Hlavní obsah

Tipy na víkend: Loučení s Moranou, otevírání řek i oslavy jara

ČTK, Lucie Poštolková

S jarním počasím přichází loučení s Moranou, otevírání řek i oslavy jara. O víkendu se můžete rozloučit se zimou v Písku, Českých Budějovicích, plzeňské zoologické zahradě a na Hauenštejně. Ve Vsetíně otevřou řeku Bečvu a v Mostě si můžete vyzkoušet vlastní automobil na tamějším autodromu.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu se můžete rozloučit se zimou v Písku, Českých Budějovicích, plzeňské zoologické zahradě a na Hauenštejně.

Článek
Praha

Do trochu lepšího světa skautů

Ve středu se otevřela výstava věnovaná skautingu: Trochu lepší svět - století skautingu. Na světě se k němu hlásí okolo 40 miliónů členů. Návštěvníci Muzea hl. m. Prahy na Florenci si mohou prohlédnout staletou historii dramatických zákazů i každodenního skautského života. Dozvíte se také více o prvním skautském táboře, na který vyrazil s několika chlapci Antonín Benjamin Svojsík před sto lety. Více najdete zde.

V sobotu začnou v centru Prahy velikonoční trhy

V sobotu začnou na pražském Václavském a Staroměstském náměstí tradiční velikonoční trhy, které nabídnou celkem asi 150 prodejních stánků. Kromě stánků s velikonočním zbožím a občerstvením bude stejně jako v minulých letech připraven kulturní a zábavní program. Kvůli zdražení vajíček ale omezí jejich malování v dětských dílnách. Staroměstskou dílnu, v které si děti budou moci vyzkoušet například pletení pomlázek, ozdobí tři velké modely, na kterých děti uvidí, jak se líhnou kuřata.

Stánky s velikonočním zbožím a suvenýry budou otevřeny ve všední dny od 9 do 19 hodin, o víkendech pak až do 20 hodin. Stánky s občerstvením budou zboží nabízet denně až do půlnoci. Zájemci si budou moci koupit kraslice, velikonoční dekorace, pomlázky, bábovkové zajíce, velikonoční nádivku či jidáše s medem.

Prodávat se budou také dřevěné výrobky, ručně vyráběné svíčky a sortiment tří charitativních organizací, které pomáhají zdravotně postiženým dětským pacientům v nemocnicích a chudým lidem v Keni.

Velikonoční program přichystala i Praha 6. V sobotu startují oblíbené Farmářské trhy na Kulaťáku, objevovat se budou pravidelně každou sobotu. V neděli v Písecké bráně proběhne vynášení Morany.

Na pražském Vyšehradě je k vidění gotická brána z dob Karla IV. 

Na pražském Vyšehradě, nedaleko Leopoldovy brány, je k vidění torzo slavné gotické brány Špička. Dnes z unikátu zbyla jen část klenutého průjezdu. Na bocích brány jsou však doposud znatelné stopy od halaparten a jiných zbraní. (celý článek)

Letňanské veletrhy o bydlení a zahradě

Od čtvrtka do neděle probíhají veletrhy o bydlení, zahradě a kancelářích na výstavišti v Letňanech. Souběžně tak můžete procházet veletrhy For Habitat, For Furniture, For Office a For Greenery. Možná vás vystavovatelé inspirují při rekonstrukci či vnesou trochu jiný směr vaší zahradě.

Cestovatelský festival Kolem světa

O víkendu se koná tradiční cestovatelský festival v Kulturním domě a Multikině Ládví. Připraveno je téměř 50 přednášek, divácká soutěž a nespočet fotografií. Diváci se budou moct zprostředkovaně podívat na Antarktidu, Kypr, Indonésii a do mnoha dalších odlehlých krajin. Celý program najdete zde.

Středočeský kraj

Hrad Křivoklát otevírá již o víkendu

Hrad Křivoklát letošní sezónu zahájí v sobotu 24. března v 11 hodin. Návštěvníci si jej budou moci prohlédnout v I. i II. okruhu po celý týden kromě pondělí až do 31. října. Vystavena zde bude také sbírka nejstarších kočárků Věry Čížkové. (celý článek)

Jihočeský kraj

Vynášení Morany a smrtky

V sobotu budou v Písku vynášet smrtku a vítat jaro. V 16:45 hodin se vydá průvod se smrtkou od ZŠ Svobodná, okolo Olympie, přes Palackého sady a po Kamenném mostě odkud bude shozena do vody.

Moranu budou v neděli vynášet v Českých Budějovicích. Připomenou si tak starý pohanský zvyk. Průvod vyrazí z Piaristického náměstí na náměstí Přemysla Otakara II. a následně úzkou Solnou branou ke slepému rameni. Poté bude pokračovat po nábřeží řeky Malše směrem ke Zlatému mostu u KD Slavie, kde Morana před očima diváků bude zapálena a vhozena do řeky. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Vítání jara v zoologické zahradě

Přivítat jaro můžete v sobotu v zoo Plzeň, kde si připravili pro malé i velké program s otevíráním České řeky pod statkem Lüftnerka. Potkáte tu vodníka a další pohádkové bytosti. Děti si mohou otestovat své vědomosti o vodním světě při procházce po soutěžní naučné stezce. Nebudou chybět soutěže jako malování hrníčků pro vodníkovy dušičky a další. Nositelé rybích jmen budou mít po celý den do areálu zahrady zvýhodněné vstupné. Akce začíná v 10 hodin a končí v 17 hodin. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Hauenštejnské vítání jara

V sobotu oslaví jaro na Hauenštejně. Součástí programu bude vítání Vesny, utopení Morany, stavění mlýnků naděje na Hornohradském potoce i cvrnkání kuliček. Možná se naučíte také vyřezat píšťalku a pobaví vás Pouliční divadlo Viktora B. Akce proběhne od 11 do 17 hodin. Vstupné činí 100 Kč pro dospělé, děti za 60 Kč, rodinné je za 260 Kč. Celý program najdete zde.

Ústecký kraj

Jarní jízdy pro veřejnost

V sobotu začne sezónu autodrom v Mostě tradičními Jarními jízdami pro veřejnost. Motoristé si tak budou moct otestovat vlastní automobil na záludném mosteckém okruhu. Vstup a vjezd do areálu mosteckého autodromu bude zdarma, ale musíte si koupit časový kupon na samotnou dráhu, kde 10 minut bude stát 120 korun. Váš automobil musí mít platnou registrační známku a STK, případně můžete použít vlastní upravené vozidlo, které je opatřeno bezpečnostním rámem a je v odpovídajícím technickém stavu. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Poslední kolo stolního tenisu 1. ligy

V neděli se můžete přijít podívat na utkání posledního kola základní části 1. ligy stolních tenistů. Od 10 hodin jej můžete shlédnout v libereckém obchodním centru Fórum, kde se utkají dva adepti na postup do semifinále play-off, SKST SPM Liberec a Moravská Slavia Brno.

Královéhradecký kraj

Z Trutnova jsou Krkonoše na dosah ruky, zvláště pro cyklisty

Jakmile zmizí sníh a příroda se zazelená, mají návštěvníci Trutnovska k dispozici hustou síť pěšin, cest a cyklostezek, díky nimž mohou poznat podkrkonošskou přírodu i z jiného pohledu. Ať si chceme dát pořádně do těla, nebo se jen projet bez náročných úseků, okolí Trutnova nabízí terény pro každého. (celý článek)

Pardubický kraj

Jeden svět v Pardubicích

Celkem 15 filmových dokumentů nabídne divákům pardubická část 12. ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Přehlídka začíná 20. března a potrvá čtyři dny. Letos se akce zaměřuje na aktuální téma současných či nedávných protestů a nepokojů v různých částech světa. Událostem takzvaného arabského jara se bude věnovat i pardubická část. V pardubické premiéře také budou uvedeny dva nové české dokumenty - film Závod ke dnu režiséra Víta Janečka a snímek Pod sluncem tma Martina Marečka, který festival zakončí.

Součástí přehlídky v Pardubicích bude rovněž 12 školních dopoledních projekcí a zavedené moderované diskusní večery s pozvanými hosty. V plánu jsou i dvě výstavy zabývající se aktuálním světovým a domácím děním nebo program věnovaný tradičním kuchyním a rukodělným výrobkům vybraných cizokrajných regionů. Podrobný program je možné najít zde.

Vysočina

V Telči začala výstava dětských kočárků

Téměř pět desítek dětských kočárků uvidí lidé na netradiční výstavě s názvem Kočárky z časů našich babiček, která začala v městské galerii Hasičský dům v Telči. Představí kočárky převážně z 20. až 30. let minulého století pocházející ze sbírky Marie Hajnové z Telče, řekla Věra Peichlová z městského odboru kultury.

"Kolem deseti kočárků je klasických pro děti, zbytek jsou hračky," uvedla Peichlová. Výstavu doplňují panenky ze stejné doby. Některé nejstarší kočárky jsou pouze dřevěné. Výstava kočárků je první letošní akcí v městské galerii Hasičský dům. Expozice bude otevřena do 22. dubna.

Festival vína

Pokud máte na Moravu daleko, zastavte se v Jihlavě, kde proběhne v sobotu festival vína. Na vinařské přehlídce budete moct nejen degustovat, ale i nakupovat zásoby domů. Ve Společenském sále Domu kultury nebude chybět ani cimbálová muzika. Vstupné je za 130 korun. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Sobotní výstavy vín

V sobotu se konají hned dvě výstavy vín. První můžete od 13 hodin navštívit v Bohuslavicích - Kyjově, kde se v sále u Vodičků koná tradiční Výstava vín. Pro potěchu zahraje cimbálová muzika Hudci z Kyjova. Druhá výstava spojená s ochutnávkou a cimbálovou muzikou začíná v 15 hodin v kulturním domě v Bulharech. Tam můžete ochutnat vína cca 30 obcí nejen z regionu, ale z celé republiky i ze Slovenska.

Olomoucký kraj

Týnský košt vín

Ve Velkém Týnci u Olomouce se v sobotu koná Týnecký košt 2012 ve velkém sále Společenského domu. Letošní šestý ročník začíná v 15:30 hodin a bude se zaměřovat hlavně na růžová vína. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Stanislava Gabriela z Uherského Hradiště.

Zlínský kraj

Vodáci zahájí sezónu na Bečvě i s vodníkem Bečvochem

Letošní sezónu na řece Bečvě zahájí v sobotu vodáci ve Vsetíně spolu s vodníkem Bečvochem. Řeku symbolicky otevřou v kostýmech pirátů a námořníků. Tradiční akce se účastní stovky lidí, letos se otvírání řeky koná již po šestnácté, informovali zástupci vodáckého oddílu. Na programu bude kromě otevírání řeky také úlitba vodním bohům, křest nových lodí a vodácké výstroje.

Mladí vodáci a rodiny s dětmi proplují úsek dlouhý asi dva kilometry. Ostatní splují tradičně celou trasu ze Vsetína až na Bystřičku dlouhou asi 11 kilometrů s nebezpečnými jezy a stupni.

Moravskoslezský kraj

Koňské injekce či vrtačka na kosti bude k vidění v opavském Muzeu ošetřovatelství

Opavská Slezská nemocnice se může chlubit kuriózním oddělením. Má vlastní Muzeum ošetřovatelství, díky němuž mohou všichni zájemci srovnat úroveň dnešního zdravotnictví třeba s péčí v době Rakouska-Uherska. (celý článek)

Reklama

Související témata:

Související články

V ostravském Landek parku sfáráte do dolu

Synci, děvuchy, děcka, Landek park je prostě pecka! Vezmi mamu, tatu, celu rodinu, farame každu hodinu! To je slogan, kterým propagační materiály lákají...

Výběr článků

Načítám