Hlavní obsah

Ve víně je pravda, pod Kraví horou mají obojí

Právo, Milan Vojtek

Jednoduchá, ale naprosto pravdivá a logická myšlenka, že co se doma vypěstuje, má se doma také sníst a vypít, stála u zrodu fenoménu, zvaného republika Kraví hora. Zemička recesistů, vinařů z Bořetic na Břeclavsku, je dnes hlavní devízou obce.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Rozhledna na vrcholu Kraví hory je jedním z lákadel pro cykloturisty. Zajímavý výhled je i z lokality Zázmoníky, odkud je obec i rozhledna jako na dlani.

Článek

A i když je Svobodná spolková republika Kraví hora od území České republiky oddělena celnicemi, návštěvník se nemusí obávat ničeho zlého. Žádné kontroly obsahu zavazadel, vlastně ani žádní celníci. A i kdyby tam nějací uniformovaní strážci hranice byli, nanejvýš by je zajímalo, zda návštěvníci přicházejí v dobrém a chtějí se jen bavit a degustovat tekuté poklady země.

Svobodná spolková republika Kraví hora je unikátní unií sklepů na úpatí Kraví hory ležící na pravém břehu říčky Trkmanky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Modré hrozny, budoucí červené víno. Pro velkopavlovickou oblast, kam patří Kraví hora, jsou typické.

Na opačném je pak vlastní obec Bořetice čítající 1300 obyvatel. Najdete tu i 260 vinných sklepů. Podzemní prostory sklepů a jejich nad úroveň terénu vystouplých příslušenství doplňují ještě ubytovací kapacity a další služby.

Jen recese nestačí

Jedním z unikátů Kraví hory je i existence dvou prezidentů. Tím oficiálním je vinař Stanislav Novák z vyhlášeného vinařství Jedlička a Novák, druhým, čestným prezidentem, je Václav Petrásek.

K jeho povinnostem patří vymýšlet nové humorné a jiné akce, na které má bývalý starosta Bořetic jako penzista přece jen víc času.

Azyl, který Kravihorci nabídli Bolku Polívkovi po vypuknutí sporů o vlastnictví označení Valašského království, patřil k prvním akcím představitelů recesistické země.

Foto: ČTK

Omezení rychlosti ve sklepní kolonii má své opodstatnění zejména v sezóně burčáku.

„Když se mi na začátku povedlo přemluvit patnáct kamarádů, kteří do toho se mnou šli, mysleli jsme si, že půjde jen o recesi, humorně laděné akce a podobně. Jenže se ukázalo, že kolem nás je spousta problémů, které vinaře trápí. Bylo jasné, že jenom humorem a recesí se nezmění, tak jsme se zapojili i do zásadních věcí kolem vinařství a zemědělství,“ tvrdí Václav Petrásek. Kravihorci se tak zapojili do různých akcí směřujících k záchraně českého zemědělství a aktivně hájí zájmy vinařů.

Byly to například nevýhodně nastavené výkupní ceny hroznů či zákon o spotřební dani, který poškodil drobné pěstitele vína. I vážné věci však dokázali Kravihorci spojit s recesí. Dodnes nabízejí odměnu tomu, kdo potvrdí ptačí chřipku u špačků. Věří, že by jim to pomohlo s ochranou úrody před opeřenými zloději.

Kravihorská cesta

Do Bořetic můžete přijet na kole po některé z dálkových cyklotras protínajících region. Specialitou je vlastní okruh – Kravihorská turistická cesta, která měří 12,5 kilometru. Lákadlem je i dvanáct metrů vysoká dřevěná rozhledna s nádherným výhledem do krajiny.

Jinou možností je například putování cyklostezkou Krajem André. Trasa nese jméno odrůdy červeného vína André. Kříženci frankovky a svatovavřineckého se ve Velkopavlovické vinařské oblasti dobře daří.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jak se orientovat na cyklostezce kolem Kraví hory? Snadné, originální směrovky dobře navigují.

Možným místem startu jsou Hustopeče, odkud směrovky vedou ke Starovičkám a Velkým Pavlovicím. Cesta mezi vinicemi a sady míří ke sklepům Kraví hory, možné zastávce či cíli putování. Pokud se cyklisté domnívají, že kolem dokola je země dočista placatá, vyvede je z omylu cesta do kopce ke kostelu v obci Vrbice. Kromě vyhlídky do kraje si užijete i prohlídku unikátní kolonie desítek vinných sklepů v sedmi patrech nad sebou.

Ubytování seženete bez problémů

Nedaleké Němčičky lákají v zimě na nejníže položenou středoevropskou sjezdovku, v létě na koupaliště, které je třeba i v blízkých Hustopečích. Hotel Kraví hora na kraji sklepní kolonie má tenisové kurty, poblíž je i letiště. Za poznáním lze vyjet do nedalekého Lednicko-valtického areálu.

Foto: Profimedia.cz

Hlídat vinice je potřeba.

Problém není ani ubytování. „Máme tady hotely Kraví hora, Mlýn a Modré hory. Celková kapacita ubytování je více než 400 lůžek v hotelech, penziónech, ubytovnách a v soukromí. Máme podniky, které se umí postarat, aby Kraví horu neopouštěl nikdo s kručícím žaludkem,“ připomněl čestný prezident Václav Petrásek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám