Hlavní obsah

Tipy na víkend: Hradozámecká noc, burčák a vinobraní

Novinky, Lucie Poštolková

Sobotní večer patří Hradozámecké noci. Památky v celé republice se návštěvníkům představí v jiném světle. Můžete si takto projít zámky Mníšek pod Brdy, Dobříš, Konopiště, Kozel, Grabštejn, Frýdlant a mnoho dalších. Jižní Morava ožije vinobraním ve Velkých Pavlovicích a Lednici. V neděli se můžete jet podívat na divadelní představení na Masarykově náměstí v Ostravě.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V sobotu se můžete vydat na Lednické vinobraní spojené se zahájením burčákové sezóny.

Článek
Praha

Jezdecký den a Dožínky

V sobotu od 11 hodin můžete navštívit jezdecký den na zámku Ctěnice. Na konících pony budou děti soutěžit o pohár hlavního města Prahy. V neděli se tu od 14 hodin konají Dožínky. Návštěvníci si budou moct prohlédnout lidové tradice, zvyky i pochoutky našich předků. Více informací najdete zde.

Běžecký závod v centru

Prahou se opět poběží desetikilometrový závod s názvem Nike Run Prague. Odstartuje v sobotu ve Žlutých lázních. Trasa běhu povede přes Podolské nábřeží, Vyšehradský tunel, Rašínovo nábřeží, Mánes, Myslíkovu, Spálenou, Lazarskou, Vodičkovu ulici, Václavské náměstí, Můstek, ulici Na Příkopě, kolem Prašné brány, Celetnou, Staroměstské náměstí, Platnéřskou, Křížovnickou, Karlův most, Smetanovo nábřeží, kolem Národního divadla, Masarykova nábřeží, Mánesa, Náplavku a zpět do Žlutých lázní.

Farmářské tržiště se v sobotu přesune z Náplavky na náměstí Jiřího z Poděbrad. Můžete se těšit například na zeleninu rovnou ze čtyř farem, sezónní ovoce, sýry kozí (oblíbená farma Krasolesí a Kojetín), ovčí i kravské, jarní kuřátka, vajíčka, biohovězí maso, uzeniny, pražené oříšky, pečivo, kávu, pivo a skvělé občerstvení. Akce se koná v sobotu 1. září od 8 do 14 hodin.

Den pro rodinu

V Botanické zahradě hl. města Prahy - Troji se bude v sobotu konat Den pro rodinu. Program je připraven od 10 do 19 hodin, těšit se můžete na batikovaná trička i jógu smíchu. Kompletní program najdete zde.

Středočeský kraj

Na Okoři se uskuteční festival glamour fotografie 

Fotografický festival, při kterém budou přímo na místě vznikat módní fotografie, připravují pořadatelé na přelom srpna a září na hrad Okoř. Na dva dny vyroste na Okoři a v podhradí devět otevřených ateliérů s profesionálním nasvícením, různým pozadím, s modelkami, prostorem pro fotografy včetně tribun, s technickým servisem. Festival XTASY glamour photo fest se na Okoři uskuteční 31. srpna a 1. září.

Princip okořského festivalu spočívá v tom, že kdokoliv se může akreditovat a fotit v ateliérech s různým pozadím a příběhem. Hlavním hostem festivalu bude Rolando Gomez, bývalý válečný fotograf a v současnosti jeden z nejvýraznějších představitelů glamour fotografie. Program doplní i hudební a taneční vystoupení.

Lásky a nelásky mníšeckých pánů a paniček

Zámek Mníšek pod Brdy připravil bohatý program na Hradozámeckou noc. Netradiční prohlídka je přichystána na sobotu pro dospělé a starší děti od osmé hodiny večerní až do půlnoci. Na nádvoří je připravena ochutnávka vín, promítání filmu, hrát bude country kapela Balzám a v zámecké zahradě uvidíte ohňostroj (celý článek).

Do Hradozámecké noci se zapojí i zámek Dobříš

Do celorepublikové akce Hradozámecká noc se letos poprvé zapojuje také zámek Dobříš. Vlastní noční program přichystá pro návštěvníky v sobotu 1. září. Účastníci se mohou těšit na zábavné prohlídky zámecké expozice na téma Pohádky na dobrou noc. Zapojit se mohou také do soutěže o nejkrásnější spací čepičku. (celý článek).

Noc na zámku Loučeň ve společnosti s upíry

Hradozámeckou noc od soboty 1. září od 17 hodin do nedělního rána na zámku Loučeň zažijí návštěvníci tentokrát s upírskou tematikou. Na programu bude představení muzikálu Drácula, poetický psychothriller Nosferatu spolu s prohlídkami s upírem. Děti provede Šmoulinka, mládež Fantomas a odborníky historik (celý článek).

Hradozámecká noc otevře na zámku Konopiště běžně nepřístupné prostory

Na zámku Konopiště uvidí návštěvníci o Hradozámecké noci v sobotu 1. září prodloužené večerní prohlídky od 20 do 24 hodin. Budou rozšířeny o prostory pod střechou zámku spolu s prohlídkami skleníku v Růžové zahradě, kde bude připravena ohňová show (celý článek).

Monínec je dominantou Českého Merána

Pouhých sedmdesát kilometrů od Prahy se ve Středočeském kraji nachází Český Merán – skutečný ráj pro všechny sportovní nadšence. V zimě se tady prohánějí lyžaři až do noci na osvětlených sjezdovkách, v létě zase na přilehlých kopcích poctivě šlapou cyklisté (celý článek).

Jihočeský kraj

Slavonicko chráněné za všech režimů – najdete tu bunkry i ostnatý drát

Slavonicko, krajina památek a přírodních útvarů, součást České Kanady, hrálo při plánech obrany republiky důležitou roli. Pásmo pohraničních pevnůstek vzor 37 bylo namířeno proti Rakousku, které po anšlusu představovalo velmi reálné nebezpečí vpádu nacistických vojsk (celý článek).

Plzeňský kraj

Hradozámeckou noc na zámku Kozel návštěvníci prožijí se skřetem Radoušem

Hradozámecká noc na zámku Kozel nabídne v sobotu 1. září noční prohlídky od 18 do 24 hodin se skřetem Radoušem. Prohlídky zámku budou oživeny kostýmovanými postavami majordoma, klíčnice, komtesy a skřeta Radouše (celý článek).

Pivo, zábavu i hudbu nabídne Pilsner Fest

Poslední srpnový víkend tradičně patří v Plzni Pilsner Festu. Vedle tradičně bohatého hudebního programu, rekordního přípitku a samozřejmě skvělého piva připravili pořadatelé řadu novinek. Na Festu nebudou chybět ani úspěšní olympionici z Londýna. Program začíná v pátek od 17:30 hodin a končí sobotním  vystoupením kapel UDG, Goodfelas a ohňostrojem (celý článek).

Karlovarský kraj

Dudácký festival

Na Horním Hradě u Ostrova se koná v sobotu od 14 hodin Dudácký festival. Návštěvníci se mohou těšit na irskou, keltskou a skotskou hudbu v podání skupin Five Leaf Clover, Jauvajs, Curlies a dalších. Připravena je také ohnivá show a velké vystoupení skotských dudáků a bubnů. Další podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Čedičové vodopády Zlatého vrchu předčí i pověstnou Panskou skálu

U Zlatého vrchu se sice nenatáčela žádná pohádka, přesto je to místo takřka pohádkové. U České Kamenice najdete ještě další přitažlivé čedičové výtvory. Pustý zámek je podivuhodným horizontálním výlevem čediče. Dále je tu známá Panská skála. Na poměrně malém území tak narazíte na tři zcela odlišné vyvřeliny stejného magmatického původu (celý článek).

Hradozámecká noc na děčínském zámku s Černým rytířem

O hradozamecké noci tuto sobotu ožijí památky na zámku v Děčíně i v noci. Zámek nabídne speciální večerní prohlídky s Černým rytířem Zikmundem z Vartenberka. Akce zahájí hudební koncerty nazvané Zámecké podvečery s hudbou 2012 (celý článek).

Liberecký kraj

V lignitové Kristýně se koupou návštěvníci ze tří států

Zrekultivovaný bývalý lignitový důl Kristýna u Hrádku nad Nisou slouží především domácím z Česka a sousedním Polákům a Němcům. Dnes už téměř nikoho nezajímá - a ani se moc neví, že jezero, vypadající jako velký písečák, bývalo do roku 1972 lignitovým dolem (celý článek).

Hradozámecká noc

V Libereckém kraji se Hradozámecká noc koná v sobotu na hradě Grabštejn, kde bude mezi 18. a 23. hodinou provádět sv. Barbora Grabštejnská a její strašidelní pomocníci hraběnka Josefína, hudební skladatel Ludwig van Beethoven, Bílá paní a její protiklad paní Černá či hradní pán Jiří Mehl ze Střelic.

V rámci Hradozámecké noci se můžete podívat na prohlídky zámku Hrubý Rohozec s názvem Ti druzí od 20 do 23 hodin. Návštěvníci se seznámí s tím, co se na zámku dělo poté, když odešla šlechta spát. Prohlédnou si lokajny s kuchyňkou, skladiště kufrů a další.

Stejná akce se koná také na zámku a hradě Frýdlant. Zájemci se setkají s Albrechtem z Valdštejna a jeho dvorem mezi 20 a 22:30 hodin. Součástí prohlídek bude ochutnávka koláčů ze zámecké kuchyně.

Královéhradecký kraj

Stříbrný rybník je zábavní zónou nejen pro plavce

Stříbrný rybník v Malšově Lhotě na Královéhradecku je už desítky let využíván jako přírodní koupaliště. V posledních letech se tu rozšiřuje i okruh doplňkových služeb. Lanové centrum nebo paintball atraktivitu Stříbrňáku ještě navyšují (celý článek).

Lovecký zámeček Humprecht je znám pověstí o nešťastné lásce

Stavba loveckého zámečku Humprecht vznikla díky lásce k půvabné italské markýze. Zamilovaný hrabě Jan Humprecht Černín z Chudenic nechal vystavět barokní lovecký zámeček tak, aby jeho ženě co nejvíce připomínal domov na jihu Evropy (celý článek).

Kuks těchto dní - to je baroko v kamenné i oživlé podobě

Kuks je obec vzdálená zhruba šest kilometrů od Jaroměře. Pozoruhodná je především částečně zachovalými barokními lázněmi a hospitalem z přelomu 17. a 18. století. Rozsáhlou barokní sochařskou výzdobu zde realizoval Matyáš Bernard Braun (celý článek).

Dračí ohňová show na Starých hradech

Na pohádkovém hradu a zámku Staré Hrady začne Hradozámecká noc v sobotu od 18 hodin, končit bude 2. září v jednu hodinu po půlnoci. Pro děti je připraveno setkání s pohádkovými bytostmi i živými zvířátky, uvidí i souboje rytířů (celý článek).

Broumovský klášter pozve do míst, jež jsou běžně nepřístupná

Broumovský benediktinský klášter se letos poprvé zapojí do akce Hradozámecká noc. Akce zde začíná již v sobotu 1. září dopoledne od 9 hodin, a potrvá do neděle do 18 hodin. Návštěvníkům nabídne oživlé prohlídky s Lotrandem a prohlídky klasické - a to i do běžně nepřístupných prostor kláštera (celý článek).

Pardubický kraj

Zámek Slatiňany chystá koncert a noční prohlídky

Zámek Slatiňany v sobotu 1. září nabídne unikátní prohlídky v noci. V bohatém programu zazní koncert Komorního orchestru při SUchdolském Divadle (do 18 hodin), návštěvníci prožijí noc s žokejkou Latou (od 19:40 a 21:00) a pro historiky je připravena prohlídka s kastelánem (21:20 a 23:00). Vstupné na koncert je dobrovolné (celý článek).

Vysočina

Památky na Vysočině se připravují na Hradozámeckou noc

V areálu státního zámku Jaroměřice nad Rokytnou zahájí Hradozámeckou noc koncert barokní hudby. Noční prohlídky zámku doplní kostýmované scény. Speciálních nočních prohlídek se mohou zúčastnit návštěvníci také na zámku v Náměšti nad Oslavou. Poslední z nich začne ve 22:30. Program Hradozámecké noci na zámku v Telči bude spojen s noční hasičskou soutěží v sousedství zámku.

Tradičně bohatý kulturní program připravilo občanské sdružení Přátelé Zahrádky pro kostel svatého Víta v zaniklé obci Zahrádka u Ledče nad Sázavou. Od 18 hodin tam začnou kostýmované prohlídky a tvořivá dílna pro děti i dospělé, následovat bude promítání Historie v obrazech a hudebně- dramatické pásmo. Program zakončí noční prohlídka kostela ve 23 hodin.

Tajemný i poučný zážitek chystá pro návštěvníky poutní kostel svatého Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou. Mimořádné prohlídky interiéru kostela osvětleného plameny svíček začínají ve 20, 21, 22 a 23 hodin. O historii kostela bude vyprávět Stanislav Mikule z Regionálního muzea ve Žďáru nad Sázavou.

Prázdniny v jihlavské zoo ve znamení netopýrů a tapírů

Návštěvníci jihlavské zoologické zahrady budou moci v pátek ochutnat jídelníček netopýrů. Odvážnější si mohou smlsnout na červech a cvrčcích, na ostatní zbude ovoce. Při Evropské noci netopýrů mohou také pozorovat létající savce ultrazvukovým detektorem. O víkendu v zahradě pokřtí letošní mládě tapíra jihoamerického.

"Lidé si mohou poslechnout přednášku o evropských i cizokrajných netopýrech nebo zúčastnit se v praxi terénního výzkumu. Pro děti jsme připravili kvíz o ceny," uvedla mluvčí.

Poslední prázdninový víkend se uskuteční ve znamení tapírů. V neděli v 15 hodin se návštěvníci zoo mohou zúčastnit křtin malé tapíří slečny Zuzanky, která se v Jihlavě narodila 9. srpna. Program doplní výroba tapířích škrabošek, nejmenší děti si vybarví tapíří omalovánky. Po oba víkendové dny se v zoo uskuteční oblíbené komentované krmení zvířat, ukázky výcviku dravců a sov a tapíří kvíz o ceny.

Jihomoravský kraj

Velkopavlovické vinobraní

V pátek začíná ve Velkých Pavlovicích vinobraní. Program se soustřeďuje okolo sokolovny a sýpky. Návštěvníci se mohou těšit na jarmark, krojovaný průvod městem a také možnost ochutnání vína a burčáku. Kompletní program najdete zde.

Lednické vinobraní

V sobotu se můžete vydat na Lednické vinobraní spojené se zahájením burčákové sezóny. Kromě vinařských a burčákových soutěží se můžete těšit na gastronomické speciality k burčáku a vínu.  Chlazené odrůdové burčáky se budou podávat v jedinečném prostředí Lednického zámku. Více najdete zde.

Den otevřených sklepů

V sobotu se otevírají sklepní uličky v malebných Čejkovicích na Hodonínsku. Sdružení vinařů Čtvrtečníci zve k ochutnání vín přímo ze svých sklepů. Už po osmé 1. září od 10 hodin v Čejkovicích otevře sklepy na 28 vinařů a každý z nich bude rozlívat minimálně 6 vzorků vín. Další podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Na radíkovský fort v Olomouci přijede po 140 letech císař

Fort v Radíkově, který byl součástí opevnění města Olomouc, si o víkendu připomene 140. výročí návštěvy císaře Františka Josefa I. Po oba dny si mohou zájemci prohlédnout například výstavu zaměřenou na období panování mocnáře. V neděli pak budou návštěvníci přihlížet příjezdu císaře, jak řekl Jan Bednář, předseda občanského sdružení Fort Radíkov, které památku provozuje.

Mimo prohlídek fortu se v sobotu v areálu uskuteční akce geocachingu Mega Moravia 2012. Zájemci se mohou zúčastnit i přednášky historika Michaela Viktoříka na téma Pevnost Olomouc. Po oba dny bude na místě jarmark a výstava zaměřená na dobu Františka Josefa I. K vidění budou originály mincí a bankovek, poštovní známky, korespondenční lístky, medaile jak vojenské, tak civilní a pamětní, odznaky, pohlednice a další.

Vyvrcholením oslav bude nedělní příjezd císaře Františka Josefa I., jehož ztvární herec Moravského divadla Václav Bahník. Svoji inspekční cestu zahájí na Svatém Kopečku, ve 13 hodin jej přivítá posádka fortu. Následné manévry pak prokážou bojeschopnost posádky proti útoku Prusů.

Zlínský kraj

Zlínské divadlo připravilo dobrodružné noční prohlídky

Lidé se na dobrodružných nočních prohlídkách Zlínského divadla dostanou do míst, která nejsou běžně přístupná. Nebude chybět ani výstup na střechu divadla s pohledem na noční město.

Prohlídky se uskuteční 31. srpna a 1. září, vždy ve 21, 21:30 a 22 hodin. V doprovodu herců Rostislava Marka, Zdeňka Juliny a Romana Blumaiera se návštěvníci opět vydají setmělými divadelními budovami po stopách tajemného Fantoma - přízraku, který se údajně ukrývá mezi stěnami každého divadelního stánku. Lístky si mohou zájemci rezervovat na internetových stránkách divadla zde.

Baťův kanál můžete objevovat z paluby lodě i z jízdního kola

Dobrodružství na vodě, nebo raději výšlap na kole? Během návštěvy Baťova kanálu na jihu Moravy můžete zažít obojí. Tato unikátní vodní cesta loni získala prestižní evropské ocenění EDEN 2011, které bývá co do významu přirovnáváno k Oscarům ve světě filmu (celý článek).

Na malenovickém hradě se chystá historická módní přehlídka

Na hradě ve Zlíně-Malenovicích se chystá historická módní přehlídka. Návštěvníci v sobotu od 20 hodin uvidí historické oděvy a kostýmy, které mapují módu 14. až 18. století. Autoři oděvů, Hana Polášková Wincorová a manželé Martin a Martina Hřibovi, představí více než dvě desítky dámských i pánských modelů. Téměř všechny oděvy jsou šité ručně, výroba jednoho kusu trvá i několik let.

Přehlídka nazvaná Z truhel nejnádhernější šat se uskuteční na hradním nádvoří, v případě nepříznivého počasí v malovaném sále. Na programu je komentovaná přehlídka modelů na živých modelech i figurínách. Akci doplní tancem a souboji skupina historického šermu Solutus. Více najdete zde.

Vizovický a kroměřížský zámek nabídnou v sobotu speciální program

Kroměřížský a vizovický zámek připravily pro návštěvníky speciální program na noc ze soboty na neděli u příležitosti takzvané Hradozámecké noci. Na zámku ve Vizovicích se tato noc ponese v muzikálovém duchu. Od 21 hodin se u zámku bude promítat legendární snímek Limonádový Joe aneb Koňská opera. Poté se návštěvníci vydají na noční procházku potemnělým zámkem, následovat bude předpůlnoční muzicírování.

Na sobotní odpoledne jsou také připraveny komentované prohlídky výstavy historických hraček, které jsou momentálně na zámku k vidění. Návštěvníky provede majitelka sbírky Kamila Kubášková z Ostravy. Prohlídky začínají v 13:15 a 15:15 hodin.

V Kroměříži se Hradozámecká noc uskuteční společně s vinařskými slavnostmi. Na nádvoří zámku se budou prezentovat moravská a světová vína. Od 18 do 22 hodin se návštěvníkům otevřou historické sály arcibiskupského zámku zapsaného na seznamu dědictví UNESCO k volným prohlídkám. Přístupná bude také zámecká věž, kde svou práci představí pracovníci památkového ústavu. Připraveny jsou i komentované prohlídky Sala terreny. Večer se na louce za zámkem v Podzámecké zahradě uskuteční koncert Ústřední hudby Armády ČR.

Moravskoslezský kraj

Ostravští divadelníci přijdou za diváky do městského centra už počtvrté

Už v neděli 2. září od 17 hodin se ostravské Masarykovo náměstí stane velkým divadelním jevištěm - bude se slavnostně zahajovat nová sezóna (celý článek).

Les pro hru i poznání

V obci Jablunkov na Frýdecko-Místecku otevřely Lesy ČR volně přístupný vycházkovo - odpočinkový vzdělávací areál o lese a přírodě Les pro hru i poznání. V areálu je krátká dětská naučná stezka s několika informačními a výukovými panely, dřevěný odpočinkový altán a geobotanická výstava lokálních kamenů a rostlin. Děti tu najdou lanovou pyramidu, tůňku s typickými lokálními rostlinami, dřevěnou vyhlídkovou plošinu, povalový chodník a také lavičky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výroba piva je i lákavá turistická atrakce

Nevšední výlet si mohou naplánovat turisté po středních Čechách. V parném létě je možné schovat se před slunečními paprsky do chladných pivovarských sklepů....

Výběr článků

Načítám