Hlavní obsah

Tipy na víkend: Setkání parohatých měst, mistrovství ve střižbě a pivní festival

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu má být krásně, vydejte se proto třeba v sobotu do Jižního lomu u Sokolova, kde se koná extrémní závod Bahňák. V Sušici se v pátek zastaví Kinematovlak. V Hradci Králové se předvedou helikoptéry při záchranných manévrech. Na zámku Kozel bude provázet návštěvníky skřet Radouš. V Doksech u Máchova jezera mají setkání parohatá města.

Foto: Miroslav Šára, Právo

zámek Kozel

Článek
Praha

Klokan i krokodýl jsou k vidění zdarma v malé zahradě na Smíchově

V kopci nad nákupním střediskem na Andělu se skrývá oáza klidu s malou zoo. Děti si mohou vyvenčit hlodavce, ale uvidí i klokaní pár s mládětem, pohladí si poníky a lamu nebo mohou obdivovat krokodýly, varany či malé opičky (celý článek).

Mistrovství světa ve střižbě

Kámen, nůžky, papír! Bude se v pátek soutěžit v mistrovství světa ve střižbě v Beachklubu Ládví. Můžete se těšit na kouzlo rozhodnutí, které závodník musí učinit ve zlomku tisíciny sekundy, se zapojením správné svalové skupiny a pod obrovským psychickým tlakem okouzlilo tisíce fanoušků bez rozdílu pohlaví a věku. Své umění ve střižbě předvede Skifař Ondřej Synek, lyžař Tomáš Kraus, motocyklový závodní Lukáš Pešek, biatlonista Michal Šlesinger, krásná snowboardistka Eva Samková, ale i každý, kdo se přihlásí. Podrobnější informace najdete zde.

Začíná pivní festival

Přes sto druhů piv sedmdesáti značek a gastronomické lahůdky od českých kuchařů, řezníků a pekařů mohou ochutnat návštěvníci Českého pivního festivalu Praha 2012, který ve čtvrtek začíná na Výstavišti v pražských Holešovicích a potrvá do 2. června. Festivalový stan, který pojme až 10 000 návštěvníků a ve kterém bude krojovaná obsluha nalévat pivo do tupláků, se bude nacházet ve spodní části výstaviště u Křižíkových pavilonů a Křižíkovy fontány. Vstup do festivalového areálu je zdarma. Otevřeno bude každý den od 12:00 do půlnoci. Každý čtvrtek, pátek a sobotu od 24:00 do 05:00 se bude konat afterparty. Bližší informace jsou zde.

Street for Art

V pátek začíná na Jižním městě umělecký festival Street for Art na prknech Divadla Šnek. Během následujících devíti dnů se představí divadelní spolky, hudebníci a mnoho dalších. Slavnostní zahájení startuje v 18 hodin v pátek, následovat bude veřejná diskuze DOXagora o problematice kulturní politiky posledních 20 let. Budou hovořit ti nejpovolanější, významní zástupci dvou generací kulturních organizátorů. Diskuze je připravena ve spolupráci s holešovickým Centrem současného umění DOX. Po jejím skončení přijde na řadu "jeden jedinej koncert:" Bonus & Temný Síly Band. Více najdete zde.

Výstava Bodies prodloužena

Pokud jste zatím neviděli výstavu Bodies a máte mezery v anatomii, máte možnost ji navštívit ještě do 10. června. Otevřena je každý den od 9 do 19 hodin, jen v pátek a sobotu až do 21 hodin, v Křižíkově pavilonu na holešovickém Výstavišti. Další podrobnosti najdete zde.

XIII. Národopisná slavnost v Kinského zahradě

O víkendu se v Kinského zahradě koná Národopisná slavnost. Zahájení proběhne v 15.00 hodin v hale Musaionu, kde se bezprostředně poté uskuteční komponovaná přehlídka lidových krojů inspirovaná tvorbou Josefa Mánesa, Karla Špillara a Joži Uprky nazvaná Oživlá paleta. Program se přesune na terasu za Musaionem, kde v pořadu nazvaném Slavnosti léta vystoupí Národopisný soubor z Mrákova na Chodsku, Klas z Kralic na Hané a Vlčnovjan z Vlčnova na Uherskobrodsku.

V neděli program pokračuje pořadem Setkání v zahradě Kinských, který se odehraje od 14.30 hodin na terase za Musaionem, a v tomto slavnostním koncertu vybraných folklorních skupin se představí zpěváci, tanečníci a známé muziky se sólisty souborů Klas, Mrákov, Vlčnovjan. Podrobnější informace najdete zde.

Parním vlakem na Májové slavnosti v Dobříši

V centru města Dobříše se o víkendu konají tradiční Májové slavnosti. Jednou z možností, jak uskutečnit jejich návštěvu, je přijet do Dobříše parním vlakem z Prahy (celý článek).

Středočeský kraj

Zámek Dobříš zve na Májové prohlídky za zvýhodněné vstupné

V rámci dobříšských Májových slavností, které se konají v sobotu 19. května, mají návštěvníci možnost zavítat i na zámek Dobříš. Těšit se mohou na Májové prohlídky za zvýhodněné vstupné a ve speciálních časech (celý článek).

Pohádka pro malé rytíře a princezničky se jmenuje Radíč

Na komoni přejedete směrem od Dobříše v Cholíně přehrazenou Vltavu. Silnice vás posune přes renesanční Křepenice, druhdy tvrz české rybníkáře Jakuba Krčína muldovitou krajinou Sedlčanska před bránu Radíče. Zámeček nevelký, leč uvnitř i vůkol veselý, přívětivý, jako jeho kastelánka ing. Lenka Šíchová (celý článek).

Zámecký park v Hořovicích na tři měsíce ozdobilo dvacet soch

Zámecký park v Hořovicích ozdobí na tři měsíce vedle barokních soch Matyáše Bernarda Brauna také současné skulptury (celý článek).

Muzejní noc v Kutné Hoře

V pátek večer se ve 20 hodin otevírá veřejnosti Kamenný dům v Kutné Hoře v rámci Muzejní noci. Za symbolické vstupné jednu korunu budou zpřístupněny stálé expozice: Královské horní město - měšťanská kultura a život v 17. - 19. století a Lapidárium: Umění kameníků doby jagellonské. Otevřena bude zároveň celoroční výstava Z dějin školství kutnohorského, kde bude provádět autor výstavy J. Kremla a vrátí návštěvníky na okamžik do školních lavic. Mimořádně bude v I. patře Kamenného domu dále zpřístupněna unikátní arkýřová kaple a rovněž balkón s krásným výhledem na historické jádro Kutné Hory.

Jihočeský kraj

Za tajemstvím šumavských kopců – Královský kámen

Jedním z překrásných, ale zároveň i tajemných míst Šumavy je Královský kámen, čnící se do nadmořské výšky 1058 metrů. Je opředen řadou pověstí a podle jedné z nich zde v nitru hory spí královské vojsko, které pomůže naší zemi, až bude opravdu nejhůře (celý článek).

Postav mi hrad, řekla kráska a vznikl romantický Dívčí Kámen

Parkoviště je zhruba dva kilometry od hradu, dá se sem přijet i vlakem, kdo má kolo, ten vyhrál. Po chvíli celkem strmého klesání borovicovým lesem se dostaneme ke Křemžskému potoku. Před námi se tyčí jedna z nejrozsáhlejších zřícenin na našem území  - Dívčí kámen (celý článek).

Začíná plavební sezóna na Vltavě 

Ukázky stavby voru, prohlídky vodních děl, či cyklistický happening jsou součástí zahájení plavební sezóny na Vltavě. Konat se bude na třech místech v sobotu, na stejné řece, ale v jinou hodinu.

Vltava open startuje v 10 hodin cyklistickým happeningem v Týně nad Vltavou, pokračuje programem v Purkarci, kde si návštěvníci mohou prohlédnout síň voroplavby a sledovat stavbu voru. Cestou na kole či po vodě si pak mohou zájemci prohlédnout stavbu plavební komory a prezentaci budoucího přístaviště v Hluboké nad Vltavou.

Vltava Open pak vyvrcholí ve 14:00 v Českém Vrbném nedaleko Českých Budějovic, kde si návštěvníci mohou prohlédnout sklopný most a plavební komoru a pak navštívit program ve Vodáckém areálu Lídy Polesné. Jeho součástí jsou hudební festival, výstava, filmové projekce, ukázky práce záchranářů i sportovních aktivit.

Závody dračích lodí na Lipně

Letní sezóna na Lipně začne v sobotu závodem dračích lodí. Program začíná pohádkou Bajaja od 11 hodin. Samotné vylodění pirátů se bude konat ve 14.30 hodin. Podrobnější program najdete zde.

Výstava Hobby

Nářadí a zařízení pro zahrádkáře či kutily, ale také nabídku spotřebního zboží a služeb představí zhruba 400 vystavovatelů z osmi zemí na 21. ročníku jarní výstavy Hobby na výstavišti v Českých Budějovicích. Pro návštěvníky jsou do neděle připraveny besedy, bezplatné poradny i kulturní program.

Ve čtvrtek bude Den s Českým zahrádkářským svazem. Pátek bude Dnem Cechu malířů a lakýrníků České republiky. Na sobotu se chystají Vaječné hody, kdy soutěžící budou na jevišti vařit, péci a smažit. O víkendu se pak bude v areálu výstaviště konat rodeo show, při které svůj um v devíti westernových disciplínách představí stovka jezdců. V kulturním programu v amfiteátru vystoupí mimo jiné Sestry Havelkovy. Výstava začne ve středu v 9:00 a potrvá do nedělních 17 hodin. Základní vstupné je 90 korun.

Plzeňský kraj

Skřet Radouš na zámku Kozel

V neděli potkáte na zámku Kozel skřeta Radouše, který podle pověsti rdousil své vlastní děti, stejně ohyzdné jako on sám. Skřetovy zlé činy jsou již minulostí v řádu několika staletí a naopak se polepšený Radouš snaží stát zámeckým průvodcem a předvést zejména rodinám s dětmi historii zámku poutavou formou. Její součástí je i interaktivní kvíz. Akce probíhá v rámci projektu Otevřete 13. komnatu. Podrobnější informace najdete zde.

Kinematovlak

V pátek přijede do Sušice Kinematovlak, který míří na mezinárodní festival filmů ve Zlíně. Malí diváci mohou zhlédnout zajímavé projekce pohádek a dětských filmů. Pojízdné kino postupně navštíví 12 měst a ujede více než 500 kilometrů přes jižní část republiky. V kinematovlaku se i letos budou promítat léty prověřené pohádky, ale i nové, které neměly děti možnost doposud vidět.

Dopolední promítání je přednostně určeno pro školy a školky, odpoledne čekají pořadatelé velký zájem rodičů s dětmi. Dobrá zpráva je, že všichni mají vstup zdarma. Kinematovlak Českých drah vyjel z železniční stanice Domažlice a jeho putování vede přes Klatovy, Sušici a Horažďovice zamíří do měst v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Extrémní závod Bahňák nabídne letos ještě více adrenalinu

Extrémní závod Bahňák 2012 v Sokolově nabídne letos ještě atraktivnější trať a překážky. Druhý ročník závodu primárně určeného pro členy Integrovaného záchranného systému, kterého se může účastnit i veřejnost, se bude letos konat 19. května, opět v bývalém dolovém území Jižní lom u Sokolova.

Bahňák je jediným závodem svého druhu v zemi. Už nyní mají pořadatelé přihlášeno na 270 závodníků a očekávají, že další desítky se přihlásí v den konání závodu. Letos čeká závodníky na dvoukilometrové trati asi 30 překážek - valy, dřevěné překážky, ale i výkopy plné bahna a kaolinu. Dvakrát také závodníci překonají řeku Ohři. Proti loňsku přibyly nové překážky a trať se rozšířila tak, aby zároveň mohli běžet tři závodníci a diváci mohli vidět co nejvíce dramatických okamžiků extrémního závodu.

Ústecký kraj

Nad tikající krajinou zámku v Duchcově se vznáší Laputoidy

Zámek Duchcov letos připomíná kromě 30. výročí kolaudace pavilonu pro Reinerovu fresku i umělecko-historicky cennou stavbu, z jejíž kupole byla freska sejmuta. Zrušený barokní hospital v zámecké zahradě inspiroval tvůrce AniFestu 2012, kteří proměnili zámecký areál ve vznášející se Laputoidy (celý článek).

Liberecký kraj

Setkání parohatých měst

Setkání měst, která mají ve znaku parohy, a také první farmářské trhy obohatí v Doksech na Českolipsku sobotní otevírání Máchova jezera. Letos čeká návštěvníky například hudební vystoupení, filmová projekce nebo soutěže pro děti.

Setkání měst s parožím ve znaku se koná od pátku do neděle v rekreačním areálu Poslův mlýn. Účastníci setkání ale obohatí i sobotní program při otevírání sezóny na jezeře. Začne už v 10:00 na náměstí Republiky, odkud se ve 13:00 vydá alegorický průvod k jezeru.

Na hlavní pláži se chystají vystoupení hostů z parohatých měst a místních spolků nebo škol a soutěže pro děti. V 16:00 začne hudební program. O dvě hodiny později se zábava přesune i do kina Máj, kde se bude promítat film Muži v říji. Na pláži si vpodvečer na své přijdou fanoušci tvrdší muziky.

Královéhradecký kraj

Adršpašské skály jsou i v dešti krásné a přitažlivé

Pokud prší, nikomu se nechce na výlet. Občas ovšem není od věci tuto tradici porušit - právě v takovém na pohled nevlídném, deštivém počasí jsme se vydali do Adršpašských skal (celý článek).

Klášterní perla zve do krajiny pod Broumovskými stěnami

Malebná zvlněná krajina na dalekém severu (z hlediska Česka) se spoustou kamenných pokladů. I tak lze charakterizovat Broumovsko. Na jeho přírodní i umělá kamenná lákadla se podíváme v následující cestě s kamerou (celý článek).

Helicoptershow představí vrtulníky i práci záchranářů

Letošní ročník akce Helicoptershow, která se 18. a 19. května uskuteční na letišti v Hradci Králové, představí zájemcům různé typy vrtulníků a přiblíží práci záchranářů.

Na pátek je na hradeckém letišti připraven odborný program, například hasiči budou nacvičovat zásahy u leteckých havárií. Sobotní program bude otevřený pro veřejnost. K vidění bude například ukázka zásahu vrtulníku při hašení požáru, záchranářské vrtulníky vzlétnou také k ukázce zásahu u hromadné nehody. Po oba dny akci doprovodí výstava letecké techniky, na které se představí na pět desítek letadel a vrtulníků. Podrobnější program najdete zde.

Pardubický kraj

Žamberecká muzejní noc

V pátek se o půl osmé večer otevře veřejnosti muzeum Žamberk. Můžete tak navštívit muzeum ve večerních hodinách, soutěžit s princeznou Rozárkou, projít se na rozhlednu či strom Pohádkovník. Pohádkové kostýmy jsou výhodou. Nezapomeňte s sebou lampióny a baterky. Vstupné činí 15 korun. Podrobnější informace najdete zde.

Vysočina

Muzejní noc připomene historii vaření piva

Festival muzejních nocí na Vysočině návštěvníkům letos přiblíží historii pivovarnictví, osidlování Českomoravské vrchoviny i současné sklářské výtvarníky. Program se chystá v osmi městech, kde budou při této příležitosti mimořádně přístupné i další památky. Poprvé se muzea otevřou v pátek večer v Pelhřimově, Moravských Budějovicích a v Kamenici nad Lipou.

Seznámení s historií pivovarnictví spojenou s ochutnávkou piva připravuje Muzeum Vysočiny v Pelhřimově. "Pivo se ve městě vaří prakticky od jeho založení," uvedl ředitel muzea Ondřej Hájek. K mání bude pelhřimovské pivo i mok od pivovarníků z rakouského města Zwettel. Program začne v 18:00. Doplní ho divadelní scénka připomínající spory, které vedli tamní měšťané kvůli právu vařit pivo v 16. století.

V moravskobudějovickém Muzeu řemesel bude první část pátečního večera patřit handicapovaným obyvatelům nedalekých sociálních ústavů. Muzeum, které je v patře bez výtahu, je pro ně jinak těžko dostupné. "Do expozic je dostaneme schodolezem," řekl vedoucí muzea Václav Kovář. Pro veřejnost se muzeum otevře v 19:00. V muzeu města Kamenice nad Lipou čeká návštěvníky o pátečním večeru mimo jiné kejklířské představení na chůdách.

Jihomoravský kraj

Slavnosti chřestu v Ivančicích

Na čerstvý chřest a gastronomické speciality lákají návštěvníky organizátoři Slavností chřestu v Ivančicích na Brněnsku. Přímo z pole přivezou až čtyři tuny čerstvého chřestu. Hlavní část akce začne v pátek. O týden dříve se začal podávat chřest v restauracích. Speciality z této delikatesy bude možné ochutnat také v restauracích v Praze, Brně a dalších krajských městech.

Na pátek je připraven program zdarma na náměstí. V sobotu a v neděli se prostranství u radnice promění v gastronomickou zónu. Během sobotního doprovodného kulturního programu vystoupí například Petr Bende s cimbálovou muzikou Grajcar. V neděli bude možné zhlédnout kuchařskou show Romana Pauluse z pražského Alcronu. Součástí festivalu bude i vinařská zóna a program, který doporučuje vína právě k chřestu. Festival bude ve vybraných restauracích trvat tři týdny, v Brně, Praze a dalších krajských městech budou připravovat festivalové chřestové menu.

Osmý ročník Brněnské muzejní noci

Oblíbená Brněnská muzejní noc se letos bude konat v sobotu 19. května (celý článek), kdy se od 18 hodin až do půlnoci otevřou zájemcům vybrané výstavy a expozice nejen v Brně, ale také například v Rajhradě, Předklášteří, k vidění bude i známý památník Mohyla Míru (celý článek).

Do Bystrce nejen za plavbou lodí po Brněnské přehradě

Letošní rok se mohou opět návštěvníci Brněnské přehrady svézt loděmi Dopravního podniku města Brna a spojit tak například návštěvu brněnské zoologické zahrady s hradem Veveří. Lákavá je také romantická procházka Veversko-bítešským údolím Bílého potoka (celý článek).

Návštěvníci brněnské výstavy V oblacích mohou vyhrát let do oblak

Návštěvníci brněnské Galerie Vaňkovka uvidí vrtulník Robinson nebo maketu stíhačky Spitfire Mk IX, která hrála většinu leteckých scén ve filmu Jana Svěráka Tmavomodrý svět. Každý den navíc mohou vyhrát například let balónem. Výstava s názvem V oblacích potrvá do 27. května.

Dalšími lákadly výstavy jsou ultralehké letadlo, rogalo a obří modely řízené rádiem. Jedním z nich je vítězný model Pavla Fencla z mistrovství světa, jehož výroba se odhaduje na 3500 hodin. Nechybějí ani exponáty Technického muzea v Brně. Mezi nimi je například americký zážehový motor Continental A-65-8, který ve druhé světové válce poháněl jeden z nejrozšířenějších amerických průzkumných a spojovacích letounů Piper A-3 a P-4.

Olomoucký kraj

Helfštýn se promění ve vojenské ležení

Ve vojenské ležení se o víkendu promění prostory středověkého hradu Helfštýna na Přerovsku. Hostit bude Festival vojenské historie, který diváky provede vojenskou minulostí Moravy i českých zemí. Na hradě budou keltští bojovníci, Vikingové, žoldnéři, landsknechti, kavalíři, mušketýři i řadová pěchota. Helfštýn se promění ve vojenské ležení, všech asi 200 aktérů zůstane na hradě po celou dobu.

Program zpestří dobová hudba, šermíři a tanečníci středověkých, renesančních a orientálních tanců. Pro děti pořadatelé chystají kejklíře i tematické hry. Zajímavostí bude i ukázka práce vojenského lékaře francouzské armády z období napoleonských válek, děti se mohou těšit na příběhy válečného veterána s flašinetem a honbou za hradním pokladem. Připravena bude také rekonstruovaná katovna i s výkladem a ukázkami útrpného práva.

Zlínský kraj

Začátek léta ve Velkých Karlovicích: řemesla, akce pro děti i soutěž v sečení luk

Pestrý začátek léta slibují návštěvníkům Velké Karlovice. Tato malebná valašská obec patří k nejoblíbenějším lyžařským střediskům, v posledních letech ale stejně intenzívně žije i v létě (celý článek).

Zlínskou zoo zpestří svatební výstava

Návštěvu zlínské zoologické zahrady zpestří svatební výstava v historických sálech tamního zámku. Interiéry o víkendu zkrášlí svatební šaty a doplňky, které ke svatbě patří. Vstupné do zámku zůstane ve stejné výši jako po celý rok.

Akce nazvaná Svatba jako na zámku nabídne i ukázku svatebních kytic, oznámení a pozvánek. V zámecké jídelně bude prostřena slavnostní svatební tabule. Dospělí za prohlídku 11 dobově zařízených pokojů zaplatí 50 korun, senioři a studenti o deset korun méně, děti od tří let 30 korun. V zoo kvetou rododendrony a azalky, savci a exotičtí ptáci jsou přestěhováni do letních příbytků. U klokanů rudokrkých mají 18 mláďat.

Moravskoslezský kraj

Při Ostravské muzejní noci se veřejnosti otevře 31 institucí

Koncerty, filmové projekce, taneční vystoupení i přednášky a workshopy nabídne čtvrtý ročník Ostravské muzejní noci. Až do nočních hodin se v sobotu otevře veřejnosti 31 ostravských kulturních center. Nově se letos přidalo multižánrové centrum současného umění Cooltour, Divadlo Petra Bezruče, Divadlo loutek Ostrava nebo Janáčkova filharmonie Ostrava. Návštěvníci festivalu budou moci využít také speciální autobusovou linku, která je zdarma přepraví mezi jednotlivými institucemi. Podrobný program jednotlivých organizací najdete zde.

Architektura průmyslových Vítkovic cílem víkendových komentovaných prohlídek

Další z komentovaných vycházek Ostravou se uskuteční o víkendu 19. a 20. května, vždy od 14.30 hodin. Tentokrát se budou návštěvníci moci seznámit s architekturou Vítkovic, které vznikaly v rámci urbanistických plánů Vítkovických železáren od 80. let 19. století (celý článek).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám