Hlavní obsah

Unikátní ostravská městská část s 23 památkami má svou výstavu

Právo, Denisa Telaříková

Jedinečnou výstavu ostravského architektonického skvostu, památkově chráněné Jubilejní kolonie, otevřela minulý týden ve čtvrtek radnice Ostravy-Jihu v Komorním klubu. Výstava s názvem Jubilejní kolonie 1921 - 2012 současníkům i pamětníkům přibližuje vznik, pád a současný vzestup této kulturní perly ostravské Hrabůvky, v níž bylo v roce 2002 třiadvacet budov prohlášeno za kulturní památku.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Památkově chráněná ostravská městská čtvrť Jubilejní kolonie se svými obloukovými průjezdy a průchody

Článek

„Výstava bude veřejnosti zpřístupněna každou středu až do konce května v době od 15 do 18 hodin. Přemýšlíme ale nad tím, že v Komorním klubu v centru Jubilejní kolonie zůstane expozice o historii této kulturní perly stabilně,“ sdělila Právu ředitelka Kulturního zařízení Ostrava-Jih Sylva Kocurová s tím, že lidé by měli díky této výstavě objevit historii unikátní ostravské městské části, která prožívá znovuzrození.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Památkově chráněná ostravská městská čtvrť Jubilejni kolonie se svými obloukovými průjezdy a průchody.

„Dozvědí se zde například to, že Komorní klub byl hned při jeho výstavbě zasvěcen kulturním účelům. Byla zde kdysi čítárna, pak například knihovna, nyní je z něj společenské centrum, kde se konají přednášky či koncerty a další kulturní akce.

Zavzpomínají si také na dobu, kdy Jubilejní ulice měla unikátní sakurovou alej, která byla bohužel pokácena. Máme zde fotografie i ze slavnostního otevření Jubilejní kolonie v roce 1932, kdy zde byly vyvěšeny státní vlajky,“ ukazovala panely s fotografiemi a materiály ředitelka.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ředitelka Kulturního zařízení Ostrava-Jih Sylva Kocurová vypráví o historii unikátní ostravské městské čtvrti, která vstává z popela jako fénix.

Výstavba Jubilejní kolonie probíhala v letech 1921 - 1932. Byla postavena na počest stoletého výročí trvání Vítkovického horního a hutního těžířstva. Moravský architekt Arnošt Korner uplatnil ve svém projektu vliv expresionismu a dekorativismu vídeňské provenience. Jádrem kolonie je ulice Jubilejní, na kterou navazují krátké uliční spojky.

Celý areál je uzavřený symbolickými motivy obloukových průjezdů, různých průchodů v přízemích domů či věžiček. Kdysi zde bydleli zaměstnanci Vítkovických železáren, nyní díky rekonstrukci odstartované v roce 2000 se domy a byty proměňují a místo patří k lukrativním ostravským místům k bydlení.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Unikátní výstava o Jubilejní kolonii je nyní k vidění v jádru architektonického skvostu, v Komorním klubu (na snímku).

Reklama

Související články

Více lvů než u Borovan mají jen v Africe

Nenápadný statek v obci Dvorec u Borovan na Českobudějovicku ukrývá za svými zdmi evropské unikáty a česká prvenství. Zdejší Park exotických zvířat se může...

Klatovské katakomby znovu otevřely své poklady

Návštěvníci z celé republiky, ale také ze zahraničí míří do nově opravených klatovských katakomb pod kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce.

Výběr článků

Načítám