Hlavní obsah

Beskydy mají být bohatší o novou rozhlednu

Právo, Pavel Karban

Už v průběhu příštího roku by se měla v Beskydech tyčit nová rozhledna. Na vrcholku Velkého Javorníku ji chtějí postavit Lesy ČR. Rozhledna má mít dvě vyhlídkové plošiny a bude vysoká takřka 30 metrů.

Foto: viandisto, Mapy.cz

Beskydy z Javorníku

Článek

„V současné době se dokončuje projektová dokumentace, teprve na jejím základě rozhodneme, zda k výstavbě rozhledny skutečně dojde,“ uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Státní podnik stavbu zařadil do projektu Program 2020, kterým podporuje veřejně prospěšnou funkci lesů.

Velký Javorník je nejvyšším bodem Veřovických vrchů, ležících v oblasti Moravskoslezských Beskyd v západní části Karpatského oblouku. Je vysoký 918 metrů, na jeho vrcholu stojí od roku 1935 turistická chata. Na Velký Javorník vedou turistické trasy z Frenštátu a Rožnova pod Radhoštěm a z Veřovic. Z vršku jsou za dobrého počasí vidět i Jeseníky.

Foto: Lesy ČR

Postavit takovouto dřevěnou rozhlednu na vrcholu Velkého Javorníku plánují v dohledné době Lesy ČR.

Podle nákresu je rozhledna pojata jako originální dřevostavba se dvěma vyhlídkovými plošinami s vazbou na valašský architektonický styl. Měla by být samoobslužná. „Přízemní patro bude obloženo v duchu Valašské roubené stavby. Prostor budeme využívat sami zejména k aktivitám v oblasti lesní pedagogiky a dalším osvětově-vzdělávacím akcím,“ prozradil mluvčí. Kdy budou moci návštěvníci Velkého Javorníku shlédnout z rozhledny dolů, není jasné. Lesy ČR předpokládají, že pokud nedojde k průtahům a budou mít na stavbu finance, začne se stavět možná ještě letos.

Stavbu, která může přilákat na Velký Javorník více turistů, vítají i členové Pohorské jednoty Radhošť (PHJ).

Sbíhají se zde katastry Trojanovic, Veřovic a Bordovic

„Ve 30. letech minulého století byl na vrcholu postaven malý triangulační bod. Když se stavěla chata, tak se vyztužil, aby mohl sloužit jako rozhledna. Později byla na vrcholu i větrná elektrárna, která byla blíž k chatě. Obojí se ale léty rozpadlo a od 50. let minulého století tam není kromě chaty v podstatě nic,“ popsal čestný předseda PJR Jan Šrubař.

O tom, že by se postavila na vrcholu kopce rozhledna, se podle něj mluví od konce 80. let. „Málokdo ví, že v těch místech se sbíhají katastry Trojanovic, Veřovic a Bordovic, a že chata bude na území Bordovic,“ osvětlil pamětník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám