Hlavní obsah

Tipy na víkend: Putimovská lávka, zvířecí olympiáda, medové a pivní slavnosti

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu se můžete pobavit na akci Putimovská lávka aneb Převez svojí starou, ochutnat zlatavý mok můžete na Lužkovických pivních slavnostech. Za medovým vínem a medovinou můžete jen na Chválu medu na Horní hrad. Nevšední zážitek slibuje česko-irský koncert při svíčkách v Jeskyni Na Špičáku. Zvířecí olympiádu si připravila Zoo Praha.

Foto: obcecr.cz/putimov/

Putimovská lávka

Článek
Praha

Advik - festival japonské kultury nabídne filmy i origami

Čtení komiksů ve výtvarném stylu manga, promítání japonských kreslených filmů patřících do žánru anime nebo ukázky japonského čajového obřadu budou na programu festivalu Advik, který začne ve čtvrtek v Kulturním centru Zahrada v Praze 11. Sedmý ročník přehlídky japonské kultury chystá i překvapení v podobě dívčí kapely DX, která hraje japonskou rockovou muziku.

Zájemci se mohou naučit skládat origami nebo tančit tradiční japonský tanec s vějířem sensu. Návštěvníci se budou moci zapojit i do soutěže o nejlepší kreslené a literární dílo či o nejlepší vlastnoručně vyrobený kostým. Hledat se bude i nejlepší zpěvák na soutěži v karaoke či tanečník na tanečních podložkách Dance Dance Revolution.

Diváci se mohou těšit na téměř dvě desítky snímků, jakými jsou například Cizincův meč, Jak vycvičit draka, Kovboj Bebop či Zámek v oblacích. Perličkou budou filmy, které nejsou v běžné české distribuci.

Zvířecí olympiáda

Všichni žijí letní olympiádou, ani pražská zoologická zahrada nechybí. Na čtvrtek si v expozici lachtanů připravili Zvířecí olympiádu. Hlavním hrdinou slavnostního odpoledne bude lachtan Meloun. Pomocí svého šestého smyslu se pokusí odhadnout, kolik zlatých medailí naši reprezentanti na olympiádě v Londýně získají.

Zoo pro své návštěvníky přichystala také kvízovou olympijskou stezku o ceny zaměřenou hlavně na sportovní výkony z říše zvířat. Tuto stezku budou moci zájemci procházet od čtvrtka až do skončení olympiády, tedy do 12. srpna 2012. Více najdete zde.

Muzeum rekordů vystavuje v centru Prahy

Nemusíte si zoufat, že je do Pelhřimova z Prahy daleko. Muzeum rekordů totiž přivezlo část výstavy do hlavního města. Zájemci si tak v galerii PRE v Jungmannově ulici mohou prohlédnout roztodivné kuriozity do konce srpna. Nechybí ani unikátní exponát Leopolda Heneše z Třebenic na Třebíčsku - tvůrce největšího počtu objektů sestavených uvnitř lahví či žárovek, přispěl nevídaným počinem.

Foto: Archiv výstavy

L. Heneš - Rekordní posloupnost

Dále jsou zde vystaveny Světové unikáty ze sirek z dílny Tomáše Kordy, který do svých zápalkových objektů vložil 40 let života a nejen to. Vytvořil největší kolekci exponátů ze sirek na světě. Můžete se těšit na Tutanchamona v lahvi, Nejmenší mobilní pálenice, Nejmenší kolo v ČR a mnoho dalšího.

Středočeský kraj

Zámek v Mníšku pod Brdy zve děti i dospělé do časů první republiky

Zámek v Mníšku pod Brdy nabízí v týdnu od 24. do 27. července klasické prohlídky pro dospělé a v odpoledních hodinách od 13.40 hodin prohlídky s klíčnicí barona Kasta pro malé návštěvníky. Prohlídka s názvem Tři věže je zábavným a poutavým až pohádkovým vyprávěním o historii (celý článek).

Sokolnické ukázky obohatily prázdninovou nabídku dobříšského zámku

Pestrobarevné květiny, ozvučená Heliova fontána, přírodní bludiště, oranžerie… Romantické prohlídky ve francouzském parku na zámku Dobříš návštěvníkům v letních měsících obohatí vzácná návštěva – sokolník Pavel Řehka se svými ptačími miláčky. Sokolnické ukázky zde pořádá každou neděli (celý článek).

Jihočeský kraj

Rožmberk, hrad spojený s Petrem Vokem, nabízí bohaté sbírky rodu Buquoyů

Úchvatný pohled na Rožmberk je jednou z prvních dominant při splavování Vltavy, avšak ještě nezapomenutelnější je při osobní návštěvě jeho historií nasáklých komnat a sbírek (celý článek).

Slavonice ohromují renesančními domy, ale i tloušťkoměrem

Slavonice, jméno předurčující oslavu pěkna, vzácna, něčeho mimořádného. Prospekty zvou do renesanční jihočeské perly. Prohlížíte sgrafitové fasády, obdivujete atiky domů, žasnete nad tou nádherou. Pak vám sjede zrak dolů, do výše očí a je po slávě. Asijské krámky ční z domů na chodník (celý článek).

Plzeňský kraj

Hrady Velhartice a Klenová: gotika i renesance, setkání s historií i moderním uměním

Tip na výlet do dvou od sebe navzájem nedalekých západočeských historických objektů nabízí setkání s dochovanou historií, uměním i pošumavskou přírodou. Pojďte se s námi podívat na hrady Velhartice a Klenovou (celý článek).

Návštěvníci plaského a kladrubského kláštera zažijí neobvyklé noční prohlídky

Na konec července připravily kláštery Kladruby a Plasy neobvyklou noční akci s názvem NOCÍ KE HVĚZDÁM Santiniho Aichela. Návštěvníci si během dvou večerů volně projdou nasvícené interiéry a procvičí si své schopnosti při luštění šifry. Při troše štěstí budou moci navštívit jeden z klášterů zdarma (celý článek).

Karlovarský kraj

Historický jarmark

Na pohádkovém hradě Ostroh nedaleko Františkových Lázní se o víkendu koná historický jarmark. Návštěvníci se mohou těšit na kulturní program. Další podrobnosti najdete zde.

Chvála medu

Sladké slavnosti Chvála medu propuknou v sobotu na Horním hradě u Ostrova. Celodenní program začíná v 10 hodin, v programu nebude chybět lukostřelecký turnaj, kejklíři, přednášky o medovině a medovém víně, o vlivu medu na zdraví a hlavně si budete moci ochutnat medové dobroty. Po celý den se budou na nádvoří razit první včelařské mince. Návštěvníci budou mít možnost koupit si včelařské pomůcky, zařízení i literaturu. Rodinné vstupné činí 260 Kč, dospělí za 100, děti 60 a včelaři za polovic.

Ústecký kraj

Noční prohlídky zoo i zámků

Bojíte se tmy? Pokud ne, můžete se vydat v pátek na noční prohlídky zámku Děčín. Dopředu se musíte rezervovat, prohlídky začínají vždy od 21:30, 22 a 22:30 hodin. Více najdete zde.

Jestli raději dáváte přednost zoologické zahradě, otevírá se také v pátek večer odvážným dětem děčínská zoo. Pro školáky je připraven velký stan, soutěže se zvířaty, večerní prohlídka s baterkami a opékání buřtů. Dopředu musíte děti rezervovat na tel. č. 412531164. Podrobnější informace jsou zde.

V sobotu večer si můžete projít zámek Velké Březno. Návštěvníkům se otevřou zámecké komnaty ve 21 hodin. Vstupné činí 135 Kč, dopředu není nutná rezervace. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Řinčení zbroje na Bezdězu

Až do neděle řinčí na hradě Bezděz meče rytířů a panošů. V rámci prohlídky se mohou návštěvníci zastavit a zhlédnout šermířské zápasy. Časy vystoupení jsou pravidelně v 11, 12:30, 14, 15:30 hodin, občerstvení je zajištěno. V purkrabském paláci jsou po celý červenec vystaveny malířské výtvory z jarní soutěže pro děti a mládež "Namaluj hrad Bezděz". Více najdete zde.

Grabštejn láká na 13. komnatu

Pro malé i velké návštěvníky připravili na Grabštejně speciální okruh, po kterém provází sv. Barbora. Záhadnou tajemnou komnatu můžete otevřít na hradě v rámci prohlídek od 10, 14:30 a 16 hodin, tuto sobotu je navíc přidaná prohlídka od 20:30 hodin. Dopředu se raději rezervujte. Více najdete zde.

Benátská noc

Do neděle probíhá hudební festival Benátská noc v areálu Vesec. Největší hvězdou bude kanadský zpěvák Bryan Adams, který v Česku vystoupí popáté. Mezi české hvězdy patří koncert Jarka Nohavici, Daniela Landy a skupiny Kabát. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Návštěvníci zámku Doudleby nad Orlicí se mohou těšit na několik překvapení

Nevelký, ale půvabný zámek v Doudlebech nad Orlicí patří svou unikátní sgrafitovou výzdobou ke skvostům mezi památkami nejen východních Čech, ale celé České republiky. Nádherná sgrafita pokrývají všechna vnější i vnitřní průčelí, ale objevují se dokonce i na sedm metrů vysokých komínech (celý článek).

6. Dobrušské letní muzicírování

V neděli se na náměstí F. L. Věka v Dobrušce koná 6. ročník Dobrušského letního muzicírování. Začíná se hrát v 17 hodin. Vystoupí například Stará Parta a Osaka. Akce se koná za každého počasí. Vstup je volný. Více najdete zde.

Anenská pouť

V Rokytnici v Orlických horách se připravují na Anenskou pouť, která vyvrcholí v sobotu. Na tradiční pouti si můžete vybírat z pestrého programu. Děti potěší malování na obličej, loutkové divadlo, starší pak Skotské horalské hry, vystoupení orientálních tanečnic a mnoho dalšího. Více najdete zde.

V neděli se můžete podívat na ukázky činnosti samohybného parního válce z roku 1936 u železničního muzea na nádraží v Rokytnici, vždy každou hodinu od 10 do 16 hodin. Na hřišti si v pátek zatancujete na diskotéce, v sobotu tu pak vystoupí skupina Archon. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Mistři kati a kejklíři

V sobotu se můžete zajít podívat na zříceninu hradu Lichnice nedaleko Třemošnice. Koná se tu zábavné odpoledne pro celou rodinu s názvem Mistři kati a kejklíři. Těšit se můžete na ukázky řemesel i divadlo.

Těžká vojenská technika v pohybu

O víkendu budou mít muzea v Králické pevnostní oblasti (Vojenské muzeum Králíky, Pevnostní objekt K – S 8 U nádraží, K – S 14 „U cihelny“ – pěchotní srub, Pěchotní srub K – S 5 U Potoka, Dělostřelecká tvrz Hůrka) otevřeno o něco déle než je zvykem, navíc připravují zajímavé atrakce.

Kromě průvodců v dobových uniformách s výzbrojí se můžete těšit na výstavy i speciální prohlídkové trasy. Ve vojenském muzeu Králíky se můžete svézt na velitelském vozidle VP-90. Na tankodromu ukážou také mostní tank MT-55A při pokládání mostu. Více podrobností najdete zde.

Kunvaldský železný muž

Kdo jiný by měl zdolat triatlon na 500 metrů plavání, 23 km v jízdě na kole a 4000 metrů v běhu, než železní muži. Závodníci se utkají o titul Kunvaldského železného muže na koupališti Kunvald v sobotu. Prezentace účastníků začíná v 9 hodin, samotný závod startuje v 10 hodin.

Vysočina

Putimovská lávka

V sobotu se můžete zajet podívat na rybník na návsi v Putimově, asi tři kilometry nad Pelhřimovem, kde se bude konat Putimovská lávka aneb Převez svojí starou. Organizátoři letos slibují i demonstraci na lávce, kde se můžete zasmát nad tím, za co všechno či proti čemu všemu lze demonstrovat. Ve 14 hodin akci odstartují roztleskávačky a exhibiční jízdy.

Můžete se těšit na soutěžní přejezdy plovoucí lávky jednotlivců i dvojic (na trakaři), mužů i žen, jízdy na Luboškole i se sudem a dokonce i badminton na lávce. Při jízdě půjde o pobavení publika i snahu dostat se bez újmy na druhou stranu.

Výherci budou oceněni věcnými dary: řetězovou pilou, krásnými hodinkami a prémií sedmi melounů v krabici od vína. Připraveno je posezení, občerstvení a tancovačka pod širým nebem od 18:30. Putimovská lávka se koná za každého počasí. Rybník mívá pravidelně o poslední červencové sobotě 29 stupňů Celsia.

Pohádkové kostýmy na Telči

Originály filmových kostýmů k pohádce režiséra Zdeňka Trošky Z pekla štěstí uvidí v sobotu návštěvníci na zámku v Telči na Jihlavsku. Kromě odborného výkladu k historii i současnosti kostýmní výpravy se lidé budou moci v některých kostýmech vyfotografovat a zhlédnout noční divadelní představení inspirované populární pohádkou.

Součástí celodenního programu, určeného hlavně pro rodiny s dětmi, budou také divadelní představení šermířské skupiny Taurus, inspirovaná některými scénami z populární pohádky. Uskuteční se na nádvoří zámku. Zlatým hřebem programu bude speciální noční představení při svíčkách, které zahájí ve 23:00 hodin.

Jihomoravský kraj

Babské hody

Za folklórem se můžete v pátek a v sobotu vydat do Dolních Věstonic, pořádají tu totiž Babské hody. Akce připomene 700 let od první písemné zmínky o obci Dolní Věstonice. V pátek od 17 hodin se začne stavět májka. Nebude chybět hodová ochutnávka vín z vinařství Věstonické sklepy, Sonberk, Reisten, Marcinčák, Kolby, Nové vinařství, Volařík a místních vinařů a hodová zábava za doprovodu horňácké cimbálové muziky Petra Galečky.

V sobotu v dopoledních hodinách čeká Dolní Věstonice průvod stárek obcí, vystoupení dětského folklórního souboru Jarabáček, babské tržiště, hodová zábava za doprovodu dechové muziky Mikulovanka a samozřejmě opět ochutnávka vín.

Festival Sedleckých vín

V sobotu se mohou vydat gurmeti koštovat vína do Sedlce u Mikulova, v sobotu tu proběhne Festival Sedleckých vín. Akce začíná v 10 hodin, kromě kulturního programu se můžete těšit na ochutnávku a prodej celého sortimentu vín, včetně slámových, ledových i archivních. Vstup do Areálu ZD Sedlec je zdarma.

Otevřené sklepy v Šardicích

Otevřené sklepy šardických vinařů zvou v sobotu ke koštování vín v krásných sklepech. Otevře se přibližně 20 sklepů menších vinařů i větších vinařských firem Šardic. Vstupné činní 400 korun, pokladna bude umístěna u kostela. V ceně je volná ochutnávka vín v jednotlivých sklepech a kupón na víno v hodnotě 100 Kč. V místě konání akce bude cíl další vinařské akce - Letního putování po vinařských stezkách Kyjovského Slovácka, které bude odstartováno ve stejný den v 10 hodin v Kyjově. Více najdete zde.

Znojemský Šramlfest

Hudbu, divadlo a výtvarné umění spojuje festival Šramlfest, díky kterému o víkendu popáté ožije historické centrum Znojma. Přehlídka na Mikulášském náměstí mapuje hlavně alternativní, pouliční a klubovou kulturu. Letošní hvězdou je hudebník Floex. Šramlfest letos pozval také skupinu Traband, bubeníka Pavla Fajta, písničkáře Václava Koubka, srbsko-české uskupení Avlija nebo pouliční kapelu Beyondsemble kolem novozélandského akordeonisty Craiga Denhama.

Festival láká vystoupení Divadla Líšeň a Služebníků lorda Alfréda. Nabídku Šramlfestu doplňují tvůrčí dílny divadelní improvizace, lukostřelby a tvorby origami. Podrobnosti najdou zájemci na webových stránkách zde.

Olomoucký kraj

Rolnický den

Jak těžký a chutný byl život rolníků, si můžete vyzkoušet v sobotu v Hanáckém skanzenu v Příkazích. Od 10 hodin jsou připraveny ukázky prací, které probíhaly před žněmi. Řadu z nich si pak budete moct vyzkoušet. Zároveň budete moci v obytné části skanzenu ochutnávat hanácké vdolky, příkazskou tlačenku a nepasterizované pivo Poutník. Více najdete zde.

Jeskyni na Špičáku na Jesenicku rozezní česko-irský koncert

Jeskyni Na Špičáku na Jesenicku, která je nejstarším doloženým jeskynním komplexem v Česku, čeká v sobotu jeden z nejvýznamnějších koncertů. Její prostory obsadí v rámci mezinárodního hudebního festivalu Cave beat česko-irské trio. Útrobami jeskynního komplexu bude rocková hudba znít za svitu desítek svíček. V případě velkého zájmu jsou pořadatelé připraveni uspořádat dva koncerty po sobě.

"Lidé se mohou těšit na soul říznutý blues a chybět nebude ani alternativní rock a world music styly. Zaznít by mělo 12 skladeb v češtině a angličtině," uvedla správkyně jeskyně Evelýna Vozábalová. Koncerty se odehrávají v Dómu naděje. Milovníci hudby se přitom musejí dobře obléci, protože teplota tam dosahuje osmi stupňů Celsia.

Zlínský kraj

IV. Lužkovické pivní slavnosti

V sobotu poteče v Lužkovicích pivo proudem. Od 18 hodin vystoupí kapely Karma, Motus, Queenmania a Focus Rock. Těšit se můžete na Postřižínské pivo, Novopacké, Kout, Chotěboř a další méně i více známé značky. Vstupné činí 100 korun. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Střevíc kněžny Hortenzie

Na celý den do pohádky se můžete ponořit na hradě Sovinec nedaleko Uničova. Kromě pohádkových představení se můžete těšit na rozluštění záhady ztraceného střevíce, šermíře, večerní ohnivou show, pověst o bílé paní a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám