Hlavní obsah

Na zámku v Bystřici pod Hostýnem vznikne polní lazaret

Bystřice pod Hostýnem (Kroměřížsko)

Na zámku v Bystřici pod Hostýnem bude příští sobotu k vidění provizorní vojenský špitál z doby napoleonské bitvy u Slavkova. Lazaret zde vybudují členové bystřické sekce Asociace 8. historického pluku francouzské řadové pěchoty. Akce je připomínkou neblahých důsledků válečných tažení předminulého století.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v Bystřici pod Hostýnem

Článek

"Bude tam ukázka polního lazaretu, dobových zdravotních potřeb a dokonce i ukázka ošetření, to znamená nějaká taková amputace končetin. Připravíme i ukázky výstroje vojáků, ať už to jsou dělostřelci nebo pěšáci. V prvním patře zámku bude otevřena i výstava z historie napoleoniky v Bystřici pod Hostýnem," přiblížil program velitel bystřických napoleonistů Radmil Tomčík. Akce potrvá od 14:00 do 18:00, výstava bude otevřena do neděle.

Bystřická pobočka 8. regimentu francouzské pěchoty funguje ve městě již déle než desetiletí. Její členové zorganizovali v prostoru takzvaného starého hřbitova vybudování památníku obětem napoleonských válek i několik rekonstrukcí bitev. Vystupují také při dnech otevřených dveří na místním zámku. V celém Česku se k takzvaným napoleonistům, kteří se věnují období francouzského císaře Napoleona Bonaparta, hlásí několik stovek lidí. Ti čeští patří v Evropě k těm nejaktivnějším.

Bitva u Slavkova, která se odehrála 2. prosince 1805, je nejznámějším vojenským konfliktem, jenž se odehrál na území Čech a Moravy. Napoleon v ní porazil armády rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. V bitvě se tehdy střetlo přes 160 000 mužů a zahynulo více než 20 000 vojáků. Řada dalších však se zraněními hledala azyl v lazaretech či klášterech po celé Moravě. Jen v Bystřici zemřelo 148 účastníků bitvy a jejich lékařů a navíc i 60 místních lidí, kteří se nakazili tyfem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám