Hlavní obsah

Lyžařským magnetem Jeseníků je oblast Ramzové, Petříkova a Paprsku

Právo, Petr Marek

Výborné podmínky pro lyžaře, snowboardisty, upravené běžecké trasy a širokou nabídku ubytovacích kapacit najdou návštěvníci během zimních měsíců v Jeseníkách.

Foto: Petr Marek, Právo

Okolí chaty Paprsek je pro milovníky lyžování doslova rájem.

Článek

Těšit se mohou i na řadu novinek. Třeba na lanovky na Návrší a Červenohorském sedle, nové snowparky třeba ve Filipovicích, kde si zájemci mohou vyzkoušet také snowtubing – jízdu na speciálním nafukovacím člunu ve sněhovém korytě.

Zcela nový je i lyžařský areál Kraličák, který vznikl propojením skiareálu Hynčice pod Sušinou a lanové dráhy Stříbrnice. Své příznivce si jistě získají i nové apartmány přímo pod sjezdovkou vloni otevřeného Skiareálu Kouty nad Desnou, který je vůbec největším na Moravě.

Sjednocené skipasy

Milovníci běžeckého lyžování a zimní turistiky zase určitě ocení nový informační systém na portálu Jeseníky (www.jesenikytourism.cz), kde najdou aktuální informace o udržovaných lyžařských trasách o množství sněhu a další podrobnosti. Nový systém bude od letošní zimní sezóny sledovat na 380 kilometrů upravovaných běžeckých tratí.

Foto: Petr Marek, Právo

Strojově upravovaných běžeckých tratí je v Jeseníkách několik stovek kilometrů.

Mezi nejvyhledávanější v Jeseníkách patří oblast Ramzové a Petříkova až po chatu Paprsek a tamní okolí. Třeba Ramzová, odkud vede nová čtyřsedačková lanovka na Čerňavu, nabízí komfortní lyžování. Vyrážet odtud lze i na běžkařské trasy.

Na své si ale lyžaři a snowboardisté nepochybně přijdou i v Petříkově, který letos nově přichází se sjednocenými skipasy. Ski areál KASTE je vybaven čtyřmi dvoukotvovými vleky od délky 450 až do 700 metrů. Návštěvníci si mohou vybrat mezi pěti sjezdovými tratěmi (červená, modrá), které jsou denně upravovány a v případě potřeby zasněžovány systémem umělého zasněžování.

Jedna ze sjezdových tratí nabízí večerní lyžování. Nově tam bude otevřen snowpark, lyžařská školka a po létech se obnoví skishop. Odbavovací systém je digitální. Dva hlavní vleky jsou přímo vedle ubytovacích zařízení, a to u Horské chaty Kaste a u chaty Pod Křížem.

Permanentka za čtyři stovky

Výhodné ubytování hotelového typu s kapacitou cca 50 míst nabízí i Chata Ramzovské sedlo v Ramzové ležící blízko silniční a železniční trasy Šumperk–Hanušovice–Jeseník. Každý pokoj má vlastní sociální zařízení (sprchový kout, WC, umyvadlo). Zapůjčit lze za poplatek i TV. Některé pokoje mají vlastní terasu. Přímo v objektu je jídelna.

Romantické ubytování uprostřed hlubokých lesů na zdravém horském povětří, klid a pohodlí pak nabízí Chata Paprsek.

Po náročné rekonstrukci a modernizaci poskytuje vysoký standard ubytování, bohaté služby a všestranný sportovní program. V tamním skiareálu je unikátní snowpark patřící mezi největší na Moravě, který je každoročně zkvalitňován a bude tomu tak i letos. A jako jeden z mála nezdražuje. Celodenní permanentka stále zůstává na 400 korunách.

Co je na Paprsku to vůbec nejlepší? S železnou pravidelností precizně upravované běžecké tratě. Ti, kteří to tam znají, vědí, že na práci chataře Miloslava Miky a jeho kolegů je vždy stoprocentní spolehnutí.

V blížící se zimní sezóně to může mít o to větší význam, že Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu, které upravování běžeckých tras zaštiťuje a provádí na většině území Jeseníků, již s předstihem avizovalo, že kvůli nedostatku financí se bude udržovat asi o 100 kilometrů stop méně. Paprsek ale „svoji“ pravidelnou údržbu rozšiřuje, a to o atraktivní okruh mimo jiné i Polskem, který je známý jako Velký Schengen.

Je několik měst, která jsou označována za vstupní bránu do Jeseníků. Jedním z nich je také Rýmařov, založený nejpozději na konci sedmdesátých let 13. století.

Foto: Petr Marek, Právo

K zajímavostem Rýmařova patří například budova tamní radnice.

Z města je to coby kamenem dohodil do mnoha lyžařských středisek a také k upravovaným běžeckých trasám, jeden okruh je dokonce přímo ve městě, a právě proto má pro návštěvníky Jeseníků značný význam. Nabídnout však může i samo řadu zajímavostí.

Patří mezi ně například Městské muzeum s městským pranýřem z roku 1680, archeologická lokalita Hrádek, dokumentující počátky hutnictví a osídlení na Rýmařovsku z 13. až 16. století v Pivovarské ulici, farní kostel svatého Michaela s trojlodní architekturou s gotickým jádrem, filiální kostel Navštívení Panny Marie, zvaný V Lipkách (mimořádně hodnotná barokní architektura místního stavitele z roku 1711) a budova radnice – monumentálně raně barokní stavba z let 1667 až 1670 se starším jádrem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám