Hlavní obsah

Hradec Králové nabízí dětem zábavní centrum, ale i expozici v elektrárně

Právo, Ludmila Žlábková

Problém, jak zabavit potomky, když se sice už blíží jaro, ale venku ještě není nejtepleji nebo prší, zná asi každý rodič. Jednou z možností je vypravit se do některých ze zábavních center. Jedno z nejnovějších vyrostlo na sklonku loňského roku v areálu obchodního centra v Hradci Králové - Plačicích. Jmenuje se Tongo a všechny atrakce propojuje téma Oceány a moře.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zářivé barvy a motivy vodního světa spojují jednotlivé atrakce v zábavním centru Tongo.

Článek

Výtvarnou tvář vtiskl zábavnímu centru brněnský malíř Rudolf Brančovský, pod jehož vedením pokryly stěny objektu desítky pestrobarevných figur, zejména ze zvířecí říše.

Nejdůležitější jsou však zdejší atrakce. Mezi nejatraktivnější lákadla patří labyrint nazvaný Pirátský úkryt, vulkán Krakatoa, na který vyšplhají jen ti nejšikovnější a po skluzavce pak sjedou dolů nebo rybka Nemo, jež vyrostla do obřích rozměrů a malé neposedy dokáže spolknout.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zářivé barvy a motivy vodního světa spojují jednotlivé atrakce v zábavním centru Tongo.

„Máme rádi moře a oceány, a proto je i výzdoba zaměřena tímto směrem,“ vysvětlila vedoucí parku Pavlína Stuchlíková. Filozofií nového zábavního parku je pobavení celé rodiny. Rodiče s dětmi si tak mohou společně zahrát na hřišti, utkat se v zápase stolního tenisu, vylézt na horolezeckou stěnu, pojatou jako útes, nebo si třeba zaskákat na trampolíně.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Nechybí trampolína pro starší děti.

„Výhodou jsou vysoké stropy, které nám umožnily umístění zajímavých vysokých atrakcí. Navíc na všechny zábavní prvky mohou i dospělí. Uvažujeme proto i o večerech pouze pro dospělé. Atrakce se mírně upraví, aby byly například rychlejší, a o zábavu budou mít dospělí postaráno,“ míní Stuchlíková.

V areálu, jehož rozloha činí 2900 metrů čtverečních a kapacita je 400 dětí, nechybí občerstvení, ale ani například wi-fi. Je tu zaveden čipový pokladní systém, své věci si návštěvníci odkládají v uzamykatelných skříňkách.

Za poznáním do elektrárny

Bývalá vodní elektrárna Hučák, nacházející se na břehu řeky Labe v samém centru Hradce Králové, už několik let láká dětské i dospělé návštěvníky. Nemusejí být ani zapálení příznivci fyziky, aby je zdejší návštěva zaujala. Expozice je totiž postavena tak, aby si tu děti, a často i jejich dospělý doprovod, mohly hrát a současně se učit.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Součástí expozice v informačním centru Hučák je i řada interaktivních exponátů, které malým i velkým přibližují podstatu fungování řady fyzikálních procesů.

Už impozantní je samotná budova elektrárny. Město Hradec Králové ji nechalo postavit krátce po začátku 20. století u takzvaného Hučavého jezu, který chránil centrum města před častými záplavami. Architekt František Sander vtiskl stavbě secesní charakter, později částečně doplněný modernou. Dnes objekt elektrárny studentům architektury slouží jako příklad architektonického zvládnutí technického díla v období před první světovou válkou.

Vlastní informační centrum, které je v budově umístěno, se skládá z několika částí. Možná je prohlídka malé vodní elektrárny, pořádání seminářů a přednášek ve zdejším sále, nechybí hrací koutek. Nejzajímavější je ale expozice. V ní se každý může zábavnou formou seznámit s principy a možnostmi využití energetických zdrojů založených na využití síly vody, větru, slunce a biomasy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Část expozice na Hučáku představuje historické exponáty spojené s výrobou elektrické energie.

Představeno je tu také tepelné čerpadlo a geotermální energie. Expozice je doplněna historickými exponáty zapůjčenými Národním technickým muzeem, dokumentující tradici využívání obnovitelných zdrojů, i moderními interaktivními předměty. Unikátní je například model větrného tornáda.

Tipy na víkendové otevření památek

Jedním z památkových objektů, které se tento týden znovu otevřou veřejnosti, bude hrad Svojanov na Svitavsku.

„Připravujeme pro návštěvníky některé novinky v expozici. Zejména bude instalována pánská ložnice a ta dámská bude upravena. Mezi novými exponáty, které zpestří prohlídkovou trasu, bych upozornil například na historický dalekohled z 19. století. Vystavíme také množství textilií včetně dobového oblečení, sbírkovou kuriozitou bude jistě i model bitevní lodi Victory,“ řekl kastelán Miloš Dempír.

Další rozšíření prohlídky hradu přijde v dubnu, kdy by měla být dokončena nová expozice v zrekonstruovaném Domě zbrojnošů. „První dubnový víkend připravujeme také první letošní kulturní akci - Velikonoce na hradě,“ dodal Dempír.

V březnu a dubnu je na Svojanově otevřeno o víkendech od 9 do 17 hodin, v týdnu po předchozí telefonické dohodě. Od května bude památka otevřena i v pracovní dny.

Foto: Správa hradu

K tajemné atmosféře středověkého hradu přispívá i loni instalované slavnostní osvětlení.

Do nové turistické sezóny v sobotu vstoupí také Muzeum perníku pod Kunětickou horou na Pardubicku. Ve zdejší Perníkové chaloupce oslaví v čase od 9 do 16:30 hodin své deváté úřední narozeniny paní Ježibaba.

„Každý vzdělaný člověk ví, že zdejší Ježibaba děti nejí. To je jenom pomluva, že chtěla sníst Jeníčka a Mařenku! Bránila jen svůj majetek a oheň v peci zapálila podle pradávného moudra: Kdo lže a krade, do pekla se hrabe! Ohnivou cestou, skrz pec,“ láká k návštěvě zdejšího perníkového království Luděk Šorm.

Kromě mnoha novinek v expozici Muzea perníku se návštěvníci na vlastní oči přesvědčí o náročnosti umění přípravy dobrého perníku, připraveny jsou ale také vepřové hody v útulně U všech čertů. „Vyhlášený řezník pan Koška z Kladiny u Sezemic bude vařit ovárek, jitrničky, tlačenky, gulášek - samé dobroty,“ dodává Luděk Šorm.

Informační centrum ČEZ Obnovitelné zdroje

Otevírací doba: denně 9-16 hodin. Skupiny si mohou objednat průvodce.

Prohlídky malé vodní elektrárny se konají pravidelně každou sobotu a neděli od 14 hodin, v jiné dny na objednání.

Vstup zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám