Hlavní obsah

Jánošíkovy hory rozvášní i náročné lyžaře

Právo, Radek Malina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendami opředený zbojník Juraj Jánošík vládl před stovkami let kopcům mezi Žilinou a Liptovským Mikulášem. Vyváznout z tamních hor bylo téměř nemožné. Dnes může do oblasti vyrazit každý bez obav, že by byl oloupen. Zato s jistotou, že v tamních lyžařských střediscích nabere nezapomenutelné zážitky, ať už na sjezdových tratích, nebo v kolibách či vesničkách pod kopci.

Foto: Radek Malina, Právo

Ani ve slunečných dnech při ideálních sněhových podmínkách nemusíte o místo na vleku „bojovat“, což platí i pro víkendové dny.

Článek

Pranic nedejte na experty zvěstující zaručené zprávy o pochybné úrovni středisek ve slovenských horách, kvalitě ubytovacích kapacit i tamních cenách.

Královská volba

Pokud nejste závodní či vyloženě sportovně laděný vyznavač sjezdového lyžování, musí vás hory v dávných dobách proslavené jen zbojnickou družinou nadchnout. Vyrážíte-li s dětmi, pak jde o královskou volbu.

Můžete se přitom klidně spokojit s menšími středisky, jejichž jména nečtete na každém rohu z reklamního billboardu. I tak máte jistotu parádního lyžování, z něhož budou nadšeni nejen rodiče, kteří si zasněžených svahů užijí vrchovatě, ale i jejich ratolesti, ať jsou schopnosti malých capartů jakékoliv. Veľká Rača, Vrátna či Kubínska hoľa si z lyžařského hlediska zaslouží poklonu.

Foto: Radek Malina, Právo

Lyžařům slouží nejen lanovky, ale i rychlé vleky.

Zejména šířkou sjezdovek, na nichž je hřích snažit se trhat rychlostní rekordy namísto plynulých carvingových oblouků, stejně jako obslužností a kapacitou středisek. Ani ve slunečných dnech při ideálních sněhových podmínkách nemusíte o místo na vleku „bojovat“, což platí i pro víkendové dny.

Veľká Rača

Veľká Rača je synonymem pro pohodové lyžování. Dvanáct a půl kilometru tratí je s výjimkou jednoho černě značeného svahu krásně upravených a přitom pestrých tak, aby vás nepohltila nuda.

Zvláště při skutečnosti, že s výjimkou neděle je samozřejmostí večerní lyžování dlouhé tři a půl hodiny za 14 eur (cca 350 korun) pro dospělého a 10 pro dítě (cca 250 korun). Celodenní skipas přijde na 650 korun, děti zaplatí 450 korun. Za mírný příplatek si můžete pořídit i skipas, v němž lze kombinovat osm hodin během dne i lyžování pod umělým osvětlením. Pokud se ubytujete v některém z vybraných ubytovacích zařízení v dosahu střediska, pořídíte třídenní skipas za 1500 korun, šestidenní dokonce jen za 2600 korun.

K dispozici je také nejdelší bobová dráha ve střední Evropě dlouhá 1300 metrů, která je v provozu denně i během zimní sezóny. A jde skutečně o výjimečnou dávku adrenalinu.

Veľká Rača navíc nabízí i službu běžnou v západoevropských lyžařských zařízeních.

Pokud se předem zaregistrujete na www.skiline.cc, budete mít k dispozici dokonalý přehled o absolvovaných kilometrech. A když budete na zdejších tratích, rozhodně nezapomeňte ochutnat kysucký čaj, jehož tajnou recepturu se vám možná při vydatné konzumaci podaří z jeho výrobců vymámit.

Vrátna dolina

Středisko Vrátna v Národním parku Malá Fatra garantuje více než sto dní na sněhu v roce. Ostatně nejen proto se zde pravidelně připravuje slovenská reprezentační lyžařka Veronika Zuzulová.

Lyžařská zóna ve Vrátné dolině nabízí celkem čtrnáct kilometrů sjezdovek. Labužnickým zážitkem jsou zejména sjezdy na neskutečně širokých svazích zpod vrcholu Poludňový Grúň (1460 metrů). Tamní černá sjezdovka dlouhá 720 metrů s převýšením 256 metrů je požitkem, stejně jako vedlejší červená. Na tratích zvaných Paseky pak můžete popustit uzdu rychlosti a vychutnávat plnými doušky prostor, na němž se sjezdovky rozkládají.

Foto: Radek Malina, Právo

Sjezdovka Poludňový Grúň ve Vrátné dolině

Převažují zde tratě se střední náročností, přičemž radostí budou i pro děti, které s ohledem na profil svahů mohou pokořit prakticky všechny kilometry.

Ty jistě potěší i možnost snowtubingu, pro zájemce je pak samozřejmostí hlídání dětí přímo u sjezdovek. Cena celodenního skipasu je 24 eur (cca 600 korun), pětidenní skipas vyjde přibližně na 2500 korun, přičemž v jeho cenně je večerní lyžování. V případě ubytování ve vybraných zařízeních na sedm dnů můžete permanentku získat zdarma.

Kubínska hoľa

Doslova pohlazení pak lyžaře čeká ve středisku Kubínska hoľa. Když vás zmáhá únava z předešlých dnů na svazích, ale ještě se nechcete vzdát požitků ze „šmýkání“, jak roztomile říkají naši bývalí federální spoluobčané, představuje zdejší areál nečekaný životabudič. Čtrnáct kilometrů převážně červeně značených sjezdových tratí je totiž jako vystřižených z pohádky.

Jižní svahy skýtají panoramatické výhledy na Vysoké i Nízké Tatry, hlavně však s ohledem na doslova nekonečnou šířku rozvášní všechny milovníky lyžování, zvláště když ani při víkendovém provozu nedochází k žádnému přesycení svahů.

Foto: Radek Malina, Právo

Sjezdovka z hory Chleb

K dispozici jsou dvě zbrusu nové čtyřsedačkové lanovky, není třeba se však bát využít ani velmi rychlé vleky. Kromě snowtubingu nechybí ani zde hlídání dětí a lyžařská školička.

Sjezd z Chlebu je jenom pro zdatné

Nasyceni carvingovými oblouky na dostatečně širokých sjezdovkách si i v oblasti zbojníka Jánošíka můžete dopřát sjezd, který napne vaše svalové partie na nohou k prasknutí. Freeride z vrcholu hory Chleb ve středisku Vrátna je obrovským zážitkem a v ničem si náročností nezadá s alpskými středisky.

Do Snilovského sedla ve výšce 1520 metrů vede lanovka už jednapadesát let. Jen dvoumístné sedačky nahradily před pěti lety osmimístné kabinky. Když pak s lyžemi vystoupáte v případě chuti po hřebenu ještě na vrchol hory Chleb (1647 metrů), odměnou vám budou až kýčovité výhledy ze srdce pohoří Malé Fatry.

V zorném poli však bude chybět základní stanice lanovky, ze které jste na vrchol vyráželi. Vede k ní v případě kombinované varianty nejnáročnějšího svahu přes tři kilometry dlouhý sjezd po neupravené trase. „Sklon svahu ve druhé polovině je osmapadesát stupňů,“ varuje Peter Chrapčiak, zástupce střediska Terchová – Vrátna dolina. Nic pro slabší povahy…

Ač většinou místa pro freeride nesou rizika, skiareál Vrátna je výjimkou. Nenarazíte na žádné pařezy či vyčnívající kameny, a pokud se budete držet tras vyznačených v mapách, nejsou tu ani lavinové svahy. Po úvodním mírnějším klesání v hlubokém prašanu začíná sešup nabírat na intenzitě. Současně se otevře ještě krásnější panoramatický výhled. „Jste v části národního parku, kde je možné lyžovat, ač jde o oblast pátého, tedy nejvyššího stupně ochrany,“ dodává Chrapčiak.

Ovšem zásadně se nedoporučuje kochat se pohádkovým panoramatem za jízdy. Je radno vyvarovat se na prudkém svahu chyb. Zabořeni do prašanu se musíte do lyží řádně opřít. „Při jízdě v hlubokém sněhu ještě více než jindy platí, že je třeba úpěnlivě držet tělo od kyčlí ve směru svahu, nechat pracovat jen nohy a eliminovat všechny nežádoucí pohyby,“ připomíná Chrapčiak.

Když jeho rady naplníte beze zbytku, odměnou vám budiž nejen luxusní lyžařský zážitek, ale i skutečně pečeť na sílu svalů dolních končetin. Stehna dostanou řádně zabrat. A i lyžaři prověření letos již více než třicítkou dnů na zasněžených svazích přiznají, že jim na čele vyrazily kapičky potu.

„Sjezd z Veľkého Kriváně ve výšce sedmnáct set devět metrů je ještě krásnější, ale tam už je doporučeno vzít si instruktora a mít u sebe vybavení pro případ utržení laviny,“ připouští Chrapčiak, že k mání je ještě trošku více adrenalinu. Nicméně i sjezd z Chlebu je nečekaně skvostným zážitkem.

Samozřejmostí ve všech střediscích je večerní lyžování či půjčovny lyžařského vybavení. V případě touhy po sjezdu pod umělým osvětlením je třeba se předem informovat na časy. Kupříkladu Veľká Rača nabízí tuto variantu s výjimkou neděle denně od 17.30 do 20 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám