Hlavní obsah

Na horní Vltavu může letos jen 28 lodí denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledoví muži Pankrác, Servác i Bonifác letos o sobě dali pořádně vědět. Ale ani oni nezabránili vodákům v přípravě na novou sezónu. Vyspravené lodě jsou připravené, někde ale jejich majitelé musí zařadit zpátečku.

Foto: Archiv , Právo

Vodomilové všech generací se každoročně scházejí na oblíbených řekách.

Článek

Například tradiční úsek Teplé Vltavy od Soumarského mostu k Pěkné odhadují vodáci i provozovatelé půjčoven na nejslabší sezónu v historii. Do koryta řeky v chráněné oblasti Národního parku Šumava může totiž jen 28 lodí za den a ještě k tomu pouze s průvodcem, což se vodákům prodraží.

„Je to bezesporu nejkrásnější část Vltavy, ale za těchto podmínek tam letos rozhodně nevyrazím,“ zlobil se vodák Petr Bohata z Českých Budějovic.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Vodáci sjíždějící Vltavu jsou od jara do podzimu hojnými návštěvníky Českého Krumlova.

Počet lodí je ještě nižší než v minulých letech, kdy si vodáci i provozovatelé na pravidla výrazně stěžovali. „V roce 2010 mohlo po Vltavě splouvat 81 lodí, v rámci útlumového režimu to bylo v minulém roce už jen 63 lodí a letos pouze 28,“ uvedla Zdenka Lelková, manažerka pro regionální vztahy Správy NP Šumava. Podle ní se tak chrání živočichové a rostliny v této části Vltavy.

Nařízené počty lodí platí v případech, kdy hladina vystoupá do výšky mezi 50 až 61 centimetry. Na vodu tak vyrazí každý den pouze čtyři skupiny po sedmi lodích. Letošní pravidla se odrazí i na ceně registrace.

„Poplatek byl stanoven na 300 korun za kanoi a 150 za kajak. V ceně se promítá především účast průvodce,“ uvedl mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Nástupní místo je v květnu v provozu o víkendech a o státních svátcích. Od června potom každý den od 8 do 12 hodin. „Každé plavidlo obdrží v nástupním místě Soumarský most registrační známku, kterou nalepí na viditelné místo v přední části plavidla,“ upozornil Josef Štemberk, projektový manažer správy parku.

Ohře i Berounka jsou přívětivější

To horní tok Ohře je pro vodáky daleko přívětivější, otevřeny už jsou všechny půjčovny lodí. „Přes zdražování všech vstupů zůstávají naše ceny pro letošní sezónu stejné,“ uvedla Hana Červenková ze společnosti Dronte.

„Rozšířili jsme počet míst, kde lze bezplatně vrátit zapůjčené lodě, a to o Karlovy Vary a Perštejn,“ dodala s tím, že bezplatné vrácení lodí lze ještě využít rovněž v Kynšperku, Sokolově, Lokti, Vojkovicích a v Klášterci.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Vodáci mohou být klidu – oblíbená Berounka zůstane Berounkou.

Berounka nabízí řadu již zprovozněných tábořišť, otazníky se ale letos vznášejí nad liblínským kempem Na Střelnici. Z dalších řek v Plzeňském kraji je sjízdná i Radbuza, Mže pod Hracholuskou přehradou a dolní Úhlava.

Česko-polské plavby letos s novinkami

Na severu Moravy a ve Slezsku budou moci vodáci letos poprvé naplno využívat nová nástupní místa se speciálními schody do vody na Odře a Olši. Vybudována byla loni v rámci česko-polské spolupráce Bohumína a polských Krzyżanowic a projektu Řeky rozdělují, řeky spojují. „Bohumín postavil tři nástupní místa, polské Krzyżanowice dvě,“ řekla Právu mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.

Bohatší je i letošní kalendář akcí pořádaných ostravským spolkem vodáků Campanula. „Veřejných sjezdů Moravice, Odry a Ostravice bude letos devět. Nově přibyl červnový sjezd na Moravici. Všechny jsou dvoudenní,“ řekl předseda spolku Campanula František Vyhňák.

Za těchto podmínek tam letos rozhodně nevyrazím.
Petr Bohata, vodák

Pro jih Moravy jsou typické pohodové plavby po Dyji od Nových Mlýnů, respektive od Bulhar do Břeclavi. Větší zájem je proto o putování po Zámecké Dyji v Lednici na Břeclavsku, kde jsou návštěvníci jen pasažéry, nebo o svezení po Baťově kanálu. Tam je možné si po krátké instruktáži v přístavu půjčit motorovou loď ke krátké či několikadenní plavbě po kanále.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám