Hlavní obsah

Putování z Roudnice nad Labem na posvátnou horu Říp

Právo, Miroslav Vítek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z nádraží Roudnice nad Labem je to na vrchol Řípu šest a půl kilometru. Cesta je skvěle značená, za což patří dík městu i Klubu českých turistů.

Foto: Profimedia.cz

Hora Říp je památné místo české mytologie a historie.

Článek

Z nádraží se vydáme doprava a po asi dvou stech metrem se napojíme na modrou turistickou značku, která se stáčí vlevo do kopce a dovede nás na krásně upravené Karlovo náměstí. V jeho horní části na první pohled zaujme mohutný raně barokní zámek Lobkowiczů. Prohlídky se konají vždy v celou hodinu, poslední začíná ve 14 hodin. Za vstup zaplatíte 60 Kč, zlevněné vstupné je 40 Kč.

Zaujme i věž Hláska, jediný dochovaný objekt z opevnění staré Roudnice, dnes sloužící mj. jako rozhledna. Další rozhledna na nás čeká v Žižkových sadech a nese jméno po zakladateli Roudnické záložny podřipské Václavu Kratochvílovi. Postavit ji nechala právě zmíněná záložna u příležitosti 60. výročí svého vzniku v roce 1934.

Foto: Dagmar Vítková

Náměstí v Roudnici nad Labem

Jedná se o 13 metrů vysokou stavbu, na jejíž vrchol vede točité schodiště se 44 stupínky. Po obvodu zábradlí byly umístěny měděné desky s vyrytým panoramatem okolní krajiny. Opravdu byly, protože měď je dobře prodejná, a tak na rozhledně zůstaly poslední dva díly. Navíc od postavení rozhledny uplynulo téměř osmdesát let a zejména na straně směrem k Řípu stromy rozhlednu přerostly. Horu tudíž odsud neuvidíte.

Jako na dlani

Procházíme ulicí s hezkými přízemními domky, přejdeme poměrně frekventovanou silnici a kolem zahrádek se vydáme po polní cestě. Jakmile zahrádkářská kolonie skončí, spatříme konečně Říp. K vrcholu zbývá ujít 3,5 km.

Zhruba dva kilometry jdeme po polní cestě, kterou lemuje alej ořešáků, hrušní a trnek. Dojdeme do upravené obce Vesce a kousek za ní narazíme na rybníček Vesečák. V turistických průvodcích se píše, že zaujme křišťálovou průzračností vody, která má modrozelenou barvu. Při naší návštěvě tomu tak nebylo.

Foto: Profimedia.cz

Hora Říp

Čeká nás krátký, ale poměrně strmý kopec do obce Rovné a odtud asfaltová silnice až k úpatí hory. Tady asi zažijí zklamání cyklisté, protože na ceduli je kromě jiných i informace zakazující vjezd s jízdními koly do oblasti národní kulturní památky.

Místa dalekého výhledu

Jestli se nám zdálo stoupání do Rovné prudké, tak teď už je vysloveně strmé. Asi po 400 metrech se dostaneme k Mělnické vyhlídce. Jako na dlani odsud máme v dálce Malý a Velký Bezděz, kouřící komíny elektrárny Štětí, za dobré viditelnosti vidíme Ještěd a zcela vlevo i Milešovku.

K chatě s pokladnou a občerstvením zbývá asi 150 m a zhruba stejná vzdálenost na vrchol Řípu k rotundě sv. Jiří a sv. Vojtěcha z roku 1126. V turistické sezóně si můžete rotundu prohlédnout i uvnitř, mimo ni jen o sobotách, nedělích a svátcích. Plné vstupné je 40 Kč, zlevněné o 10 Kč nižší. Bohužel i tady vidíme "kulturnost“ některých návštěvníků, kteří považovali za nutné ostatním sdělit, že zde byli, a své iniciály či jména vyryli do omítky rotundy.

Foto: Dagmar Vítková

Interiér rotundy sv. Jiří a sv. Vojtěcha je přístupný o víkendech a svátcích od 10 do 16 hod.

Zajímavostí hory je, že její geologické složení obsahuje i magnetovec, který způsobuje odchylku střelky kompasu.

Sestup pro zdatné

Z vrcholu vede ještě odbočka na Roudnickou vyhlídku, a vydáme-li se po červené, narazíme i na Pražskou vyhlídku. Červená turistická značka (společně se žlutou) vede po východní straně kopce a hned za Pražskou vyhlídkou začíná asi 400metrový úsek, který rozhodně není vhodný pro rodiny a pro méně pohyblivé občany.

Sestup je prudký, vede po úzké kamenité cestě, kdy kameny jsou někdy dost vysoké a za vlhkého počasí i kluzké. Navíc mezi nimi ještě prorůstají kořeny okolních stromů. Úsek je náročnější než nejprudší část výstupu. Pak už cesta pozvolna klesá až k úpatí. Tady se odděluje žlutá značka, která vede do 3 km vzdáleného Vražkova, a červená pokračuje do Ctiněvsi, odkud se po devítikilometrové trase můžeme vydat vlakem nebo autobusem zpět do Roudnice nad Labem.

Reklama

Související témata:

Související články

U Konopiště lze pozorovat muflony a daňky

V zámeckém parku u Konopiště na Benešovsku je nová atrakce pro turisty. Lesy ČR tady zřídily malou oboru pro lesní zvěř. „Zalesněná jednohektarová obůrka...

Výběr článků

Načítám