Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vinobraní, festival piva, mistrovství ve vaření gulášů

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí má následujícímu víkendu přát, proto neleňte a vydejte se za vínem a burčákem. Vinobraní pořádají ve Znojmě, na zámku Nebílovy, v Praze a Mikulově, kde budou soutěžit v rozeznávání vůně vína. Přerov provoní soutěž ve vaření guláše. Jičín opět ožívá s Rumcajsem, Mankou a Cipískem.

Foto: Marina Žáčková, Právo

Lisování vína je už dávno rituálem, který symbolicky ozdobí i každé pořádné vinobraní.

Článek
Středočeský kraj

Festival piva na Křivoklátu

O víkendu se bude na Křivoklátu stáčet zlatavý mok. Letošní první ročník potrvá od 9 do 17 hodin po oba dny. Veřejnost bude hodnotit pivovar Krušovice, Ježek, Klášter, Rychtář, Bakalář a další. Soutěžit se bude v rychlosti vypití půllitru, zvedání sudu piva nad hlavu a mnoha dalších soutěžích. Více nejdete zde.

Půlstoletí památkové rezervace Kutné Hory

V Kutné Hoře oslavují kulaté jubileum výstavou "Půlstoletí Městské památkové rezervace Kutná Hora (1961-2011)", která probíhá na Hrádku ve výstavní síni do 30. 11. 2011. Toto významné výročí připomíná cyklus seminářů, výstava, odborné kolokvium a doprovodný program, vše zaměřené na obnovu města a jeho památek za uplynulé půlstoletí.

V rámci Dnů evropského dědictví provede o víkendu návštěvníky výstavou Aleš Pospíšil a navíc otevře se sníženým vstupným České muzeum stříbra (Hrádek 9 - 18 h., Kamenný dům 9 - 18 h., Tylův dům 10 - 16 h.). Zdarma bude přístupný Klášter řádu sv. Voršily (jen sobota 10 - 17 h.), refektář Sedleckého kláštera (9 - 17 h.), Kaple Božího těla (10 - 17 h.), kostel sv. Jana Nepomuckého (10,30 - 16,30 h.), Jezuitská kolej (10 - 18 h.). Dobrovolné vstupné pak bude v Chrámu sv. Barbory (9 - 18 h.) a v Kostele Matky Boží na Náměti (10-16 h.). Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Křtiny trojčat rysa karpatského

V sobotu se v rámci Dne sponzorů a partnerů konají křtiny trojčat rysa karpatského v zoologické zahradě Liberec. Kmotrou se stane zpěvačka Lenka Dusilová. Rysí samičky se narodily letos 26. května. Jejich jména Jara, Tara a Viva odkazují k oblastem, kde rysi žijí ve volné přírodě, tedy Slovensko (Jara – jaro), Rumunsko (Tara – název pohoří) a Maďarsko (Viva – život). Nebudou chybět akce pro děti i dospělé. Více se dozvíte zde.

Odhalení památníku císařovny Sissi

Pamětní deska rakouské císařovny a české královny Alžběty bude slavnostně odhalena v sobotu od 14 hodin u Ferdinandova na Liberecku. Jedná se o „obnovenou premiéru“ pomníku, který byl poblíž cesty k Velkému Štolpichu instalován už koncem 19. století. Slavnostní odhalení se koná na Štolpišské silnici v Jizerských horách. Záštitu převzal J. Ex. Dr. Ferdinand Trauttmannsdorff, rakouský velvyslanec v České republice.

Na místo slavnostního odhalení se dostanete z Hejnic v okrese Liberec, odkud se můžete vydat pěšky nebo autem do jednoho a půl kilometru vzdáleného Ferdinandova. Zde je potřeba zaparkovat a dále pokračovat pěšky zhruba dva kilometry nejprve po zelené a výše, od rozcestí Pod vodopády po žluté turistické značce směrem k vodopádu Velkého Štolpichu.

Karlovarský kraj

Soos připomíná krajinu Psa baskervillského

Ponuré a přece nádherné kmeny bříz, stojaté bažinaté vody zarostlé rákosem, ze kterých tu a tam vzlétne k obloze kachna. Země kolem hatí je narezavělá s nádechem jedovaté síry. Tajemná krása, ve které by pes baskervillský byl jako doma, leží nedaleko Františkových Lázní. (celý článek)

Ústecký kraj

Bizarní pískovcové divadlo Tiských stěn

Tisá, roztahaná obec zacloněná sedmdesátimetrovou hradbou pískovcových stěn, leží pár kilometrů od Děčína. Byl jsem tu v zimě, sám, jen s mrazem, který třaskal na zasněžených větvích stromů a v hlubokém sněhu pod nohama. Byl jsem rád, že jsem dost vyčerpán prolezl jejich část. (celý článek)

Plzeňský kraj

 Vinobraní na zámku Nebílovy

Na sobotu si na zámku Nebílovy připravili čtvrtý ročník vinobraní. Od 10 do 20 hodin se představí deset vinařství z Moravy. Na návštěvníky zde bude čekat také kapela Ticket country, občerstvení v podobě sýrů, pečiva, čokolád, moštů, grilovaných mas a dalších laskomin. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Hluboká má vzor v anglickém Windsoru

Bílá jako svatební dort, jako koruna se tyčí na skalním výběžku nad řekou Vltavou. Hluboká. Do povědomí vešla i po natáčení filmu Pyšná princezna. Nejkrásnější z českých zámků, členitý objekt plný věží a cimbuří, zasazený v nádherném anglickém parku působí dojmem středověku, je ale poměrně mladý. (celý článek)

Slavonické pevnostní pásmo - ukázka prvorepublikové obranné linie

Jen několik kilometrů západně od Slavonic se táhne souvislý úsek prvorepublikového lehkého opevnění, tvořený šesti pevnůstkami, zvanými lidově řopíky. Stejně jako ostatní opevňovací objekty byly v září 1938 i ony bez boje předány okupantům. (celý článek)

Královéhradecký kraj

 V České Skalici se bude rozhodovat o nejkrásnější odrůdě jiřin

Nejen desítky různých květů jiřin, ale i doprovodný program připravili pro návštěvníky organizátoři tradičních Jiřinkových slavností. Ty se uskuteční v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku tento víkend. Na závěr slavností muzeum vyhlásí výsledky soutěže o nejkrásněji kvetoucí odrůdu jiřin.

Lidé budou mít možnost prohlédnout si výsadbu i řezané květy od různých pěstitelů. V neděli odpoledne pak bude vyhlášen vítěz soutěže o titul Královny jiřinkových slavností, kterou zvolí svými hlasy návštěvníci slavností. Loni lidé nejkrásnější jiřinou zvolili v konkurenci zhruba 150 odrůd červeně zbarvenou odrůdu Vulkán. Připraveny jsou také vystoupení folklorních souborů, divadelní představení či výtvarná dílna. Více informací o programu najdete zde.

Roztančený Jičín složí hold Václavu Čtvrtkovi

Pohádkové město Jičín se tento týden roztančí. Ve středu tu začíná už jednadvacátý ročník festivalu Jičín – město pohádky, letos s mottem Taneční pohádkování. (celý článek)

Vévoda Petr Kuronský přijede zkontrolovat nového starostu

Náchodský zámek ožije v sobotu 10. září příjezdem početné družiny vévody Petra Kuronského, dřívějšího majitele náchodského panství, který také byl otcem paní kněžny z Babičky Boženy Němcové. (celý článek)

Kraj Vysočina

Den otevřených památek

O víkendu se připojí památky Vysočiny k oslavám Dnů evropského dědictví. Na zámku v Náměšti nad Oslavou návštěvníky čeká akce Oživený zámek, během prohlídek si návštěvníci prohlédnou živé obrazy z historie zámku a okolí. Možná se tak setkají s Janem Ámosem Komenským, Edvardem Benešem a dalšími.

V zámeckém parku narazíte na šermíře, čajovnu a dělostřelce. První prohlídky začínají po oba dny v 9 hodin, další jsou vždy po dvaceti minutách. Poslední zájemci se pak do zámku dostanou v 17 hodin.

Zámek Telč zve na noční prohlídky s názvem Vigilie Bílé paní, jde o jejich poslední ročník. Vydejte se s Bílou paní naposledy za tajemstvím telčského zámku.

V poutním kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře se v neděli koná od 15 hodin koncert duchovní hudby, na němž vystoupí pěvecký soubor Santini (Telč), Cordial string quartet (Třebíč) a další hosté.

Zdarma můžete v sobotu navštívit historickou radnici na Masarykově náměstí v Jihlavě. Prohlídky s výkladem jsou jen pro omezený počet lidí, proto je potřeba si bezplatné vstupenky dopředu vyzvednout v Turistickém informačním centru. Mimo jiné se zdarma otevře také Brána Matky Boží, vyhlídková věž kostela Sv. Jakuba, Dum Gustava Mahlera, za 20 korun se podíváte do Jihlavského historického podzemí, Muzea Vysočiny a na mnoho dalších míst.

Po celý den projížďky kočárem po historické části města zajišťuje František Nešpor z Kněžic a Karel Vrzáček z Otína po trase – park za kinem Dukla, ulice Věžní, Benešova, Masarykovo náměstí, ulice Matky Boží, Věžní, park za kinem Dukla. Další podrobnosti najdete zde.

Třešťské muzeum zve na historické dětské kočárky

Téměř sedm desítek historických dětských kočárků vyrobených mezi lety 1880 až 1980 uvidí návštěvníci výstavy, která probíhá v Třešti v pobočce Muzea Vysočiny v Jihlavě. Kočárky mnoha stylů pocházejí ze soukromé sbírky Miloslavy Šormové z Roztok u Prahy.

Naši předkové své děti ven příliš nebrali. Pokud to bylo nutné, nosili je v náručí, v nůši a v různých úvazech na těle. První opravdový dětský kočárek patentovali Angličané v roce 1853. V začátcích to byly košatinky nebo celodřevěná vozítka tažená koňmi, případně psy, což nebylo zrovna nejbezpečnější. Mnohem stabilnějším se ukázal kočárek tlačený. Časem však i kočárky začaly podléhat módě. Velmocí na jejich výrobu se stalo Německo. K výrobě se v průběhu let používalo proutí, dřevo, plech, karton, plast či textil. Výstava potrvá do 27. listopadu.

Na výstavě sukulentů najdete "lidožravý" strom

Kvetoucí zmenšeniny "lidožravých" stromů najdou mezi stovkami sukulentů, kaktusů a dalších exotických rostlin návštěvníci 11. ročníku pětidenní výstavy sukulentů a kaktusů, která probíhá v jihlavském Muzeu Vysočiny. Za svůj hrozivý název však rostlina vděčí nejspíš pověrám afrických domorodců.

V přírodě rostlina dorůstá šesti až sedmi metrů, plody měří kolem 40 centimetrů. Mají nebezpečné zpětné háčky. Plody leží na prohnutých větvích v trávě, a pokud se o ně zvířata zachytí, skončí špatně.

Další část expozice osloví milovníky sukulentů, kteří jsou při pěstování omezeni malým prostorem okenních parapetů bytů. Prodejní výstava potrvá do 11. září. Návštěvníci získají i praktické rady pro pěstování. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Nejmodernější zbraně se tvrz Bouda nedočkala

Návštěvníky procházející vlhkými podzemními chodbami tvrze Bouda znenadání překvapí rozměrná prostora, do níž shora proniká denní světlo. Mohutný betonový jícen, ústící na povrch, odolává již více než 80 let rozmarům počasí. Podle plánů prvorepublikového Ředitelství opevňovacích prací sem měla být instalována tehdy nejmodernější zbraň na obranu československého pohraničí – otočná výsuvná dělostřelecká věž. (celý článek)

Olomoucký kraj

Přerov provoní guláše na všechny způsoby

Přerovské výstaviště prostoupí v sobotu vůně gulášů. Na otevřeném ohni je před zraky návštěvníků připraví kuchaři při mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů. Jejich výtvory budou moci lidé přímo na místě i ochutnat. Těšit se mohou i na pokrmy připravené z masa jelena, kance či dokonce zubra.

Připraveny jsou dvě kategorie, souboj mistrů a divácká soutěž. Do divácké se zapojí 22 týmů. Každý návštěvník dostane hlasovací kupón a bude moci o nejchutnějším guláši sám hlasovat. Přijedou kuchaři z Ruska, Polska a Slovenska.

Mistrovství ve vaření gulášů začne v 10 hodin, kdy mistři přistoupí ke svým kotlíkům a pustí se do vaření. Mnozí kuchaři však na výstaviště dovezou hotové guláše, zájemci je tak mohou ochutnat hned po zahájení akce. Akce je součástí Zubrfestu, který letos doprovázejí také Dožínky Olomouckého kraje. Kromě degustace lidového pokrmu se návštěvníci mohou těšit také na ochutnávku piva, ale i hudební vystoupení. Na dvou pódiích se představí například Tublatanka, kapela Citron či November 2nd. Krajské dožínky se ponesou především v cimbálovém tónu.

Šumperské památky se otevřou veřejnosti

Druhou zářijovou sobotu začínají tradiční Dny evropského dědictví. Při této příležitosti se památkové objekty, včetně těch, které nejsou běžně přístupné, otevřou široké veřejnosti. Brány památek a muzeí v Šumperku přivítají první návštěvníky v sobotu 10. září od 9 hodin. (celý článek)

Trať Zábřeh - Sobotín slaví výročí, vyjedou historické vlaky

Projížďkou historickými vlaky mohou lidé v sobotu oslavit 140. výročí zahájení provozu na trati ze Zábřehu do Sobotína na Šumpersku. Ze Zábřehu do Šumperku bude jezdit vlak v čele s parní lokomotivou Velký Bejček, na cestu se vydají i historické motorové vlaky. V Zábřehu, Sobotíně i Šumperku se uskuteční doprovodné programy při oslavách Dne evropského dědictví.

Oslavy zahájí jízda parního vlaku 07.48 ze Zábřehu do Šumperka a následně v 8.24 do Sobotína a zpět. Vedle parního vlaku jsou připraveny i jízdy historických motoráčků Hurvínka a Věžáku mezi Šumperkem a Zábřehem.

Jízdenky na historické vlaky lze zakoupit v předprodeji ve stanicích v Zábřehu na Moravě, Šumperku, Sobotíně, Velkých Losinách a Koutech nad Desnou nebo přímo ve vlaku. V Sobotíně bude připravena letecká exhibice, let horkovzdušného balonu či výstava vojenské a historické techniky.

Historické vozy a motocykly zdolají trať Ecce Homo ve Šternberku

Zhruba 150 historických automobilů a motocyklů se o víkendu zúčastní tradičního závodu Ecce Homo Historic ve Šternberku na Olomoucku. V sobotu si budou moci zájemci nablýskané veterány prohlédnout na výstavě v centru města, poté závodníci vyrazí na tréninkové jízdy. V neděli absolvují tři soutěžní jízdy.

Víkendová soutěž veteránů bude doplněna programem Šternberských slavností, které pořádá město. V pátek začnou koncertem houslisty Jaroslava Svěceného, o víkendu se mohou lidé těšit na koncerty, divadlo, vystoupení tanečních skupin, kostýmované prohlídky na hradě i ohňovou show.

Zlínský kraj

Zámek v Kroměříži sází na historii i zábavu

Arcibiskupský zámek s Podzámeckou a Květnou zahradou v Kroměříži je jedinou památkou ve Zlínském kraji, která je pro své mimořádné hodnoty zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ačkoli se rodiče a děti často neshodnou v názoru, co je nejzajímavějším cílem pro rodinný výlet, Kroměříž si užijí všichni. Snadno tu spojíte poznávání historického skvostu se zábavou. (celý článek)

Jihomoravský kraj

Mistrovství v rozeznávání vůně vína

Podzimní vinobraní je celorepublikovou oblíbenou záležitostí. Lidé se sjíždějí na pár dní do různých koutů Čech a Moravy, aby mohli ochutnat slavný burčák nebo nové druhy vín. Pro zkušené vinaře bude zajímavou akcí 3. ročník Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně - Mikulov 2011, které se uskuteční na Pálavském vinobraní 10. a 11. září 2011. (celý článek)

Valtice se opět pokusí překonat rekord v dlabání dýní

Ve Valticích se o víkendu na dýňobraní opět pokusí nastolit nový rekord v dlabání a vyřezávání dýní. Valtičtí jej už drží z předchozích let, loni ale ze soutěže sešlo, protože se neurodilo dost dýní. Letošní dýňobraní bývá tradičním svátkem zejména pro děti.

Dýňovými oslavami, které mají zpestřit návštěvu zejména turistům přijíždějícím na ochutnávku prvního burčáku, bude žít velká část města. Několik ulic a většina restaurací, penzionů a vinných sklepů se vyzdobí dýněmi a výrobky z nich.

Podle mluvčího akce pro letošní dýňobraní pěstuje plody na ploše o rozloze 1,5 hektaru místní firma Seva Flora. Výzdoba prý ve městě zůstane i během burčákových slavností a vinobraní, které se budou ve Valticích konat v druhé půli září.

Znojemské historické vinobraní

Na burčák, historickou podívanou, rytířská klání i koncerty lákají organizátoři Znojemského historického vinobraní. Dvoudenní tradiční akce začíná v pátek. Pravidelně na ni jezdí desetitisíce lidí. Vyvrcholením programu bude historický průvod krále Jana Lucemburského s chotí Eliškou Přemyslovnou. Královský pár ztvární herci Petr Vaněk, známý například z filmu Tobruk, a rodačka ze Znojma Martina Válková - Preissová.

Průvod bude čítat asi 400 kostýmovaných postav na koních i pěších. Zapojí se do něj například skauti, kteří ztvární městskou chudinu; modelky zahrají dvorní dámy. Po několika letech na vinobraní zazní původní texty zakladatele akce Františka Koukala. Naposledy je zde lidé slyšeli v roce 1990.

Kromě historického průvodu lákají organizátoři na téměř tisícovku účinkujících na deseti pódiích. Součástí hudebního programu budou vystoupení zpěvačky Anety Langerové a skupin Buty, No Name, Laura a její tygři, Hradišťan, Javory, B Side Band a Kollerband. Moderátory programu budou herci Petr Rychlý a Martin Dejdar.

Organizátoři chtějí nalákat do Znojma také rodiče s dětmi. Podle mluvčího vinobraní Jana Poloučka budou mít speciální program. Podrobnější info zde.

Putování za burčákem

V sobotu v 9 hodin vychází Putování za burčákem u rozhledny Slunečná. Cyklisté i pěší budu putovat po krásách Modrých hor přes Velké Pavlovice, Němčičky, Bořetice, Kobylí a Vrbice, kde se od 18 hodin koná Zarážení hory. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Křtiny sloní samičky

Sloní samičku, která se narodila letos 12. dubna, pokřtí v sobotu v zoo v Ostravě. Slavnostní akce začne ve 13 hodin v pavilonu slonů. Kmotrem jediného českého slůněte Rashmi se stane Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Více informací najdete zde.

Praha

Letohrádek Hvězda má půdorys Šalamounovy hvězdy

Na pláni před oborou se prohánějí vyznavači kitenu, běhají tu volně psi, hrají si tu rodiče s dětmi. Před 391 lety se tu bojovalo. Za bílou zdí na pražské Bílé hoře bíle září královský letohrádek Hvězda. (celý článek)

Festival sportu pro děti

Sporťáček - festival sportu v sobotu představí dětem a rodičům veškeré dostupné sportovní disciplíny a rozšíří jim obzory sportovních možností v Praze a okolí. První ročník festivalu sportu pro děti se koná v sobotu ve Žlutých lázních v Praze.

Projekt je určen především dětem základních škol. Na jednom místě se představí jednotlivé sporty tak, aby se mohly děti nejen podívat, ale také sporty vyzkoušet a rodiče poznat klub a trenéry, kterým své dítě svěří. Zároveň umožní získat cenné informace o všem, co ke sportování patří. K dispozici bude fyzioterapeut, sportovní lékaři a psycholog. Sporťáček je určen také pro hendikepované děti. Celý program najdete zde.

Vinobraní ve vinici sv. Kláry

Oslavy vína se o víkendu budou konat v pražské vinici sv. Kláry. V sobotu je připraven od 11 do 21,30 hodin program s Junior dechovkou, skupinou Nešlapeto. V neděli pak mezi 11 a 19 hodinou vystoupí Kapičky z Karlštejna, Cimbálová Muzika Michala Horsáka. Další podrobnosti o akci se dozvíte zde.

Dny chilské kuchyně

Ve čtvrtek slavnostně zahájí velvyslanec Chile, J.E. José Manuel Lira Dny chilské kuchyně a umění, které v hotelu Hoffmeister budou probíhat do října. Mezi chilskými specialitami můžete ochutnat avokádo plněné krabím masem a chilli, bílou fazolovou polévku, pečené taštičky plněné směsí pino, krevety s pikantní omáčkou, hovězí steak na grilu a roládu s mléčným karamelem. Součástí akce je také výstava chilské umělkyně Caroline Zenteno nazvaná Abstrakce a geometrie.

Hlavolamy a deskové hry

Hlavolamy nejrůznějších typů a provedení spolu s deskovými hrami jako Monopoly nebo Carcassonne budou od čtvrtka hlavními lákadly výstavy Hry a hlavolamy. Návštěvníci si podle pořadatelů budou moci vyzkoušet až 999 variant řešení her a hlavolamů. Letošní 17. ročník se uskuteční v Novoměstské radnici na Karlově náměstí v Praze a potrvá do neděle.

Největší výhodou výstavy je, že si každý může jakoukoliv hru vyzkoušet. Když třeba přijde celá rodina s dětmi, tak si nejprve vyberou stolek s hrou, ke kterému se posadí. Poté jim zkušení herní instruktoři vysvětlí herní pravidla, a pokud se jim daná hra zalíbí, mohou si ji s výstavní slevou zakoupit.

Výstava Hry a hlavolamy bude otevřena ve čtvrtek a pátek od 8 do 18 hodin, v sobotu a neděli od 10 do 18 hodin. Cena vstupenky pro dospělé je 70 korun, děti zaplatí 50 korun a rodinné vstupné činí 150 korun. Více o programu najdete zde.

Barmanské hry ve stylu 30. let

Druhý ročník Barmanských originálních her v elegantním stylu let třicátých se koná v neděli. Program propukne ve 14 hodin ve Stromovce naproti Planetáriu. Připravena je dobová zábava, hry, soutěže a oldschoolové kulturní zážitky a aktivity pro malé i velké. Barmanský kumšt si však bude moci vyzkoušet každý.

V rytmu swingu rozhoupe publikum kapela Nešlapeti, DJ Rockstar a další. Kabaretní vystoupení, ale i kankán a charleston představí taneční skupina Trn v oku. Mezi účinkujícími budou i elegáni s hlavou vysoko v oblacích – veselá parta chůdařů z ansáblu Long Vehicle Cirkus. Vstup je zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám