Hlavní obsah

Tipy na adventní víkend: Vánoční jarmarky na hradech a vypouštění balónků Ježíškovi

ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na horách sněží a meteorologové slibují na víkend půl metru sněhu. Ideální čas nasadit letos poprvé lyžařskou výzbroj. V Horní Malé Úpě zahajují v sobotu běžkařskou sezónu. Pokud se nechystáte na lyže, vydejte se na jarmarky a kostýmované prohlídky, které se o víkendu konají na Šternberku, Bouzově, Napajedlech, Rožnově, Jaroměřici, v Rosicích, Svojanově, Grabštejnu a Zubrnici.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu oslaví adventní čas na Bouzově kostýmovanými prohlídkami.

Článek
Praha

Vypouštění balónku Ježíškovi

V pátek od 14.30 hodin se pomalu začnou scházet malí i velcí, aby u Sliveneckého rybníka vypustili balónek s přáním Ježíškovi. Hromadné vypouštění balónků začne přesně v 15.15 hodin. Na místě si můžete koupit balónek plněný heliem za 20 Kč. Více najdete zde.

Noční prohlídka Národního divadla

Před hlavním vchodem se v pátek ve 22.30 hodin sejdou zvědavci na hodinovou prohlídku Národního divadla. Prohlédnou si mimo jiné základní kameny, trigy, foyer, šatny herců a mnoho dalšího. Cena vstupného činí 300 Kč, děti/studenti 150 Kč. V případě zájmu se registrujte na mailové adrese: k.kratinova@abl.eu.

Pozorování úplného zatmění Měsíce v Zoo Praha

V sobotu se můžete vydat do pražské zoologické zahrady v Troji pozorovat ojedinělý astronomický jev – úplné zatmění Měsíce. V areálu připravili organizátoři pozorovatelnu s astronomickými dalekohledy. Sledovat nebeské objekty bude možné od 13 hodin na vyhlídce u expozice ledních medvědů. Při nepřízni počasí poslouží dalekohledy k monitoringu pozemských objektů. Od 17, 17.30 a 18 hodin se v zoologické zahradě navíc konají večerní prohlídky. První čas je vždy určen rodičům s dětmi, kterým je přizpůsoben výklad. Na Večerní procházky je nutné předem se objednat na tel. čísle 296 112 230 nebo na pr@zoopraha.cz.

Obraz versus obraz vědy

Ve čtvrtek od 17 hodin se cyklus přednášek Fresh Eye zaměří na téma Obraz versus obraz vědy. Ukáže se, nakolik lze považovat schematický plánek na sestavení poličky za součást vizuální kultury i co si počít s takovými případy vizuality, jakými jsou vědecké návrhy, schémata, rovnice či tabulky. Součástí setkání je i workshop s výtvarníky Pavlem Šebkem a Petrem Emptychem od 16 hodin v prostorách Trafo Studia ve Vysočanech. Podrobnosti najdete zde.

Světový den zesnulých dětí

V neděli je Světový den zesnulých dětí, kdy si rodiny pro vzpomínku zapalují svíčku v 19 hodin. V Praze se koná od 15.30 hodin setkání pozůstalých rodičů v Kostele Panny Marie Královny míru na Praze 4 ve Lhotce. Podrobnosti o mši a předvánočním koncertu najdete zde.

Pražané již mohou bruslit na venkovních kluzištích

I přes poměrně teplé počasí se již pro Pražany otevírají venkovní kluziště. Kluziště na Ovocném trhu opět chladí systém, který je schopen vyrábět led, i když jsou okolní teploty vysoko nad nulou. Plocha bude otevřena do konce ledna. Na zaplacení nákladů přispěla Praha 1 i některé městské firmy. Vstup bude opět zdarma, za poplatek si lidé budou moci na místě půjčit brusle.

Již od druhé poloviny listopadu se bruslí na hřišti Na Františku. V historickém centru města si mohou lidé brusle vyzkoušet každý všední den od rána od 8 až do 17.30, respektive do 19 hodin v pátek. Otevřeno je i o víkendu. Dospělí za bruslařské radovánky zaplatí 50 korun, děti do 15 let mají do 15.45 vstup zdarma, poté je lístek stojí 30 korun.

Bruslaři se mohou projet i ve sportovním areálu Gutovka, kde je kluziště zastřešeno.

Od soboty je pro bruslaře připraveno nové umělé kluziště v Braníku. Plocha o rozměrech pět krát deset metrů je umístěna ve dvoře zrekonstruované vodárny. Bruslit se naopak letos nebude u obchodního centra Arkády Pankrác.

Česká Norah Jones zahraje v Jazz Docku

V pražském klubu Jazz Dock v sobotu od 19 hodin vystoupí československá skupina Sarah and The Adams. Publikum se může připravit na jednoduché, silné kompozice, atmosféru s lehkým nádechem jazzu a country a dokonalý vintage zvuk.

Středočeský kraj

Adventně vyzdobený zámek v Hořovicích s průvodci v dobových kostýmech

Tradiční adventní prohlídky se letos na zámku v Hořovicích uskuteční o víkendech 10. a 11. prosince a 17. a 18. prosince od 10 do 15 hodin. (celý článek)

Muzeum Českého krasu zve do světa barokních Vánoc

Barokní doba a její velký příklon k víře a zbožnosti dovedly oslavy Vánoc k velkoleposti a dokonalosti. Právě takový svět představuje výstava Muzea Českého krasu v Berouně. (celý článek)

Vánoce na zámku Loučeň oslaví i zvířátka

V sobotu 10. prosince o třetí adventní sobotě od 14 do 16 hodin oslaví na zámku Loučeň vánoce také zvířátka. Na závěr akce bude paní kněžna povídat pohádku o zvířátkách. (celý článek)

Do pivovaru na vánočky, betlém a koledu

V pivovaru ve Velkých Popovicích proběhne o víkendu tradiční oslava vánočních svátků. V neděli 11. prosince ve 12 hodin odstartuje program, kde se bude kromě ochutnávky piva stavět betlém nebo prohlížet obrazy. Součástí programu bude mimo jiné i zpívání koled v podání velkopopovické umělecké školy. (celý článek)

Přerovský skanzen zve na výstavu Lidové Vánoce v Polabí

Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem jako každoročně dýchá atmosférou Vánoc. Tradiční výstava Lidové Vánoce v Polabí, kterou hostí celý areál skanzenu, je ideálním tipem na předvánoční i vánoční výlet. (celý článek)

Jihočeský kraj

Příjezd Paní Zimy

V pátek do Netolic přijede Paní Zima, koná se zde totiž Farmářský a řemeslný trh. Program na netolickém náměstí začíná v 10 hodin. Nebude chybět zdobení stromků na náměstí, vystoupení Neolických vrabčáků, Spolku divadelních ochotníků TYL Netolice a malování perníčků v muzeu. Anděl přiletí s Paní Zimou v 17 hodin, následně se budou vypouštět balónky s přáním pro Ježíška. Na trhu bude k dostání keramika, šperky, výrobky ze dřeva, dřevěné hračky, kovář, batika a mnoho dalšího. Celý program zakončí v 17.30 Zámecké Trio.

Plzeňský kraj

Zapomenuté šumavské vesničky – Lazny

Zaklíněná mezi šumavské kopce, protnutá Zuklínským a Zábrdským potokem, pod ochranou strašínského kostela a majestátného Javorníku – to je další ze zapomenutých šumavských vesniček, nad níž se nachází nedostavěný středověký hrad. (celý článek)

Na vodní hrad Švihov za vláčky

O víkendu se od 10 do 15 hodin otevírá vodní hrad Švihov. V současnosti si zde můžete prohlédnout výstavu Přes to vlak nejede. Ta vypráví o historii železniční dopravy a rozvoji tratí u nás. Podrobnější informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Adventní pohádkové čtení

V Galerii výtvarného umění v Chebu připravili na sobotu od 15.30 hodin Adventní pohádkové čtení. Malé čtenáře čekají pohádky Král, kejklíř a hvězdář a také Král kamenné srdce. Zkušenými průvodci ve světě pohádek budou herci Západočeského divadla Radmila Urbanová a Jindřich Skopec. Více se dozvíte zde.

Výstava historických loutek z 19. století

V Karlovarském muzeu probíhá výstava historických loutkových divadel od konce 19. století do roku 1950. Loutky i divadla jsou ze soukromé sbírky manželů Marie a Pavla Jiráskových, výtvarnice a režiséra dokumentaristy. Můžete si tak prohlédnout tradiční řezbované loutky kočovných marionetářů, loutky modelované z masy i soustružené loutky a hračky. Některé jsou jedinečné, vytvořené pro konkrétní originální loutková divadla s ručně malovanými kulisami, jiné jsou sériově vyráběné pro tištěná divadla s mnohými proměnami litografických kulis. Výstava potrvá do konce února následujícího roku. Další podrobnosti najdete zde.

Krušnohorská krajka vystavuje v Karlových Varech

Výstava krajkových košíčků vyrobených členkami občanského sdružení Krušnohorská krajka byla v karlovarské krajské knihovně zahájena v pondělí 5. prosince vernisáží. (celý článek)

Staré české vánoční zvyklosti na Lokti

O víkendu od 10 do 18 hodin otevře své brány hrad Loket. Ten návštěvníkům nabízí řemeslný trh, koledy, české vánoční zvyklosti  a hru O zvířátkách v Betlémě. Děti si mohou vyzkoušet malování perníčků či šermířskou školu. Celý hrad včetně expozice  práva útrpného je otevřen a k dispozici skalním návštěvníkům památek. Kompletní podrobný program najdete zde.

Ústecký kraj

Vánoce ve skanzenu Zubrnice

Pro malé i velké je o víkendu ve skanzenu Zubrnice připraveno zdobení a výroba perníčků, vizovického pečiva, prodej vánočních ozdob a rozličných výrobků z tradičních materiálů. Mimo jiné vystoupí folklórní soubor Dykyta z Krásné Lípy či divadlo V PYTLI z Hrobu s živým betlémem. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Večerní prohlídka liberecké zoo

V pátek se v Zoo Liberec koná druhá večerní prohlídka. Program začíná v 17 hodin a potrvá do 19. hodiny. U pavilónu žiraf si budou návštěvníci moci sami vytvořit vánoční svícny. V 17.30 začíná sloní show a v 18.15 pak krmení lachtanů. Další podrobnosti najdete zde.

Světový pohár ve skoku na lyžích

Od čtvrtka do neděle se v Harrachově sejdou ti nejlepší ve skoku na lyžích. V Adidas Areně se totiž koná Světový pohár ve skocích na lyžích. Vedle dvou tradičních závodů jednotlivců se uskuteční i jedno klání soutěže týmů. Novinkou budou večerní závody pod umělým osvětlením. Více najdete zde.

Vánoční Grabštejn

V sobotu otevře své brány hrad Grabštejn. Veřejnost si může od 11 do 20 hodin projít vánoční hrad, děti si mohou vyrobit malé dárky ve vánoční dílně. Vystoupí zde Divadelní a kejklířská společnost a kapely Řemdih, Subulcus a Musica Viva. Podrobné informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zahájení zimní sezóny

V Krkonoších napadlo už několik čísel sněhu a stále sněží. V Horní Malé Úpě v sobotu zahajují běžkařskou sezónu. V deset hodin začne seminář na téma Lyžařská běžecká turistika v Krkonošském národním parku v krkonošském podhůří – zkušenosti, perspektivy, organizace, spolupráce, financování, propagace, prezentace. Ve 12 hodin je naplánován společensko-sportovní start všech běžkařů. Na vyznačené trati po Krkonoších, v délce asi 3 km si každý účastník může projet trať dle svého tempa. Podrobné informace najdete zde.

Pardubický kraj

Advent na hradě Svojanov

Hrad Svojanov je o víkendu otevřen od 10 do 17 hodin. Návštěvníci si projdou tradičně vánočně vyzdobený hrad a mohou si prohlédnout výstavu betlémů v domě zbrojnošů. V sobotu se v 16 hodin poprvé rozsvítí celý hrad. „Součástí oficiálního osvětlení bude krátký program, který proběhne na parkovišti před hradem, poté bude oficiálně zapnuto osvětlení. Následovat bude prohlídka celého osvětleného areálu hradu. A jako překvapení pro návštěvníky bude v tuto hodinu výjimečně hradní areál (okruh C) otevřen zdarma,“ láká návštěvníky Miloš Dempír z Nadace ČEZ. V sobotu od 14 hodin si můžete poslechnout také Adventní koncert sboru Carpe diem v domě zbrojnošů. Více najdete zde.

Vysočina

Zámecké vánoční trhy

Vánoční jarmark v Rosicích se koná v sobotu na nádvoří zámku a ve společenském sále Zámeckého kulturního centra. Program začíná pohádkou O perníkové chaloupce. Venkovní část bude zahájena v 10 hodin otevřením historického tržiště s dřevěnými předměty, vánočními ozdobami, dárkovým zbožím a občerstvením. Návštěvníci se mohou těšit na středověkou hudbu Weytora, skupinu historického šermu, obchod se sběratelskými potřebami, výstavu skla z rosické sklárny, prodejnu historického skla a občerstvení v zámeckém šenku. Kompletní program najdete zde.

Kouzlo vánočního dárku na zámku Jaroměřice

O víkendu se můžete podívat pod pokličku výstavě Kouzlo vánočního dárku na zámku Jaroměřice. Kromě řemeslnického jarmarku se můžete těšit na pohádku Švec Kuba a Na káře do Betléma, žonglérské vystoupení Kdo z koho a vánoční koledy. Podrobný program obou dnů najdete zde.

Jihomoravský kraj

Hrad Pernštejn na Vysočině prý ukrývá poklad

Rozhodnete-li se navštívit monumentální gotický hrad Pernštejn, nebudete litovat. Nehledejte ho však v Bystřici nad Pernštejnem, nýbrž o 13 km dál u obce Nedvědice. (celý článek)

Mikulov zve na Vánoce pod radnicí

Kulturní dárky různých žánrů bude Mikulov rozdávat už 10. prosince. Vánoce pod radnicí navíc nabídnou jarmark, dílničky pro děti, zvířátka v betlému a domácí zabíjačku. (celý článek)

K návštěvníkům hradu Špilberk promlouvají archeologické nálezy

Muzeum města Brna představuje výstavu s ukázkami pravěké a středověké keramiky z archeologických výzkumů. Exponáty byly nově restaurovány studenty oboru konzervování a restaurování keramiky na Vyšší odborné škole restaurátorské Brno a jsou k vidění na Špilberku až do konce ledna 2012. (celý článek)

Domácí zabíjačka s vinaři

V sobotu se ve sklepním areálu Hradištěk, v Týnci u Břeclavi, koná domácí zabíjačka. Navíc se budou ochutnávat mladá vína. V otevřených sklepích areálu Hradištěk bude možnost pobavit se s vinaři o mladých vínech letošního ročníku a pochutnat si na zabíjačkových lahůdkách. Vstupné 100 Kč. Více u pořadatele na telefonu 721 409 093 či emailu martinjuva@seznam.cz.

Hodnocení a vady vín

V sobotu se od 19. hodin bude v Brně konat lekce na téma Hodnocení a vady vín. Ve vinném sklípku U žíznivého mnicha na Pekařské 70. Lekce je vhodná pro všechny, kteří by rádi zjistili, jak se boduje na výstavách a soutěžích vín. Během večera také ochutnáte i nějakou tu 'vadu' například oxidaci či 'myšinu'. Dvouhodinovým výkladem bude provázet certifikovaný sommelier pan Jan Sekanina. V průběhu večera ochutnáte 8 vzorků kvalitních vín z Moravy. Vstupné je 250,-Kč. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Vánoční jarmark na Šternberku

V sobotu ožije Šternberk Vánočním jarmarkem. Děti i dospělí si vyzkouší tradiční vánoční techniky a budou si tak moct odnést malé dárky. Akce potrvá od 10 do 17 hodin. Zájemci se mohou vydat také na prohlídku hradu. Více najdete zde.

Advent na Bouzově

O víkendu oslaví adventní čas na Bouzově kostýmovanými prohlídkami. Od 10 do 13 hodin se mohou návštěvníci ponořit do vánoční pohody, kromě zámku si prohlédnou také adventní zvyky a ochutnají tradiční vánoční jídla z Hané. Každá prohlídka trvá přibližně 50 až 60 minut. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Napajedelský zámek ožije vánočním jarmarkem

Tradičním Vánočním jarmarkem ožije v neděli 11. prosince areál zámku v Napajedlech na Zlínsku. Lidé se mohou těšit na prodejce tradičních výrobků nebo řemeslníky. Pro děti budou připraveny tvůrčí dílničky. V zámecké kavárně se budou podávat speciality ze zámecké kuchyně, svařené víno a punč. (celý článek)

Muzeum jihovýchodní Moravy zaplnily poklady - hračky ze staré půdy

Hračky ze staré půdy – tak se jmenuje nová výstava Muzea jihovýchodní Moravy na zlínském zámku. Velký sál zaplnili koníci, méďové, pokojíčky, panenky a další poklady ze sbírky zlínského muzea. (celý článek)

Vánoční jarmark ve Valašském muzeu v Rožnově

V sobotu 10. prosince od 10.00 hodin se koná v Dřevěném městečku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm tradiční Vánoční jarmark. (celý článek)

V zámku v Napajedlech návštěvníci prožijí Toskánský večer

Toskánský večer se chystá v zámku v Napajedlech. Speciality z tohoto krásného italského regionu lidé ochutnají v pátek 9. prosince. Během večera bude kuchař z Toskánska podávat nejrůznější speciality, které doplní degustace italských vín. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Předvánoční vycházka za ostravskou architekturou

Mnozí obyvatelé a návštěvníci Ostravy si zvykli navštěvovat komentované prohlídky města. Nejbližší z těchto prohlídek s názvem Chrámy Boha a peněz se uskuteční v sobotu 10. prosince v 9.30 a v neděli 11. prosince v 14.30 hodin. (celý článek)

Nová expozice v Novém Jičíně připomíná kloboučnickou tradici

Návštěvnické centrum, připomínající místní kloboučnickou tradici, mohou od čtvrtka 1. prosince navštívit návštěvníci i obyvatelé Nového Jičína. Nejnovější turistická zajímavost vznikla rekonstrukcí měšťanského domu na Masarykově náměstí. (celý článek)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám