Hlavní obsah

Flora nabídne biblickou Getsemanskou zahradu

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biblická Getsemanská zahrada bude ústředním motivem hlavní expozice letošního letního mezinárodního zahradnického veletrhu Flora, který se uskuteční od 16. do 19. srpna na stejnojmenném výstavišti v Olomouci. Návštěvníci ji netradičně najdou v pavilónu H, protože ústřední pavilón A je kvůli chystané rekonstrukci uzavřen, jak novináře informoval ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Foto: Vlasta Hradilová

Zahradnický veletrh Flora láká každý rok tisíce návštěvníků.

Článek

Autorem návrhu hlavní expozice je přední český zahradní architekt Ivar Otruba. Připomene dobu, kdy podle Bible Ježíš bděl v zahradě a modlil se v noc, kdy byl římskými vojáky zatčen a později ukřižován.

Návštěvníci výstavy mohou vidět například vzrostlé olivovníky, citrusy, purpurové tillandsie či bromélie. Chybět nebude ani vodní prvek. Součástí bude připomínka dějinných událostí spojených se zahradou z úpatí Olivetské hory – kamenitá kalvárie a kříž zdobený květinami. „Půjde o výstavní expozici, která příchozí určitě zaujme,“ uvedla garantka veletrhu Věra Mazalová.

Bylinková expozice

Na své si přijdou příchozí i v dalších pavilónech. Například v pavilónu E najdou bylinkovou expozici, přehlídku jiřinek a představí se tu také brněnská Mendelova univerzita. „Ta bude prezentovat barevnou pšenici, která obsahuje antioxidanty. Měl by se tu uskutečnit i její polokřest, odrůda ještě není uznána. Pokud se to podaří, slíbila škola, že upeče na zahájení chléb z modré pšenice,“ poznamenala Mazalová. Zájemci budou mít možnost ochutnat jedlé květiny.

V pavilónu G se členové Českého zahrádkářského svazu pochlubí letošními výpěstky, zejména gladiolami, jiřinami, bylinkami a trvalkami. Chybět nebude ani expozice letního ovoce a zeleniny rozšířená o speciální sadbové jahody Frigo. Návštěvníci také najdou oblíbenou poradnu a okrasné dřeviny od členů Svazu školkařů ČR.

V rámci letního veletrhu Flora se představí 86 vystavovatelů, dalších více než 200 nabídne návštěvníkům k prodeji nejrůznější výpěstky, ale i výrobky v rámci letních zahradnických trhů. Mezi prodejci budou i Poláci a Slováci.

Dožínková slavnost

Ústředním mottem zahradnického veletrhu bude letos dožínková slavnost, kterou se inspiruje řada doprovodných akcí. Půjde například o sobotní Hanácký jarmark s řemeslníky a ochutnávkou jídel či soutěž O nejlepší hanácký vdolek.

„Zcela unikátním doplňkem nabídky bude výstava dožínkových korun, speciality, která se váže na dožínkové slavnosti hanácké obce Dub nad Moravou. Čtyři obří exponáty z poutního chrámu Očišťování Panny Marie budou na veřejnosti vystaveny vůbec poprvé,“ konstatovala náměstkyně ředitele Výstaviště Flora Ludmila Grecmanová.

Každý den bude pro návštěvníky připraven pestrý doprovodný program.  Na výstavišti se uskuteční například festival Country folk Flora. Pro zájemce budou také zdarma otevřeny sbírkové skleníky ve Smetanových sadech a botanická zahrada s rozáriem v Bezručových sadech. Volný vstup bude také do botanické zahrady Univerzity Palackého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám