry másla," popsal ředitel. Homole nebude určena ke konzumaci, ale součástí expozice bude i ochutnávka čerstvě uvařených knedlíků.

Festival tradičně navštíví na 18 000 lidí. Začíná ve čtvrtek v 10:00. Každý den trvá do 18:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám