Hlavní obsah

Tipy na prodloužený víkend: Košt klobásek, Majáles a Švejkova cyklošedesátka

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

V pátek se v Praze koná pražský Majáles, v sobotu se budou koštovat klobásy ve Velké nad Veličkou. V sobotu zahájí Švejkova cyklošedesátka turistickou sezónu v Českých Budějovicích. Pondělí patří ve Znojmě růžovým vínům. V úterý si zajděte na koncert Melody Makers do Černínského paláce v Praze, který bude přístupný zdarma.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Skupina Nightwork vystoupí v pátek na pražském Majálesu.

Článek
Praha

Den otevřených dveří v Černínském paláci

V úterý 8. května se k oslavě 67. výročí konce druhé světové války koná koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers v zahradě Černínského paláce. Ve stejný den od 10 do 16 bude otevřen Černínský palác pro veřejnost. Návštěvníci budou moci nahlédnout do nejzajímavějších a nejcennějších prostorů paláce, včetně bytu Jana Masaryka a zahrady. V zahradě si můžete prohlédnout také výstavu válečných plakátů, fotografií a historických vozidel ze západní a východní fronty. Koncert i prohlídky jsou zdarma.

Pražský Majáles

V pátek se ve 12 hodin vydá z Vodičkovy ulice průvod s alegorickými vozy. Ve 14 hodin začne hudební program ve Stromovce. Organizátoři na letošní ročník připravili koncerty hned na pěti pódiích. Vystoupí Horkýže Slíže, Inekafe, Sto zvířat, Nightwork, Tomáš Klus a další. Podrobnější program najdete zde.

Výlet do zoologické zahrady

V pražské zoologické zahradě si můžete prohlédnout nový pavilon kočkovitých šelem a terárium plazů. Nově si návštěvníci vyzkouší termokameru, jež ukáže, jak vidí svět hadi. Zájemci si budou moci posvítit do ztemnělé buše a podle odrazů očí najít různé druhy šelem. Jinde si zase mohou „popovídat“ s tygrem: když vzbudí jeho pozornost výrazným zamručením nebo zařváním, dostane se jim odpovědi.

Před teráriem Sonora bude kámen vyhřívaný na 50 ˚C. Kdo si na něj sáhne nebo se na něj posadí, pozná, jaké teplotní podmínky panují uvnitř terária i na skutečné poušti. V hlavní části pavilonu vzniklo rozlehlé odpočinkové místo s lavicemi, kde se návštěvníci mohou zdarma připojit na wifi síť.

Taneční večer

V sobotu se v divadelním sále KD Mlejn koná udílení cen mezinárodní soutěže Talent Awards ČR. Od 16 hodin na pódiu předvedou vítězové své umění. Diváci tak uvidí to nejlepší z New Age Dance, břišních tanců, Free Style, hry na hudební nástroje, mažoretky a další. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Mělník - Soutok Labe s Vltavou, zámek, kostnice

Krásné výhledy na soutok našich největších řek Labe a Vltavy a zároveň i vyhlídka na Říp jsou důvody, proč se vypravit do Mělníka. Těch důvodů ovšem bude víc (celý článek).

Stará radnice v Mladé Boleslavi nabízí od května vyhlídky z věže

Vyhlídková věž Staré radnice v Mladé Boleslavi se od května opět otevírá veřejnosti. Letos bude otevřená každý den v týdnu s výjimkou pondělí. Od 1. května mohou zájemci o výhled do okolí Mladé Boleslavi věž navštívit mezi 13:00 a 17:00, v neděli a potom ve všední dny v červenci a srpnu bude památka otevřená již od 10:00. Děti do 15 let na věž mohou jen v doprovodu dospělého.

Jihočeský kraj

Kolem Jindřichova Hradce vlakem s parní lokomotivou

Hranici Jindřichohradeckého kraje a Vysočiny protíná jedna z posledních opravdu celoročně funkčních úzkorozchodných železnic u nás. Vede nádhernou zvlněnou krajinou lesů, luk a rybníků…(celý článek)

Švejkova cyklošedesátka

Švejkova cyklošedesátka a 21. ročník Českobudějovického kola zahájí v sobotu ráno v Českých Budějovicích hlavní turistickou sezónu na jihu Čech. Zájemci budou moci vyjet na 15 až 100 kilometrů dlouhé trasy, například kolem města. Odpoledne pak bude v centru města účastníkům výšlapů mazat kolena opodeldokem Švejkova posluhovačka paní Müllerová. Startuje se od 7.30 do 11.30 hodin na náměstí Přemysla Otakara II, Turistické a mapové centrum Jižní Čechy, č. p. 79/21, (mezi Černou věží a hotelem Zvon) – podloubí. Podrobnější program najdete zde.

