Hlavní obsah

Tipy na víkend: PivoPění, dostihy, zlatá horečka, Hefaiston a koulení balíků slámy

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledním srpnovým víkendem vyvrcholí řada letních akcí. Konají se dostihové závody na Hipodromu v Mostě a v pražské Velké Chuchli. Pivní slavnosti o víkendu chystají na hradu Rabí a na Točníku. Můžete se také vydat na Skotské hry na Sychrově, Netopýří noc na hrad Lipnice, Císařský den v Kadani, kovářský sraz Hefaiston na Helfštýně, koulet balíky slámy v Černovíru nebo propadnout zlaté horečce ve Zlatých Horách.

Foto: Archiv Hipodrom Most

V sobotu odpoledne se poběží dostihy o Velkou cenu Ústeckého kraje na Hipodromu Most.

Článek
Praha

Dostihy ve Velké Chuchli

V neděli se pojedou ve Velké Chuchli dostihy. Sportovním vrcholem je závěrečný a nejdelší dostih Klasické trojkoruny pro nejlepší tříleté vytrvalce, letos s rekordním počtem šestnácti účastníků. Připraven je bohatý doprovodný program, první start se poběží ve 14 hodin. Více najdete zde.

Třebonické letní hry

V sobotu v 11 hodin začínají Třebonické hry. Na programu jsou sportovní soutěže na břehu rybníka v Třebonicích mezi Zličínem a Řeporyjemi. Tříčlenná družstva budou soutěžit v pěti disciplínách - slalom s kolečkem v kombinaci se stříkáním ruční stříkačkou na cíl, řezání klády ruční pilou, záchrana tonoucího z kánoe, běh přes plovoucí lávku a štafeta v pití piva či limonády. Podrobnější program najdete zde.

Středočeský kraj

Vezměte psa na prohlídku zámku ve Vrchotových Janovicích

Také občas řešíte dilema, co se psem, když chcete jít na prohlídku nějakého objektu? Do zámku či skanzenu? Pokud není mini a v kabelce, vyloučeno. Ve Vrchotových Janovicích je tomu ale naopak. Pokud nemáte velepsa, trhače a nečistotníka, vzhůru za Sidonií Nádhernou. Poslední majitelka měla zvířata ráda (celý článek).

PivoPění na Točníku

V sobotu se na Točníku sejdou milovníci hudby, divadla a českých piv, vín a pálenky. Pro děti je připraven hudebně zábavný pořad Myš a Máš, nebudou chybět ani kejklíři, šermíři, lukostřelba, kartářka a mnoho dalšího. Program potrvá od 11 do 22 hodin. Změna programu je vyhrazena, více najdete zde.

Ve Vlašimi nově otevřeli paraZOO

V zahradě Podblanického ekocentra ve Vlašimi vznikl jedinečný areál, který zejména malé návštěvníky seznamuje s několika desítkami u nás žijících savců a ptáků (celý článek).

Jihočeský kraj

Za žulovými útvary roztodivných tvarů

Krajina v České Kanadě je poseta žulovými balvany a skalkami. Zadek tu ovšem mají jen jeden, a prý se jedná o exemplář vysloveně světové úrovně. Vystrkuje se nedaleko Kunžaku, u Valtínova (celý článek).

Ves Žumberk: zlidovělý mýtus českého Carcassonne neplatí

Jako by si ukazatele hrály na schovávanou. Někam jedete, a abyste měli místního šerpu, jinak se musíte ptát. Ani jihočeský Žumberk na tom není lépe. Přitom o vsi kolují legendy, jako by to byl český Carcassonne. Což je světoznámé opevněné město ve Francii (celý článek).

Plzeňský kraj

Pivní slavnosti na největší hradní zřícenině Čech

Ve své době nadstandardní opevnění hradu (byť nedokončené) je ukázkou unikátního obranného stavitelství. Rabí je navíc spjato s postavou Jana Žižky, který zde odraženým šípem přišel o druhé oko. Turisty láká na dva prohlídkové okruhy a výtvarnou galerii (celý článek).

V sobotu se na nádvoří Rabí budou ochutnávat piva od 10 do 16 hodin. Včelaře a milovníky medu potěší Hradní včelnice, což je projekt, který zpestřuje prohlídkové okruhy. V hradním příkopu pravidelně hrají divadelní představení, prohlédnout si můžete také ukázky historických úlů, včelařského náčiní a další. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Slavnosti princezny Alvíny

V sobotu na náměstí v Andělské Hoře zahájí Slavnosti princezny Alvíny v 11 hodin. Připravena je pouť, středověký jarmark, divadlo, historický průvod v kostýmech, hudební vystoupení, ohňová show, ohňostroj a mnoho dalšího. Podrobný program najdete zde.

Ústecký kraj

Císařský den v Kadani

V pátek v 17 hodin přijede císař Karel IV. se svou družinou do královského města Kadaně. Na Mírovém náměstí si návštěvníci budou moci prohlédnout řemeslný jarmark, divadelní, hudební, kejklířská a šermířská vystoupení. Zájemci se mohou podívat jak na Kadaňský hrad, tak i do rytířského ležení. V sobotu zakončí akci ohňová show a slavnostní ceremonie s ohňostrojem. Kompletní program najdete zde.

Dostihové odpoledne

V sobotu odpoledne bude na dostihovém závodišti Hipodrom Most rušno. Poběží se tu hned několik závodů. Areál se otevírá ve 12 hodin, první se běží Cena společnosti Hasman od 13:30 hodin. Celkem se poběží sedm závodů. Nejočekávanější událostí je Velká letní cena Ústeckého kraje na 1800 metrů od 16:10 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Skotské hry na Sychrově

Od pátku se rozezní dudy v rámci Skotských her na zámku Sychrov. Program slibuje tradiční irskou, skotskou, keltskou i českou bretaňskou hudbu. Dudácké soutěže doplní whiskey festival, ukázky skotských tanců, dětské a sportovní soutěže, sokolnické ukázky, sraz veteránů a další. Podrobnější informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Večerní prohlídky s Černou paní

S Černou paní, historickými postavami z dějin náchodského zámku a strašidly si můžete projít večerní prohlídky v pátek a v sobotu. Akce začínají na zámku Náchod od 20:30 hodin. Veřejnosti se otevřou zámecké komnaty Piccolominské expozice. Prohlídky oživí také dobová hudba v podání žáků ZUŠ Police nad Metují. Vstupné činí 120 korun, snížené pak 80 a rodinné je za 360 korun. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Pardubický festival vína

Na zámku Pardubice se od pátku do soboty koná Pardubický festival vína. Degustovat se bude v pátek od 12 do 20 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin. Návštěvníci budou moci ochutnávat víno od českých, moravských i zahraničních vinařů. Vstupné činí 100 korun. Více najdete zde.

Černovírské rolování balíků slámy

V sobotu si zájemci mohou vyzkoušet, jak je těžké koulení balíků slámy. Od 14 hodin se čtyřčlenná družstva utkají na dráze dlouhé 222 metrů v obci Černovír nedaleko Ústí nad Orlicí. Účastnit se budou družstva nejen z celé ČR, ale i z Polska a Německa. Více najdete zde.

Vysočina

Netopýří noc na Lipnici

V sobotu se na hradu Lipnice koná Netopýří noc. Návštěvníky čeká úspěšný pořad s filmovým dokumentem, handicapovanými netopýry a odchytem, pozorováním živých netopýrů bydlících v hradních sklepeních. Program začíná v 19:30 hodin. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Na brněnský hrad Veveří parníkem

Pokud chcete s přáteli nebo s rodinou podniknout jednodenní výlet do okolí Brna, pak vaším cílem může být například státní hrad Veveří. Z Bystrce je to k němu pouhých patnáct minut autobusem. Pro zpestření cesty je možné zvolit plavbu parníkem, z kterého se vylodíte přímo pod hradem (celý článek).

Mohyla míru ve Slavkově letos oslaví sto let

Na místě nejprudších bojů největší klasické bitvy v novodobé éře vojenství, slavkovské bitvy na Prateckém návrší byl v letech 1910-1912 vystavěn secesní památník jejím obětem - Mohyla míru. Iniciátorem této stavby byl vlastenecký brněnský kněz a moravský napoleonista profesor Antonín Slovák, autorem projektu je architekt Josef Fanta (celý článek).

V Karlovicích zvou na sever Beskydy, na jih Javorníky

Velké Karlovice jsou obcí mimořádně dlouhou i rozsáhlou. Se svými 82 kilometry čtverečními patří mezi vůbec největší obce České republiky. Což ovšem není to hlavní (celý článek).

Zarážení hory

V sobotu se Zarážení hory koná na Břeclavsku hned na několika místech. Ve Velkých Bílovicích zasadí májky ve sklepní trati Pod Předníma a sklepní uličce Horenského práva. Ve stejný den se tradiční Zarážení hory uskuteční také ve Tvrdonicích. Setkání tu začíná v 17 hodin. V Kobylí se setkají milovníci vína také v sobotu od 17 hodin. Kromě tradičního zarážení hory mají na programu degustace, cimbálovou muziku a koncert dechové hudby.

Krajem kvetoucí révy

V sobotu se můžete vydat na cyklostezku Krajem kvetoucí révy. Od 10 do 17 hodin se pro zájemce otevře sklep Rodinné vinařství Trčka František ve Starovicích na Břeclavsku. Skleničku vinař půjčí a nabídne vína také k prodeji. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Helfštýn se chystá na letošní Hefaiston, přijedou stovky kovářů

Na největší tuzemské mezinárodní setkání kovářů na hradě Helfštýně na Přerovsku zamíří kováři z USA či z Austrálie. O víkendu se budou moci diváci těšit na přehlídku několika set prací, které kováři s sebou každoročně přivážejí na hrad. Lidé budou moci mistry černého řemesla vidět i přímo při práci - připraveno bude na deset kovářských výhní, u kterých se podle kastelána vystřídá až 80 kovářů. Budou kovat v časovém limitu plastiku. Lidé se však budou moci dostat k ohňům i mimo centrální pracoviště na kovářském dvoře. Více najdete zde.

Na Jesenicko se sjedou novodobí zlatokopové z Česka i zahraničí

Novodobí zlatokopové z Česka, ale i z Německa či Brazílie poměří v sobotu ve Zlatých Horách na Jesenicku své umění v rýžování zlata. Do tradiční soutěže se mohou zapojit i lidé, kteří rýžovací pánev dosud nedrželi v rukou. Pořadatelé klání počítají s účastí až stovky lidí.

Akce s názvem O putovní zlatou pánev starosty města se koná v areálu Zlatokopeckých srubů v místech, kde se předloni odehrávalo mistrovství světa v rýžování zlata. Každý účastník dostane desetilitrový kýbl s pískem. V něm je určitý počet zlatinek, jejich počet ale soutěžící nezná. Účastník jej musí do 20 minut vyrýžovat.

Zlínský kraj

Krajské dožínky v Kroměříži nabídnou rekordní počet krojovaných

Letošní krajské dožínky, které se uskuteční v Kroměříži 24. a 25. srpna, nabídnou rekordní počet krojovaných lidí i vystupujících a unikátní výstavu hanáckých krojů. Program začne už v pátek lidovým jarmarkem a přehlídkou zemědělské techniky na Velkém náměstí a večerním vystoupením mongolského souboru Ulan Muqir Art Group v Domě kultury, který předvede tradiční písně a tance Daurů.

Hlavní program začne v sobotu v 10:00 dožínkovým průvodem a vystoupením folklorních souborů na Velkém náměstí. Novinkou letošních dožínek budou sobotní Slavnosti chleba na zámku, které představí pekařské dovednosti předků i současné umění pekařů.

Sobotní podvečer mohou diváci strávit se zahraničními soubory Dezider Oláh group (Maďarsko), Dražoviec (Slovensko), Kres (Slovinsko) a Ulan Muqir Art Group z Mongolska. Závěr bude patřit milovníkům temperamentní španělské hudby a rytmů flamenca a koncertu Carmen a flamenco.

Zámek v Holešově slouží především kultuře, je ale i cílem turistů

Plejádu koncertů či unikátních výstav nabízí v poslední době nedávno zrekonstruovaný zámek v Holešově. Dnes je majetkem města a sídlem městského kulturního střediska, které v něm pořádá drtivou většinu kulturních a společenských akcí (celý článek).

Zpěváci pronikají do tajů černošských gospelů

V plném proudu je týdenní prázdninová večerní škola gospelů a spirituálů Duše zpívej!!, která probíhá od 19. do 26. srpna ve zlínském kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních Svazích ve Zlíně (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Nová Techno trasa pomáhá turistům najít cestu k technickým památkám

Znáte technické památky v Moravskoslezském kraji? Víte, že díky nové Techno trase, spojující dvanáct nejvýznamnějších technických památek v kraji, můžete prožít třeba i Fajne léto? (celý článek).

Porkertovy kuchyňské strojky v Muzeu Mlejn

Expozice železných mlýnků v ostravském Muzeu Mlejn zve k návštěvě ojedinělé sbírky kuchyňských strojků. V expozici železných mlýnků mají kolekci 61 kuchyňských Porkertových strojků, které se vyráběly ve Skuhrově nad Bělou. Firma vyráběla produkty z litiny od roku 1881 (celý článek).

Reklama

Související témata:

Související články

Kolín - dobře utajený židovský skvost

Je to tak trochu jako bojová hra, najít hrob Becalela, syna rabína Jehudy Löwa, synagogu, uličku Zlatou, ale třeba i chrám sv. Bartoloměje, zmenšenou repliku...

Výběr článků

Načítám