Hlavní obsah

Temný středověk a barokní zámek v Dětenicích

Právo, Eva Martínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budete-li mít namířeno do Jičína nebo jeho okolí, zavítejte do Dětenic. Za návštěvu stojí jak zámek, tak přilehlé budovy – krčma, pivovar a hotel ve středověkém stylu, ale i vinný sklípek, stáje a kolbiště. To vše v nepřehlédnutelné červené úpravě.

Foto: ČTK

Na klidné posezení v krčmě v Dětenicích zapomeňte.

Článek

Obec vznikla na místě, kde v 11. století během projížďky na milovaném koni objevil kníže Oldřich dva osiřelé chlapce. Zželelo se mu jich a přidělil jim opatrovníky, kteří je vychovali a dali jim vzdělání. Podle nalezených dětí byla obec nazvána Dětenice.

Poklad ve sklepení

Zámek vznikl přestavbou původní dřevěné tvrze v gotickou kamennou. Stalo se tak v době, kdy Dětenice vlastnil Beneš z Valdštejna a Dětenic. V roce 1503 panství přechází do vlastnictví Křineckých. Ti nechali postavit věž s hodinami a gotické tvrzi dali vzhled renesanční. Po bitvě na Bílé hoře přechází zámek do držení Albrechta z Valdštejna.

Po něm se na zámku postupně vystřídalo několik dalších majitelů. Byl to například i hrabě Jan Clamm-Gallas (1760), který dal zámku dnešní pozdně barokní podobu. Koncem 19. století přišli maltézští rytíři, kteří nechali opravit pivovar, rozšířili zámecký park s rokokovými soškami a zámeckou kašnou od F. Rouse o terasy.

Foto: Eva Martínková

Dnešní pozdně barokní podobu dal zámku hrabě Jan Clamm-Gallas.

Ve 20. století patřily Dětenice bratrům Blochovým, kteří se zasloužili o elektrifikaci obce. Dalším majitelem byl E. Řehák. Ten vlastnil zámek do roku 1948, kdy byl zestátněn a od té doby sloužil jako zahradnická škola, později internát. Zámek pustl a chátral. Koncem 20. století přešel do soukromých rukou. Veřejnosti byl po rozsáhlé rekonstrukci zpřístupněn v roce 2000.

Zahrada volá po architektovi

Škoda, že tak krásný zámek obklopuje zanedbaný park, který volá po šikovných rukou zahradního architekta. Za pozornost stojí jen velká kašna před zámkem a údiv vyvolají dva pštrosi v ohradě.

Na zámku se dá příjemně strávit několik hodin během výletu i oslavit svatbu či promoci. Konají se tu firemní akce, koncerty, plesy, hraje se divadlo.

Foto: TJ, Právo

Od června je pro děti připraven nový pohádkový program. Každou sobotu během exkurze uvidí čarodějnice, upíry a jiná strašidla. Pokud se chce člověk rozšoupnout trochu víc a zažít něco opravdu historického, může si objednat přivítání Albrechtem z Valdštejna, halapartníky u vstupní brány, trubače, dělovou ránu, ohňostroj nebo rytířská klání.

Zámek je vybaven čtrnácti dobově zařízenými komnatami s barokními obrazy i sbírkou zbraní maltézských rytířů.

Hotel s oběšenci

V přilehlých budovách se skrývá středověký hotel, u jehož vchodu vítá návštěvníky naturalistická skupinka oběšenců-kostlivců, naproti je pivovar, kde si návštěvník může prohlédnout dobový interiér sladovny, bednárny, varny, laboratoří, chmelnic, ležáckých sklepů, spilky a sklepy.

Určitě zaujme i ukázka výroby piva z doby 18. století. Koho neupoutá pivovar, může zajít do vinného sklípku nebo středověké krčmy, která slibuje pravé, nefalšované středověké posezení.

Foto: Eva Martínková

U vchodu do středověkého hotelu vás přivítá skupina oběšenců.

Kdo rád čte knihy současného spisovatele Vlastimila Vondrušky se středověkou detektivní zápletkou, bude se modlit, aby hostinský nebyl takový prohnaný vydřiduch, o jakých většinou autor píše…

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám