Hlavní obsah

Tipy na víkend: Letecký den v Letňanech, myslivecký jarmark i burčákování

Novinky, Bohumila Kunertová, Lucie Poštolková
Aktualizováno

Víkendové počasí opět slibuje příznivé teploty, s klidem tedy můžete vyrazit za kulturou. Pražské letiště Letňany zve na sobotní Den Letiště, Konopiště otevírá část svých expozic, na Housce pořádají Myslivecký jarmark, obec Zdíkov zve na středověké slavnosti. Milovníci zvířátek se mohou podívat na výstavu mladých králíků v Lysé nad Labem, milovníci burčáku naopak mohou navštívit Valtické burčákování.

Článek
Praha

Den Letiště v Praze Letňanech

Letiště Praha Letňany zve všechny malé i velké zájemce nejen o létání na sobotní Den Letiště. Nejde o typický letecký den, tak jak ho lidé znají. Na akci budou moci malí i velcí diváci sledovat rušný letecký provoz, k vidění bude i množství zajímavých a raritních letadel, a to včetně historických a různých speciálních.

Není stanoven pevný program, není tu žádný moderátor ani z reproduktorů nevyřvává kolovrátková hudba. Je to den, kdy si lidi vezmou deky, plácnou sebou na trávník a užívají si letiště, letadla a tlachají s lidmi, kteří jsou stejně "postižení".

Účast přislíbila i armáda, takže kromě historických a sportovních letadel se představí i vojenská. U sektoru pro diváky bude vojenská stíhačka s otevřenou kabinou, do které si budou moci sednout děti i jejich rodiče.

Ve vzduchu se představí reprezentanti v letecké akrobacii - Martin Šonka (jediný český pilot, který létal v sérii Red Bull Air race) na svém akrobatickém speciálu odlétá sestavu, za kterou na letošním Mistrovství světa získal stříbrnou medaili a představí se také Přemysl Vávar na akrobatickém kluzáku, který na letošním Mistrovství světa v akrobacii na kluzácích skončil čtvrtý v celkovém pořadí.

Festival volného času na Ladronce

V pražském parku Ladronka se v sobotu uskuteční desátý ročník festivalu volného času. Ladronkafest, který pořádá radnice šesté městské části, návštěvníkům nabídne asi 80 sportovních a uměleckých aktivit nebo zážitkových workshopů. Vstup na akci, která je naplánována od 11 do 22 hodin, je zdarma. Kompletní program najdete zde.

Kampský krajáč - první festival regionálních značek

O víkendu 17. a 18. září se v ulici Na Kampě uskuteční pod názvem Kampský krajáč první festival regionálních značek. Těžištěm akce, která poprvé v hlavním městě představí držitele jednotlivých regionálních značek, bude řemeslný jarmark, na němž bude možné vidět a nakoupit výrobky více než 20 výrobců, jejichž schopnosti byly oceněny udělením některé z 15 regionálních značek.

Součástí programu budou živá vystoupení pěveckých a hudebních souborů a zkrátka nepřijdou ani děti, pro něž je v sobotu i v neděli připraveno divadelní představení. Samozřejmostí je i občerstvení, které nabídne šumavské speciality. Více informací najdete zde.

Slavnosti vína na Pražském hradě i na Kampě

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze jsou pro návštěvníky vinobraní připraveny gladiátorské zápasy, mušketýrské souboje, renesanční tance, jarmareční kapely, historické trhy, ale i kejklíři s vojenskou přehlídkou. V pátek večer zahrají kapely Čechomor a Mňága a Žďorp, v sobotu Hudba Praha a Kamil Střihavka se skupinou Leaders. Více zde.

V sobotu se další vinobraní koná také na Kampě, kde podle organizátorů zahraje jihomoravská horňácká muzika a vystoupí asi 50 účinkujících v krojích. Na stejný den Praha 16 připravila radotínské Burčákobraní. Již od středy až do soboty se ochutnávky burčáku nebo poslech cimbálové muziky konají na Novoměstské radnici.

O víkendu se slavnosti vína odehrají i na Pražském hradě v areálu Svatováclavské vinice. Návštěvníci si tu mohou prohlédnout teprve podruhé v historii takzvané produkční zahrady, které jsou v okolí prezidentské vily.

Vinobraní na Grébovce

V pátek 16. a v sobotu 17. září se mohou všichni milovníci lahodného moku dostavit na Náměstí Míru v Praze, kde je čeká bohatý doprovodný program. Nebude chybět vinná fontána, gladiátorské hry nebo velká ohňová show. Program začíná po oba dny ve 14. hodin. Více informací zde.

Burlesque Night

Tuto sobotu se v Bar And Books Mánesova na Praze 2 koná Burlesque Night - jedinečná show na pomezí umění, divadla a striptýzu. Atmosféru večera plnou hudby, tance, strip-tease ve své původní podobě a parodie lze zažít v jediné burleskní show u nás. Více informací zde.

Středočeský kraj

Konopiště otevře o víkendu zdarma část svých expozic

O víkendu 17. a 18. září zpřístupní zámek Konopiště některé své expozice zdarma. Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout muzeum Sv. Jiří a střelnici Františka Ferdinanda d´Este.

Muzeum sv. Jiří je jedinou sbírkou, kterou arcivévoda vybudoval od základu sám. V průběhu čtvrt století zde nashromáždil sbírku dřevořezeb, obrazů aj. od 15. do počátku 20. století spojených s kultem svatého Jiří. Rozsahu sbírky napomohlo i soutěžení s britským králem Eduardem VII. (celý článek)

Oslavy českého skautingu

V sobotu oslaví sté výročí českého skautingu v Kutné Hoře. V parku pod Vlašským dvorem si od 14 hodin až do setmění budete moci vyzkoušet opičí dráhu, lanovku, horolezeckou stěnu, střelbu z luku, chůdy, řezání dřeva, lakros, zatloukání hřebíků, „savení“ triček, ochutnat palačinky či opékat buřty a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Zámek Hořovice nabízí prohlídky běžně nepřístupných prostor  

Mimořádně zpřístupněny budou v zámku v Hořovicích o víkendu 17. a 18. září části II. patra s prezentací nerestaurovaného nábytku a obrazů z depozitářů a hlavní věž zámku s vyhlídkovou terasou.(celý článek)

Výstava mladých králíků

Obří králíci, kteří mohou vážit až dvanáct kilogramů, se představují do neděle návštěvníkům výstaviště v Lysé nad Labem. Součástí 41. celostátní výstavy mladých králíků bude exhibice cvičených ušáků na překážkové dráze. Připraveny jsou i expozice a trh s drůbeží a holuby.

Na výstavu se sjede více než 500 chovatelů a přivezou okolo 3500 králíků. Jde o obří plemena, která dosáhnou hmotnosti až 12 kg, ale i o střední a zakrslá plemena se zvláštní strukturou srsti a o králíky z povoleného novošlechtění. Ke koupi je určena více než polovina vystavených zvířat.

V doprovodném programu organizátoři připravili odborné přednášky, poradenství pro začínající chovatele a netradiční soutěže. Pro veřejnost bude výstava otevřena v pátek 16. 9. od 12 do 18, v sobotu 17. 9. od 9 do 17 a v neděli 18. 9. od 9 do 12 hodin.

Liberecký kraj

Myslivecký jarmark na hradě Houska

V sobotu 17. 9. se na tajemstvím opředeném hradě Houska uskuteční již druhý ročník Mysliveckého jarmarku.

V rámci programu proběhne prezentace mysliveckých aktivit a mysliveckého zboží a potřeb. Doprovodný program nabídne také tématiku myslivosti, loveckou hudbu doprovázející prohlídky hradu, soutěže pro děti i dospělé, ochutnávku zvěřinových specialit. Příjemný výlet můžete spojit s prohlídkou hradu nebo návštěvou krásných okolních lesů.

Domluvena je účast více než dvaceti prodejců, ukázky sokolníků, loveckých psů, vábení zvěře. Začíná se od 10.00 hod do skončení návštěvní doby.

Skleněné městečko Železný Brod

Město Železný Brod zve o nadcházejícím víkendu na pátý ročník Skleněného městečka, kde se můžete těšit také na bohatý kulturní program. Vystoupení skupiny Broďanka bude spojeno s křestem nového CD, vystoupí i Orkiestra Reprezentacyjna Miasta i Gminy Olszyna – hudba z našeho partnerského města (PL).

Pro dámské osazenstvo bude připravena módní přehlídka, nejen pro pány pak bubenická show a mnoho dalšího.

Nebudou chybět ani přednášky o skle a sklářský seminář (sobota), zasedací místnost budovy „B“ MěÚ, náměstí 3. května, 3. patro. Vstup zdarma. Více informací o akci zde.

Karlovarský kraj

Honba za Ježíškem končí zmrzlinovým pohárem

Sportovně rekreační středisko Boží Dar se mění před očima. Ze zanedbávané obce se vylouplo solidní zázemí pro návštěvníky Krušných hor v létě i v zimě. Obec je známa svou Ježíškovou poštou, v infocentru mají před Vánoci napilno, aby zvládli orazítkovat všechna došlá přáníčka. (celý článek)

Jarmark města Bochov

V sobotu 17. 9. se v Bochově uskuteční tradiční jarmark s mnoha atrakcemi - od kolotočů až po vystoupení hudebních skupin, kouzelníka a divadla.

Ústecký kraj

Děčínský Sněžník zachytil první televizní signál

Olympijské hry v roce 1936 vysílala tehdy ještě značně primitivní televize. Její signál u nás zachytila rozhledna na Děčínském Sněžníku (723 m. n. m). Stojí od roku 1864 na dominantě Děčínska a zároveň nejvýše položené stolové hoře. Kruhový rozhled je z ní jedinečný. (celý článek)

Roudnický zámecký areál ožije vinobraním

V sobotu 17. září se v Roudnici nad Labem uskuteční další ročník Roudnického vinobraní. I ten letošní bude soustředěn hlavně do areálu zdejšího barokního zámku. (celý článek)

Plzeňský kraj

Putování po jezerech a rašeliništích Šumavy

Když se poslední dobou mluví o Šumavě, pak jenom v souvislosti s přetahovanou mezi stoupenci různého přístupu k řešení kůrovcové kalamity. My ale vaši pozornost chceme upoutat jiným směrem. Neboť Národní park Šumava, to jsou vedle lesních porostů především rašeliniště, ledovcová jezera, vzácné rostliny i zvířata. (celý článek)

Tajemná cesta za princeznou z Ronšperku

Máte rádi hrady a láká vás tajemství? Pak se můžete vydat na hrad Ronšperk v Poběžovicích, kde v sobotu pořádají Tajemnou cestu za princeznou.

"Prozradit smím jen málo, co se v našem hradu stalo! Za zdmi princezna krásná, zakletá a nešťastná. Cesta k ní je napínavá, hluboký les, tu bludička, tady kámen a tu vřes. Tajemná světla, neznámý hlas, statečný návštěvníku Tvůj večer je tu zas."

Hledání začíná v 16:30 hod. z Požárního Vršku ( od Hasičské zbrojnice). Výpravy vyrážejí každých 45 min a jsou kapacitně omezeny. Více informací na tel.: 734 449 630 nebo zde.

Bělská pouť

Bělá nad Radbuzou vás od čtvrtka do neděle zve na tradiční pouť. Připraven je bohatý program. Bělská míle – atletický mítink, kopaná (přípravka i liga seniorů), výstava historie hasičských sborů, vodní show, nebo akce Najdi svou cestu do práce, zn. Rodiče s dětmi a ženy 50+ vítáme.

Na neděli je připraveno svěcení kříže před farou, průvod do kostela, poutní mše svatá v kostele Panny Marie Sedmibolestné a další doprovodné akce. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Zdíkovské středověké slavnosti

Obec Zdíkov a SNŠ Fechtýři pořádají a zvou lid všeho věku na 2. Zdíkovské středověké

slavnosti, které se uskuteční 17. a 18. září 2011 na zdíkovském ostrově u zámku.

V sobotu se můžete přidat do průvodu obcí, nebo zhlédnout bitvu o Zdíkovskou tvrz. Na neděli je připravena pro malé návštěvníky pohádka Čarodějnice Josefína. Po oba dva víkendové dny je k vidění dobové tržiště, život polního vojska, výstupy skupin historického šermu, hudební vystoupení, šermířské souboje, věštírna, břišní tanečnice, hry pro děti i dospělé.

Vstupné: Lid obecný 30 Kč, pacholata zdarma

Přes Bučinu se utíkalo za kopečky

Šumava má mnoho hezkých výhledů, pohled z Bučiny přes Knížecí pláně na jižní část pohoří je jedním z nich. Nesmí ale pršet, se 1600 mm srážek je nejdeštivějším místem Šumavy. Sedím na terase hotelu zbudovaného v alpském stylu, který má smůlu, že stojí na špatném místě. (celý článek)

Královéhradecký kraj

Dělostřelecká tvrz Hanička

V lesích nad Rokytnicí v Orlických horách byla v roce 1937 vybudována dělostřelecká tvrz Hanička, pojmenovaná podle zdejší trampské osady. Někdejší vojenské zařízení na sklonku vlády komunistické strany získalo nové využití. Kvůli němu byl vstupní objekt skryt pod novodobou dostavbu. Přísné utajení si vyžádalo také úpravu turistických cest v okolí. (celý článek)

Výstava Udělej si sám

Už jen do neděle mají návštěvníci Jičína v Regionálním muzeu a galerii možnost vidět výstavu předmětů a přístrojů vyráběných podomácku. Cílem této výstavy je zachytit fenomén kutilství, který byl živý především v 70. a 80. letech 20. století.

Předměty, které RMaG shromažďuje na tuto výstavu, jsou převážně od místních občanů. Spousta z nich tyto předměty v rámci zahrádkaření, chalupaření či v běžné domácnosti používá dodnes. Program muzea najdete zde.

Kraj Vysočina

Výstavy hub na Vysočině

Milovníky houbaření na Vysočině čekají na podzim výstavy hub i mykologické poradny. Havlíčkobrodské muzeum Vysočiny bude patřit houbám už příští týden, o něco později se výstava hub plánuje v Jihlavě. Houby má v programu také Podzimní slavnost, která se uskuteční v sobotu v Krátké u Sněžného.

V Muzeu Vysočiny na jihlavském Masarykově náměstí funguje podzimní mykologická poradna. Znalci hub budou poskytovat rady bezplatně každé pondělní odpoledne, a to až do konce října. Zájemci by měli přinést houby celé a neočištěné, upozornila Dana Oberreiterová z muzea. Výstava hub je v jihlavském muzeu plánovaná od 16. do 18. září.

Koncert na zámku v Náměšti

V sobotu náměšťský zámek ožije 21. Zámeckým koncertem, který navazuje na zámeckou hudební tradici rodu Haugwitzů. Akce začíná v 17 hodin a vystoupí na ní Concilium musicum Wien z Rakouska. V průběhu večera zazní díla Johanna Sebastiana Bacha (5. Brandenburgisches Konzert D-dur, BWV 1050 a Suite Nr.2 h-moll, BWV 1067), Carla Philippa Emanuela Bacha (Sinfonia Nr.3 C-dur) a Josepha Haydna (5. Londoner Sinfonie Nr.95 c-moll v úpravě M. Salomona pro flétnu, housle, violu a basso continuo).

Památky Humpolecka zvou k prohlídce

Sobota 17. a neděle 18. září zve na setkání s památkami Humpolecka, které nejsou běžně přístupné, nebo je zde v tento den něco navíc. Např. fundovaný komentář - hrad Orlík, Toleranční kostel, bývalá synagoga, židovský hřbitov či Nápravníkovo stavení Zichpili - zde s projekcí starých plánů a fotografií. (celý článek)

Pardubický kraj

Na zámku v Moravské Třebové lze zadarmo spatřit poklady i alchymisty

Již několik let se zámek v Moravské Třebové připojuje ke Dnům evropského dědictví a nabízí návštěvníkům slevy nebo i vstupy zdarma do některých zámeckých expozic. Následující víkend je možné využít bezplatné vstupné hned do dvou okruhů. (celý článek)

Veřejné jízdy na mladějovské úzkokolejce

V sobotu 17. 9. můžete v obci Mladějov na Moravě navštívit pravidelné jízdy výletních vlaků vedených historickou parní lokomotivou.

Na Nové Vsi se pro zájemce z řad cestujících koná provázená prohlídka portálu bývalého místního dolu Hugo Karel. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Václav Obr si unikátním Muzeem kočárů splnil sen

V červenci 2009 si Václav Obr splnil celoživotní sen. V Čechách pod Kosířem otevřel vlastní Muzeum kočárů. Dílo, které začal budovat před více než dvaceti lety, dnes obdivují návštěvníci z celé Evropy. Muzeum nabízí na pět desítek kočárů, historické saně a unikátní sbírku kočárových luceren. (celý článek)

Zlaté Hory vábí na zlato i romantiku

V hornickém skanzenu se Zlatorudnými mlýny poblíž města Zlaté Hory v Jeseníkách si můžete vyzkoušet rýžování zlata. Stačí si jen půjčit pánev a nechat si do ní nasypat připravený písek. Na dně pánve se po chvíli úsilí objeví nepatrná zlatinka. (celý článek)

Zlínský kraj

Běh rodným krajem Emila Zátopka

V Rožnově pod Radhoštěm v sobotu proběhne již 9. ročník memoriálu olympijského vítěze Emila Zátopka. Start běhu je v 11 hodin před Technickým muzeem v Kopřivnici.

Od 14.00 hodin proběhne vyhlášení výsledků běhu v Dřevěném městečku, od 15.00 vystoupení Junior Beskydské muziky ZUŠ Rožnov pod Radhoštěm. Více informací najdete na stránkách zde.

Den bez bariér na hradě Lukov

V sobotu od 10.00 do 17.00 hod proběhne na hradě Lukov Den bez bariér. Ke Dni evropského kulturního dědictví nabídne hrad bohatý kulturní program. Cílem je umožnit prohlídku hradu všem, kteří se na něj běžně nedostanou.

Uskuteční se volná prohlídka hradu a vzdělávacích prostor Domu Rudolfa Matouše, od 14.00 hod se lze těšit na divadelní představení souboru Skřítek z Havířova s názvem

"No tak děcka..."

Nebude chybět ani výstava "Hrad Lukov v proměnách času" nebo prodej výrobků chráněných dílen a uměleckých řemeslníků.

Program se uskuteční pouze za příznivého počasí (bez deště). Informace o dalších akcí najdete na stránkách hradu.

Jihomoravský kraj

Brněnský Festival vědy

V Brně začne v sobotu sedmý ročník Festivalu vědy. Hlavním lákadlem téměř týden trvající popularizační akce, která se snaží zábavnou formou prezentovat široké veřejnosti vědu i badatele, bude Noc vědců. V ní se návštěvníkům otevřou brány tří brněnských univerzit a Mendelova muzea. Akce potrvá až do 23. září, vstup na ni je volný. Festival zahájí takzvaný Den vědců, kde vědci přijdou za lidmi do ulic. Ukončí ji Noc vědců, kdy zase lidé budou mít možnost přijít za vědci do jejich výzkumných pracovišť. Týden mezi oběma akcemi bude vyplněn přednáškami nebo výstavami. Více se dozvíte zde.

Valtické Burčákování

Od pátku do soboty se ve Valticích, hlavním městě vína, uskuteční Valtické Burčákování. Nebudou chybět chlazené odrůdové burčáky a vína Lednicko – valtického areálu s příjemnými tóny muziky nebo místní gastronomické speciality vhodné k burčáku a vínu.

Prohlédnout si můžete i valtické podzemí, historické vinné sklepy v celkové délce přes 760 metrů, začátek je v 11 hodin. Více na stránkách zde.

Moravskoslezský kraj

Bolatický skanzen vydal poklad

V dobách prababiček a pradědečků se mohou ocitnout turisté, kteří zavítají do skanzenu lidových tradic, jenž už devět let láká návštěvníky slezské obce Bolatice nedaleko polských hranic. Malé muzeum, které vzniklo v areálu bývalého statku v těsném sousedství místního kostela, dává nahlédnout do života vesnice v předválečné době. Málo se ví, že statek v časech, které ukazuje, vydal i tajemný poklad. (celý článek)

Den záchranných složek ve Vratimově

Den záchranných složek pořádá Sbor dobrovolných hasičů města Vratimov ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje, Policií České republiky, Územním střediskem záchranné služby Moravskoslezského kraje a Městskou policií Ostrava u příležitosti výročí 100 let sboru dobrovolných hasičů Vratimov. Akce jsou pod záštitou starostky Města Vratimova JUDr. Dagmar Hrudové a náměstka primátora Statutárního města Ostravy Bc. Aleše Boháče.

Součástí bohatého programu budou ukázky historické i současné hasičské a policejní techniky, záchrana osoby z výšky, laserová střelnice, soutěže pro děti a další.

Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám