Hlavní obsah

Specialita Královéhradeckého kraje - za pohankovým a malinovým medem

Novinky, Světlana Tvrdíková

To, že jsou včely ohromně pracovité, hodně chytré a mají ve svém společenstvu takřka dokonale vypracovaný řád, není asi pro nikoho žádná novinka. Simona Adamcová, která nás nechala nahlédnout do svého včelího farmaření v Rokytníku u Hronova, tvrdí, že už spoustu lidí nadchla svým vyprávěním o včeličkách natolik, že se do jejich chovu taky pustili. A nutno dodat, že jí to věříme. Takže, kdo ví, jak to s námi dopadne.

Článek

I když ještě před pár lety žila hlavně muzikou a jezdila s dívčí kapelou po světě, stačila toho o tom takřka zázračném hmyzu nastudovat už hodně. Povídat by mohla opravdu dlouho. Konečně jsme sami zjistili a můžeme předat dál, jak včelař přijde na to, že bude stáčet zrovna malinový med. Stačí vylučovací metoda.

Včelky nelétají dál než tři kilometry a jejich oblíbené rostlinky taky nekvetou najednou. Lesní maliny, jejichž šťávičku prý nosí do úlu moc rády, navíc mají ty Simoniny chráněnkyně takřka na dosah. Ani se moc cestou neunaví. A med z nich vyrobí slaďoučký a samozřejmě i zdravý.

Kočující úly

Co jsme ovšem ochutnali poprvé, to byl med pohankový. Pokud jde o chuť, asi by ten malinový vyhrál, ale tenhle je zase lepší lék. Umí třeba čistit cévy, měla by se užívat lžička denně. Jen kvůli němu musí včely vyrazit trochu dál. Ne, že by dál létaly, ale majitelka musí s úly kočovat. Tedy dovézt je k pohankovému poli a samozřejmě v době květu.

Medů jsme ochutnali víc a nasbírali spoustu informací. Kromě pohankového a malinového medu, zde nabízí klasický luční a lesní, ale také lipový a javorový. V obchůdku, kde medy prodávají, ho můžete napřed ochutnat, pokud se bojíte nových chutí. Stránky včelí farmy najdete zde.

Chudáci trubci fakt nejsou v úlu jen tak, kromě oplodnění královny taky zahřívají plod. A pak mají smůlu. Nedostanou najíst a umřou. A víte, jak si včelky volí novou vládkyni? Když přijde ten správný čas, začnou dělnice jednu larvičku krmit mateří kašičkou a v ten moment se z ní stává královna. A ta předchozí opouští se svou družinou úl.

Ve čtvrtém díle samozřejmě nezůstaneme jen u medu. Ochutnáme slavné pražské taliány, Hradecké pralinky, Flekovský guláš, karamelový pohár z cukrárny U Myšáka a také jelení roládu. Mimochodem, tu nám připravili na farmě u Dašků ve Slavětíně nad Metují. Na tamních pláních se prohání velké stádo jelenů a laní a na polích zase pro změnu roste celkem neobvyklý ostropestřec. Pokud by vás někdy zlobila játra, určitě se ptejte právě po něm, dovede prý hotové zázraky. Vyzkoušet s námi chutě Prahy a Královéhradeckého kraje můžete v pátek 12. srpna večer na ČT 1.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám