Hlavní obsah

Vypravte se o víkendu do historie na tvrzi Kurovice

Novinky, Martina Žáčková

Málo známá a veřejnosti jinak nepřístupná tvrz Kurovice na Kroměřížsku se o víkendu 2. a 3. června mimořádně otevře návštěvníkům. Budou se tu konat Historické dny s prohlídkami a šermířským programem, který určitě zaujme děti i dospělé.

Foto: Martina Žáčková

Tvrz Kurovice patří k nejméně známým památkám ve Zlínském kraji.

Článek

Tvrz bude otevřena každý den od 10 hodin. Výtěžek stejně jako v minulých třech ročnících poputuje na obnovu této historické památky. Pro každoroční návštěvníky bude jistě zajímavé sledovat, jak obnova tvrze během roku pokročila.

Ve dvoudenním programu se představí několik skupin šermířů, středověkých tanečníků a hudebníků či kejklíři. Svůj um předvedou řemeslníci – kovář, švec, tkadlena a hračkářka. Přímo před tvrzí také vyroste vojenské ležení a gurmáni se mohou těšit na dobové občerstvení. Po oba dny se budou konat komentované prohlídky tvrze, která dlouhá léta chátrala a nyní postupně získává původní podobu.

Foto: Martina Žáčková

Nechybějí ani ukázky vaření.

Atraktivní podívanou bude jistě i soutěž šermířských choreografií Kurovický mortschlag. Šermíři se v sobotu utkají ve třech kategoriích věnovaných vždy jinému historickému období, zvlášť budou posuzovány bitky dvojic a zvlášť hromadné šarvátky více než tří bojovníků.

Pro diváky bude jistě zajímavé přímo po soutěžních ukázkách vyslechnout názor porotců, kteří zhodnotí nejen kvalitu šermu, ale i dodržení dobových reálií či herecké ztvárnění.

Koho zajímají odbornější historická témata, může zajít na některou z přednášek, které se budou konat v sobotu v nově zrekonstruované gotické komnatě.

Obec Kurovice leží na Kroměřížsku ve Zlínském kraji, osm kilometrů od Holešova a šest kilometrů od Hulína (kam se snadno dostanete po dálnici D 1).

Foto: Martina Žáčková

Svůj um předvedou také umělci.

Kurovická tvrz je v historických pramenech poprvé zmiňována již v roce 1275. Z architektonického hlediska patří k nejvýznamnějším sídlům nižší šlechty na Moravě. Zajímavá je hlavně díky dochovanému středověkému zdivu v jádru tvrze. Velmi dobře také dokumentuje změny architektonických slohů díky přestavbám od středověku přes renesanci až po baroko. Kolem tvrze se zčásti dochovalo opevnění.

Celodenní vstupné 30 Kč děti a 50 Kč dospělí. Výtěžek bude využit na obnovu tvrze. Více najdete na stránkách tvrze zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám