Hlavní obsah

Legendární Orient Expres uhání republikou

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný Orient Expres, vlak spojující západní Evropu s Istanbulem, je dnes luxusní výletní soupravou, putující po zajímavých místech Evropy. Souprava, do které Agata Christie situovala jeden ze svých detektivních románů, zajížděla čtyřikrát ročně do Prahy, letos ale jednu z cest převzal polský Krakov.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ve středu večer vyjel vlak pod názvem Venice Simplon-Orient Expres z Benátek, aby ve čtvrtek odpoledne dorazil do Prahy a v pátek vyrazil na další pouť s cílem v Londýně

Článek

Ve středu večer vyjel vlak pod dnešním názvem Venice Simplon-Orient Expres z Benátek, aby ve čtvrtek odpoledne dorazil do Prahy a v pátek vyrazil na další pouť s cílem v Londýně. Maximální luxus vlaku si lze užít za cenu 2 810 eur (69 744 korun podle aktuálního kurzu).

Foto: Milan Vojtek, Právo
Foto: Milan Vojtek, Právo

Vlak VSOE brázdí Evropu na několika různých trasách. Tři cesty letos vedou z Benátek přes Prahu a Paříž do Londýna. Vlak, respektive dva vlaky, protože historicky jezdily dvě soupravy, jedna z Paříže do Istanbulu, druhá v opačném směru, jsou majetkem Jamese B. Sherwooda. Ten postupně skoupil všech 34 vozů dvou sedmnáctivozových souprav. Nechal je rekonstruovat, aby mohly jezdit po dnešních tratích i s moderními lokomotivami a podniká s nimi výletní jízdy po Evropě.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Nejmodernější zbraně se tvrz Bouda nedočkala

Návštěvníky procházející vlhkými podzemními chodbami tvrze Bouda znenadání překvapí rozměrná prostora, do níž shora proniká denní světlo. Mohutný betonový...

Výběr článků

Načítám