Hlavní obsah

Tipy na víkend: Den zvířat, cestovatelské festivaly a hledání Tří oříšků pro Popelku

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu můžete v zoologických zahradách oslavovat Den zvířat. Speciální programy si připravili v Liberci, Jihlavě, Ostravě a v Lešné. Nadšení turisté se mohou vypravit na cestovatelské festivaly do Karlových Varů nebo Brna. Na vodním hradě Švihov připravili cyklistickou i turistickou túru po místech, kde se natáčela pohádka Tři oříšky pro Popelku. Akci zakončí beseda s režisérem Václavem Vorlíčkem.

Foto: Archiv, Právo

Na vodním hradě Švihov se můžete v sobotu vydat po stopách pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Článek
Praha

Výstava Královna Dagmar, česká princezna

Až do konce října probíhá výstava Královna Dagmar, česká princezna. Navštívit ji můžete od pondělí do pátku mezi 9. a 17. hodinou v prvním patře Klementina v Ředitelské chodbě. Panelová výstava připomíná osmisté výročí úmrtí významné osobnosti česko-dánských vztahů, královny Dagmar. V české historii se s ní setkáváme jako s princeznou Markétou Drahomírou, dcerou českého krále Přemysla Otakara I. a jeho první manželky Adléty Míšeňské a nevlastní sestrou svaté Anežky České, která se provdala za Valdemara II. Vítězného. Více najdete zde.

Výstava Památky světového dědictví

V Sále architektů ve čtvrtém patře pražské Staroměstské radnice se od středy do 18. listopadu otevřela návštěvníkům nová výstava s názvem Památky světového dědictví v ČR. Proměny za posledních 20 let (celý článek).

Středočeský kraj

U Konopiště lze pozorovat muflony a daňky

V zámeckém parku u Konopiště na Benešovsku je nová atrakce pro turisty. Lesy ČR tady zřídily malou oboru pro lesní zvěř. „Zalesněná jednohektarová obůrka vytváří pro život lesní zvěře ideální přirozené prostředí. V současnosti zde může veřejnost obdivovat dva druhy, a to daňka skvrnitého a muflona. Na podzim ještě přibude jelen sika Dybowský,“ uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík (celý článek).

Z minizoo v Zájezdu se nechce dětem, ani dospělým

Účastníci výjezdu do Zájezdu u Kladna si užijí dobře strávený čas. Nemusí mít každá zoologická gorilího samečka nebo oblíbeného tygra, stačí lemuři, surikaty, na plotě se povalující kočka domácí, velbloudi, rys, nebo kozičky, které vás s oblibou trknou ve svaly hýžďové (celý článek).

Lovectví na zámku

Zámek Veltrusy ve Středočeském kraji připravil na sobotu loučení se sezónou pod názvem Lovectví na zámku. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky z myslivosti a lovectví dob minulých – dámy v sedle, vývoj loveckých zbraní, dravce, lovecké psy, výroba loveckých kamenných nástrojů, kulturní program a jarmark. Součástí akce bude i prohlídka výstavy o historii lovectví a myslivosti, která probíhá ve špejcharu. Více najdete zde.

Hradištko utajené jako štěchovický poklad

Hledání tajemné štoly plné nacistických dokumentů, možná i nakradených klenotů, zaměstnávalo před lety média jak vajíčka v kurníku tchoře. Dva hledači se předháněli v prognózách nálezů, humbuk již dávno utichl. Záhady zůstaly a s nimi historické otazníky, Hradištko stálo v jejich centru, kam se můžete vydat na krátký výlet (celý článek).

Jihočeský kraj

Den železnice

V Českých Budějovicích se od pátku do soboty koná Den Železnice. Návštěvníci si budou moct projít železniční stanici, depo i prohlédnout výstavu lokomotiv, požární techniky, model železnice a další. Po oba dva dny se zpřístupní železniční stanice od 8:30 do 17:30 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Výlet do strašínské jeskyně opředené tajemstvím

Jeskyně poblíž šumavské obce Strašín se může pyšnit nejen pozoruhodnými mísovitými a hrncovitými prohlubněmi ve stropu, které jsou výsledkem chemické koroze vápence, způsobené kondenzovanou vodou, ale také záhadným podzemním jezírkem. K místu se váže nejedna legenda. Jeskyně je přístupná v doprovodu starosty (celý článek).

Po stopách Tří oříšků pro Popelku

Po stopách pohádky Tři oříšky pro Popelku se můžete vydat s režisérem Václavem Vorlíčkem, který povede v sobotu od 15 hodin besedu na vodním zámku Švihov. A dopoledne můžete vyrazit na podzimní turistickou a cykloturistickou túru po místech, kde se natáčela tato oblíbená pohádka. Turistická trasa bude dlouhá šest kilometrů a cyklistická 14 kilometrů. Prezentace a start bude mezi 10. a 11. hodinou. Více najdete zde.

Jaroslav Lobkowicz v sobotu provází v Křimicích

Nemáte-li ještě žádný program na první říjnový víkend, máme pro vás tip na sobotní odpoledne. Jistě potěší nejen milovníky historie, ale i ty, kteří se zajímají o nedávnou minulost a památkovou péči. V Křimicích u Plzně bude návštěvníky provázet majitel zámku Jaroslav Lobkowicz (celý článek).

Karlovarský kraj

Cestovatelský festival Tourfilm slaví 45. jubileum

Už za dva týdny začíná v Karlových Varech tradiční cestovatelský festival TOURFILM 2012, nejstarší svého druhu na světě, který letos slaví 45. výročí. Z původních 30 států se jich letos čtvrtého až šestého října sejde 136 (celý článek).

Ústecký kraj

Zvěřinové hodování podle šlechty a Jablíčkový den

Jak si pochutnávala šlechta na zvěřinových hodech, můžete v sobotu zjistit a také ochutnat na zámku Velké Březno nedaleko Ústí nad Labem. Kastelán zve návštěvníky na Hraběcí mlsání, při kterém budou moct zájemci zkoušet gurmánské pochutiny z receptů Magdaleny Dobromily Rettigové. Více najdete zde.

Ve stejný den, tj. šestého října, se na zámku Krásný Dvůr u Podobořan bude konat Jablíčkový den - podzimní slavnost úrody. Na nádvoří zámku se bude kromě kulturního programu spojeného s podzimem konat také soutěž o nejlepší jablečný výrobek. Na návštěvníky zámku čeká také prodej výrobků. Další podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Den zvířat

Zoologická zahrada Liberec si připravila na sobotu oslavy Světového dne zvířat. Pro malé i velké návštěvníky jsou připravené soutěže a řada zajímavostí. Program potrvá od 10 do 13 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Valdštejnské slavnosti

V sobotu se konají tradiční podzimní starohradské slavnosti na hradě a zámku Staré Hrady u Jičína. Návštěvníci budou moct ochutnávat vína, prohlédnout si dobová řemesla, souboje královských mušketýrů a projít si vinný jarmark. Svou účast přislíbil také vévoda Albrecht z Valdštejna. Program je připraven od 10 do 17 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

O honech a koňských dostizích

První říjnový víkend se můžete vypravit na hrad Kunětická hora, kde proběhne speciální program s názvem Od parforsních honů k Velké pardubické. Vystoupení trubačů s výkladem o parforsních honech a vzniku slavných koňských dostihů začne vždy v 11:00, 13:15 a 15:30 hodin. Více najdete zde.

Vysočina

Den zvířat v zoo

V sobotu se můžete podívat do zoologické zahrady v Jihlavě, kde také oslaví den zvířat. Letošní ročník patří hmyzu. Program začíná v 10 hodin a potrvá do 16 hodin. Připraveny jsou soutěže, povídání i praktické ukázky s hmyzí tématikou. Zájemci si mohou bezpečně  prohlédnout včelí úl nebo se na chvíli "stát" motýlem. Od 17 hodin se můžete vypravit na přednášku o mokřadech. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Týden kávy

Téměř osm desítek kaváren se letos zapojilo do Týdne kávy Brno, který probíhá do neděle. Lidé mohou navštěvovat během týdne kavárny, v nichž bude rozmanitý kulturní program. Ve Vaňkovce bude denně prezentován příběh kávy od 10:00 do 18:00 a lektor Školy kávy Robert Trevisan bude předvádět, jak se má a může káva připravovat. Vaňkovka také nabídne kvalifikaci soutěže o Mistra kávy, ve které půjde o nejkrásnější "malování" do cappuccina. Více najdete zde.

Pochod slováckými vinohrady 

V sobotu se můžete protáhnout na Pochodu slováckými vinohrady. Letošní 36. ročník připravil trasy 18 a 23 km, které startují od 7 do 10 hodin v Hodoníně, a 8 km, která startuje od 8 do 11 hodin ve Starém Poddvorově. Cíl bude otevřen od 14 do 17 hodin v Prušánkách. Více najdete zde.

Cestovatelský festival Kolem světa

Od pátku do neděle probíhá 4. ročník cestovatelského festivalu Kolem světa. V Kongresovém centru BVV v Brně se představí návštěvníkům se svými komentovanými projekcemi fotografií a videi řada zkušených cestovatelů a fotografů. Připravené je vyprávění o 15 měsících strávených v Jižní Americe, o etiopských domorodých kmenech u řeky Orno a mnoho dalšího. Přesný program festivalu naleznete zde.

Do Brna za medvědí rodinkou

Máma Kamčatka a její dvojčata Kuba a Toby jsou zřejmě největším lákadlem brněnské zoologické zahrady posledních měsíců. Medvíďata se velmi rychle naučila kouskům od své mohutné matky, která je ve svých sedmnácti letech celý život zvyklá na přítomnost lidí a baví návštěvníky například chytáním potravy v letu, prosíkem, kdy si o rybu “řekne“ zdviženou tlapou a podobně (celý článek).

Olomoucký kraj

Veteran arena pro milovníky historických aut a motocyklů

V Olomouci si v posledních dvou letech přijdou na své nejen milovníci památek, ale i historických aut a motocyklů. Podívanou jim nabízí zdejší Veteran arena v areálu nové centrály a logistického centra společnosti T. S. Bohemia ve Sladovní ulici (celý článek).

Do Jeseníku za historií tamních hospod a kaváren

Historii jesenických hospod, pivovarů i kaváren mapuje výstava, která byla nedávno otevřena ve Vlastivědném muzeu Jesenicka v Jeseníku. Expozice nazvaná Pívali naši, pijme my taky přibližuje návštěvníkům prostředí těchto zařízení a představuje i exponáty ze soukromých sbírek. Výstavu, která byla paradoxně otevřena v době prohibice, budou moci lidé ve Vodní tvrzi navštívit do poloviny listopadu.

Výstava je koncipována do několika částí. První z nich uvádí návštěvníky do problematiky hospody jako kulturního fenoménu společnosti, poté se zaměřuje na konkrétní jesenické podniky. Pamětníci se mohou na výstavě dozvědět i informace k jiným jesenickým hospodám, ale i kavárnám či k jesenickým pivovarům. Lidé si o nich mohou udělat obrázek i prostřednictvím dobových fotografií či pohlednic. Na expozici nechybí ani model kavárny a hospody s výčepem. Atmosféru kavárenského prostředí lidem přibližují různé historické konvice, čajové soupravy, kafemlýnky a cínové nádobí. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Večerní prohlídky Zoo Lešná

V pátek se můžete vydat na večerní prohlídky zoologické zahrady zámku Lešná ve Zlíně. Od 17 hodin si budou moct návštěvníci koupit lampión a svíčku, se kterou následně projdou zahradu s průvodcem. První prohlídka startuje v 18:30 hodin, další pak v 18:45, 19, 19:15 a poslední v 19:30 hodin na nádvoří zámku Lešná. Vstupné na večerní prohlídky se nemění, zůstává stejné jako při běžné návštěvě zoo. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Na Bílou horu za úžasnou vyhlídkou

Mezi městy Kopřivnice a Štramberk v Moravskoslezském kraji je zdaleka viditelný kopec Bílá hora, na kterém se vypíná rozhledna. Oválný kopec ležící severovýchodně od města Štramberka byl v dávných dobách nezalesněný, byl lysý. Skály z vápence svítily do daleka a lidé si kopec nazvali Bílá hora (celý článek).

Burčákový festival

Milovníci burčáku nemusí zoufat, za koštováním se mohou vydat do Klimkovic u Ostravy. Před zámkem se tu totiž koná 4. ročník Burčákového festivalu, kde nebudou chybět farmářské trhy, odpoledne bohatý kulturní program a atrakce pro děti. Akce proběhne od 9 do 23 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Den zvířat v Zoo Ostrava

Zoologická zahrada v Ostravě oslaví v neděli rovněž svátek všech zvířat. Pro malé i velké je připraven program od 10 do 16 hodin. Připraveny jsou přednášky a komentovaná krmení zvířat. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám