Hlavní obsah

Plzeň se stane evropskou metropolí kultury, centrem piva je už dnes

Právo, Věnceslava Dezortová

Plzeň se honosí hned dvěma tituly. V roce 2015 bude evropskou metropolí kultury a ve světě je vnímána jako hlavní město piva v ČR. Letošní, 170. výročí uvaření první várky piva Pilsner Urquell oslavili i účastníci olympiády v Londýně. Jak? V Českém olympijském domě bylo vyčepováno symbolických 170 sudů plzeňského ležáku.

Foto: Archiv města Plzeň

Plzeň z ptačí perspektivy

Článek

Plzeň je se svými 168 tisíci obyvateli čtvrtým největším městem republiky. V roce 1295 ji jako královské město založil na soutoku řek Úhlavy, Úslavy, Radbuzy a Mže král Václav II. V roce 1599 se na jeden rok stala sídlem císaře Rudolfa II. Historických památek je tady hodně, stačí zajít na ústřední náměstí Republiky a rozhlédnout se.

Radnice z roku 1559 je renesanční skvost. Uvnitř si můžete bezplatně prohlédnout model historického jádra města. Před radnicí stojí morový sloup ze 17. století. V centru náměstí je gotická katedrála sv. Bartoloměje, zařazená k národním kulturním památkám. Má nejvyšší věž v České republice, měří skoro 103 metry a je z ní krásný výhled do okolí. Na hlavním oltáři je obdivovaná gotická Plzeňská madona. Na západní straně náměstí jsou obnovené měšťanské domy, z nichž vyniká třeba dům U Červeného srdce se sgrafity Mikoláše Alše.

Plzeň proslavily tři nápoje

Jedničkou je pochopitelně pivo. Plzeňský Prazdroj byl založen v roce 1842. Klasické prohlídky pivovarů Prazdroj a Gambrinus se konají denně do října od 8 do 18 hodin, od listopadu do března od 8 do 17 hodin. Speciální prohlídku Za historií Pilsner Urquell je možno absolvovat každý víkend a prohlídku Pivovarem na formanském povoze každou první sobotu v měsíci.

Foto: Profimedia.cz

Speciální prohlídka Za historií Pilsner Urquell probíhá každý víkend.

Ve Starém Plzenci sídlí největší vinařský podnik v naší republice Bohemia Sekt. Řadí se mezi nejvýznamnější producenty střední a východní Evropy. Exkurze stojí za to. V původních sklepích z 19. století vznikají šumivá vína klasickou, tzv. šampaňskou metodou. Nejstarším nepřetržitě vyráběným sektem je Chateau Radyně. Vína zrají v mohutných tancích. Největší má objem jeden milión litrů.

Foto: Jovan Dezort

Sklep vinařského podniku Bohemia Sekt

Třetím uznávaným nápojem je Fernet Stock, který od roku 1927 vyrábí Stock Plzeň-Božkov. Jeho recept je tajný, pouze víme, že základ tvoří čtrnáct bylinek dovážených z celého světa. Fernet je oblíbený nejen pro svoji zvláštní nahořklou chuť, ale má i blahodárné zdravotní účinky, neboť díky bylinkám příznivě působí na trávicí i nervovou soustavu, čistí krev a regeneruje organismus.

Zeleň ze všech stran

Krása každého města souvisí i s množstvím zeleně a v Plzni je jí hodně. Jedním ze zajímavých a oblíbených míst je meditační zahrada s křížovou cestou a kaplí sv. Maxmiliána Kolbeho.

Autorem projektu zahradní architektury a celé realizace je bývalý politický vězeň Luboš Hruška z Plzně. Na rozlehlé zahradě po rodičích nechal vybudovat z hořického pískovce sochy v životní velikosti. Jsou zasazeny do zeleně stromů, keřů a rostlin. V kapli se konají svatby, ale též církevní obřady a koncerty. Zahrada je přístupná od dubna do října.

Foto: Jovan Dezort

Oblíbeným místem k odpočinku je meditační zahrada s křížovou cestou, přístupná od dubna do října.

Od září budou mít Plzeňáci nový sportovně-relaxační areál ve Štruncových sadech. Začalo se přestavbou fotbalového stadiónu plzeňské Viktorie a práce pokračují obnovou historické budovy sokolovny a okolí. Bude tu skate centrum, unikátní 17metrová horolezecká stěna, cyklostezky, též zázemí pro plážový volejbal, hokejbal a lukostřelce. Součástí areálu bude lávka přes řeku Radbuzu. Povede ze Štruncových sadů do areálu pivovaru Plzeňský Prazdroj. Otevřena bude koncem září. Sportovci tu žízní neumřou.

Kam s dětmi

Na náměstí Republiky je Muzeum loutek. Poskytuje přehlídku loutkových divadel od počátku 19. století po současnost. Samozřejmě nechybí ani Spejbl s Hurvínkem, protože Plzeň je jejich rodným městem. Tady žil od 20. let minulého století jejich duchovní otec Josef Skupa. Loutkářská tradice je v Plzni stále silná, třeba profesionální Divadlo Alfa hraje loutkové hry pro celé rodiny.

Foto: Jovan Dezort

Muzeum loutek najdete na náměstí Republiky v centru města.

Vedle Muzea loutek je Muzeum strašidel a je jich tu opravdu hodně. Poblíž zoo se nachází Dům pohádek zaměřený na postavičky z večerníčků. Spíše pro starší děti, ale samozřejmě i pro dospělé je zážitkem projít se starobylým plzeňským podzemím. Prohlídkový okruh začíná a končí v Pivovarském muzeu. S průvodkyní uděláte okruh dlouhý asi 750 metrů za 40 minut. Po cestě vás čeká řada překvapení, uvidíte historické vykopávky a nechybí ani zastávka s pivním posilněním.

Foto: Jovan Dezort

Plzeňské podzemí

Zoo i dinopark

Plzeňská zoo patří k nejkrásnějším v naší republice a k největším v Evropě. Založena byla v roce 1926. Žije tu kolem 1300 druhů zvířat z celého světa, mnoho z nich ve výbězích bez mříží. Oblíbenou atrakcí pro návštěvníky jsou komentovaná krmení.

Samostatnou součástí zoo se před deseti lety stal dinopark s pravěkými veleještěry.

Foto: Jovan Dezort

Samostatnou součástí zoo se před deseti lety stal dinopark.

Někteří se pohybují, dýchají, řvou, prostě vypadají jako živí. Tady se naučíte poznávat, jak asi vypadal allosaurus, brontosaurus či ankylosaurus. Pokud zatoužíte po zajímavé zelené přírodě, hned vedle je botanická zahrada s padesátiletou historií. Přístup do zoo a okolí je snadný. Jezdí sem speciální vláček z náměstí Republiky.

Škodovy závody v nové podobě

Původní tovární budovy v areálu plzeňských Škodových závodů se přestavbou před čtyřmi lety proměnily v Techmanii neboli populárněvědecké centrum.

V současnosti patří k nejvyhledávanějším místům rodin s dětmi i školních skupin. Stálé exponáty letos doplňuje „špionážní“ expozice Top secret. Je tu třeba kódovací stroj Enigma, laserová komora, řada odposlouchávacích zařízení, tajných kódů a tajemných stop. Děti i dospělí se mohou stát kriminalisty nebo špióny v tajné misi. Techmania je otevřena denně od 9 do 17 hodin. Má bezbariérový přístup a parkoviště v areálu.

Foto: Jovan Dezort

Atrakcí plzeňské zoo je i tato nádherná vydra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výroba piva je i lákavá turistická atrakce

Nevšední výlet si mohou naplánovat turisté po středních Čechách. V parném létě je možné schovat se před slunečními paprsky do chladných pivovarských sklepů....

Krkonoše jsou posety sakrálními památkami

V našich nejvyšších horách můžete navštívit desítky drobných kapliček, zvoniček, studní, božích muk, pranýřů, křížků, krucifixů, smírčích křížů, hraničních...

Výběr článků

Načítám