Plzeňský kraj

Jarní putování Pošumavím – sušický kalich

Naše jarní putování Pošumavím symbolicky zakončíme nad Sušicí, která je právem považována za bránu Šumavy. Žižkův vrch (619 m. n. m.) poskytuje návštěvníkům jeden z nejkrásnějších pohledů na toto romantické město (celý článek).

Klatovské katakomby znovu otevřely své poklady

Návštěvníci z celé republiky, ale také ze zahraničí míří do nově opravených klatovských katakomb pod kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce (celý článek).

Karlovarský kraj

Zahájení lázeňské karlovarské sezóny

Začátek lázeňské sezóny v Karlových Varech oslaví o víkendu s plnou parádou. Nebude chybět svěcení pramenů, mše, ohňostroj či řemeslný jarmark. Speciální program připravilo Letní kino i divadlo Husovka nebo Karlovarské městské divadlo. Podrobnější program najdete zde.

Ústecký kraj

Letní parno ve stínu zámecké zahrady ve Stekníku

Že jste jméno zámku nikdy neslyšeli? Není divu, rokokový objekt leží zasunut od běžných turistických tras na Žatecku. Nemá zatím toho mnoho co nabídnout, ale jeho památková hvězda určitě v příštích letech zazáří. Pokud na to budou peníze (celý článek).

Prohlídka letecké podzemní továrny Rabštejn

V neděli se otevírá veřejnosti letecká podzemní továrna Rabštejn v Janské u Děčína. S průvodcem se na čtyři hodiny spustíte místy až do hloubky 2100 metrů. Návštěvníci si prohlédnou podzemní nádrže na pohonné hmoty a rozsáhlé prostory bývalé německé letecké podzemní továrny z druhé světové války. Pak se můžete projít v nedalekém Českém Švýcarsku. Dopředu se ale musíte rezervovat. Podrobnější informace najdete zde.

Památkami vás provedou osobnosti od kata po žokejku

V sobotu 5. května chystá 10 českých a moravských památek, povětšinou hradů a zámků, první prohlídky svých interiérů s tajemnou postavou. Za netradičním kostýmovaným průvodcem se můžete vydat na zámky Děčín, Chlumec nad Cidlinou, Kačina, Kozel, Loučeň, Slatiňany, na hrady Grabštejn a Kost, na Slezskoostravský hrad a konečně i do kláštera v Broumově (celý článek).

Liberecký kraj

Liberec ovládli rytíři

Severní Čechy čeká několik představení rytířské a divadelní skupiny Traken, která brázdí zemí a pořádá napínavá představení. Jako první se kumštýři převedou v Liberci od 1. do 8. května. Připraven je rytířský turnaj plný kaskadérských kousků či soubojů s dřevci, vidět je můžete v jízdárně v Pavlovicích. Rytíři se představí během týdne vždy od 17 hodin. V sobotu a v neděli se klání opět uskuteční dvě hodiny po poledni, v pondělí od 17. Závěrečné liberecké vystoupení se chystá v úterý 8. května od 14 hodin.

Sychrov dětem a Čaj o páté

V sobotu se na zámku Sychrov bude opět podávat čaj o páté. Akce začíná v 17 hodin, zaměřena bude na českou operetu. Cena koncertu je 150 Kč, navíc si můžete rezervovat také večeři.

V neděli bude zámek patřit dětem. Zábavné odpoledne v zámeckém parku si připravily děti z Dětského domova v Mladé Boleslavi. Připravena je netradiční přehlídka historických kostýmů formou pohádky, ale i taneční vystoupení. V případě nepříznivého počasí se děti přesunou do galerie. Podrobnější informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Převor břevnovského kláštera představí klášter v Broumově

Prokop Siostrzonek, převor břevnovského kláštera, seznámí turisty s klášterem v Broumově a s životem v něm. Stane se tak v sobotu 5. května od 10.30, 13.30 a 15.30 hodin (celý článek).

Trutnov láká milovníky pěších výprav či cestování na kole

Druhé největší město Královéhradeckého kraje leží v okouzlujícím podhůří Krkonoš v údolí meandrující řeky Úpy. V Trutnově a okolí je mnoho památek na prusko-rakouskou válku roku 1866. Řada pořádaných akcí ve městě se váže k jeho bájnému založení a pověsti o drakovi, kterého má ve svém znaku (celý článek).

Pardubický kraj

Květiny ozdobí interiéry zámku Slatiňany

Interiéry knížecího zámku ve Slatiňanech ozdobí od 1. května do 31. srpna barvy a vůně mnoha desítek květin. Zámek ve spolupráci s dendrologem Vítězslavem Hauptem připravil výstavu s názvem Zámecké květy (celý článek).

Hradní jarmark

O víkendu hrad Svojanov zaplní tradiční jarmark s dobovými řemesly, historickou hudbou, šermem i specialitami z české kuchyně. Více najdete zde.

Jarní auto-moto burza

V sedm hodin ráno začíná v sobotu jarní auto-moto burza v Červené Vodě. V areálu bývalého koupaliště za mostem si zájemci budou moci koupit náhradní díly pro historická i současná vozidla. Více najdete zde.

Vysočina

Třebíč: od monumentální baziliky po neméně velký hřbitov

Seděl jsem na terase hotelu Zlatý kříž a pozoroval ruch na Karlově náměstí a západ slunce za bazilikou svatého Prokopa v Třebíči. Ač vlahý večer, pozorná obsluha restaurace mi přinesla deku, kdyby náhodou zavál vítr. Nezavál. Na památky zapsané jako kulturní dědictví UNESCO se pozvolna spouštěla tma (celý článek).

Jihomoravský kraj

Pernštejn opět ožívá, nabízí čtyři prohlídkové okruhy

Hrad Pernštejn je jedním z nejnavštěvovanějších hradů Moravy a tyčí se již osm století na skále nad městysem Nedvědice u Bystřice nad Pernštejnem. Návštěvník si zde může projít několik nádvoří hradu či si projít interiéry s průvodcem (celý článek).

Košt klobásek

V sobotu si zajděte ochutnávat na košt O krále slováckej klobásky do Velké nad Veličkou. Degustace pro veřejnost začíná už od 12 hodin. Na programu vystoupí například Horňácká cimbálová muzika Kubíci a volné pěvecké sdružení Chotár. Kompletní program najdete zde.

Svatogothardské vinařské slavnosti

O víkendu se v Dolních Kounicích na Masarykově náměstí koná přehlídka a degustace vín, ukázka historických řemesel, vystoupení mužáckého pěveckého sboru, prodej gastronomických specialit, střelecká skupina Střelci sv. Gotharda. Více informací najdete zde.

Den otevřených sklepů

V sobotu se ve Sklepní uličce v Hnanicích koná od 11 hodin den otevřených sklepů.  Ve Vinařství Kořínek budete moci za doprovodu cimbálové muziky ochutnat vína místních vinařů a poznáte starobylou vinařskou obci, kde se výroba vína a pěstování révy vinné tradují už od počátku 13. století. Více najdete zde.

Prezentace růžových vín

V pondělí pořádá radnice města Znojmo prezentaci růžových vín z mezinárodní soutěže Jarovín Rosé. Od 15 hodin budete moct ochutnávat ve foyer radnice a prostorách před radnicí. Podrobnější informace najdete zde.

V neděli pak ve Znojmě můžete zajít na Horní náměstí, kde se bude konat Den vína, folkloru a gastronomie. V rámci festivalu se každoročně představí nově certifikovaná vína VOC Znojmo. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Svatební den na hradu Šternberk

O víkendu se hrad Šternberk ponoří do svatební nálady. Návštěvníci si budou moci po oba dny projít speciální svatební expozici připravenou v rámci 3. ročníku svatebního veletrhu. Akce začíná v 10 hodin, zaměří se na stolování a menu, svatební dorty, cukroví, svatební kytice, šaty a podobně. Podrobnější informace najdete zde.

Zlínský kraj

Cyklistické závody

V neděli se pojede poslední etapa cyklistického závodu "Karpatský pretek kuriérov" ve Ski Centru Kohútka. Od 13 hodin je připraven pestrý doprovodný program. Na centrálním parkovišti v sedle pod Kohútkou, nedaleko cíle etapy, zahájí ve stejný čas koncert slovenské skupiny Lavagance. Od 15 hodin, po dojezdu poslední etapy, vyvrcholí program veřejně přístupným koncertem české skupiny Chinaski. Vstupné zdarma, doprava do areálu zajištěna autobusem. Podrobnější informace o cyklistickém závodu najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Rytíři a sraz veteránů

V sobotu na hradě Hukvaldy předvede své umění skupina historického šermu Signum z Vyškova. Představení začne vždy v časech: 11, 13, 15 a 17 hodin. Na státní svátek se tam sjedou majitelé historických vozidel. Kromě srazu veteránů si návštěvníci užijí ještě hradního grilování a dobové hudby Dixielnad. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám