Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pivní slavnosti, Poláčkovo léto i Kutnohorské stříbření

Novinky, Lucie Poštolková

Nadcházející víkend poteče pivo doslova proudem. Pivní slavnosti se konají v Mariánských lázních, Olomouci i Bělotíně. Poláčkovo léto v Rychnově slibuje klasické divadelní představení, koncerty i výstavu. V Kutné Hoře potkáte Václava IV. s celým královským dvorem na Královském stříbření.

Článek
Středočeský kraj

Královské stříbření Kutné Hory

O víkendu se Kutná Hora vrátí do dob minulých. Královské město navštíví samotný král Václav IV. se svou chotí Žofií a celým dvorem. Bohatí a chudí připravili slavnostní uvítání krále a tak nad městem zazní fanfáry, nebude chybět jarmark, velké turnajové klání na koních, průvody, divadla a mnoho dalšího. Podrobný program najdete zde.

Pochod krajem Oty Pavla

Teplé červnové dny opět lákají na připravovaný XXVIII. ročník pochodu Křivoklátskem, který se uskuteční v sobotu 25. června. (celý článek)

„Růžový“ víkend v Botanické zahradě

Pokud patříte k milovníkům růží, můžete se o víkendu pokochat pohledem na záhony keřových, stromkových i pnoucích růží všech tvarů a barev, které v současnosti kvetou v Botanické zahradě Chotobuz v Průhonicích. (celý článek)

Liberecký kraj

Křtiny levhartů sněžných v ZOO Liberec

V liberecké zoologické zahradě v sobotu oslaví křtiny levharta sněžného. Navíc se v rámci programu Není kočka jako kočka: 50. výročí prvního odchovu levharta čínského v ČSR (1961 ZOO Liberec) chystá karnevalový průvod kočičích masek. Návštěvníci, kteří do zoo v době od 10 do 13 hodin přijdou v masce levharta, tygra, lva či obyčejné kočky domácí získají hned za vstupem barevnou publikace Průvodce po ZOO Liberec a také plakát levharta čínského.

Samotné křtiny vypuknou přesně v 11 hodin v horní části pavilónu levhartů, kmotry se stanou herečtí představitelé ze seriálu TV Nova Ulice: Anna Fixová, Jakub Štáfek, Kristýna Podzimková, Petr Buchta a Václav Matějovský, chybět nebude ani autogramiáda. Více se dočtete zde.

Plavba za prázdninovým dobrodružstvím

V sobotu od 14 hodin se na liberecké přehradě poplují děti za prázdninovým dobrodružstvím. Během zábavného odpoledne se děti mohou těšit na tvůrčí dílničky, pohádku, dětskou diskotéku a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Svatojánský víkend

V malebné krajině Pěnčína u Jablonce nad Nisou se koná tento týden Svatojánský víkend. Od pátku do neděle se v Kittelově muzeu na Krásné připraven pochod s lucerničkami, povídání o tradici Svatojánské noci, poznávání bylin a květin inspirované čarodějným bejlím a mnoho dalšího. Podrobný program najdete zde.

Karlovarský kraj

Pivní slavnosti

V Mariánských Lázních se od pátku do soboty konají pivní slavnosti. Letošní ročník se nově stěhuje na jiné místo - do areálu dlouhé ploché dráhy, kde mají návštěvníci možnost se schovat před deštěm. K poslechu zahraje šest osvědčených regionálních kapel. Více najdete zde.

Akordeony na Lokti

V neděli od 17 hodin se na hradu Loket rozezní akordeony v rámci festivalu Mitte Europa. V Slavnostním sále vystoupí Denis Patkoviæ a Stefan Hussong. V programu mají Johanna Sebastiana Bacha, Padre Antonio Soler a další.

Na sobotu si divadelní spolek Cheb připravilo představení Mnoho povyku pro nic od Williama Shakespeara. Divadlo začíná na hlavním nádvoří v 19 hodin. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Cimrman na Krásném Dvoře

V sobotu se na zámku Krásný Dvůr sejdou příznivci Járy Cimrmana. Postoloprtská divadelní společnost zahraje představení Dobytí severního pólu na zámku od 18.30 hodin. Více najdete zde.

Zámecké slavnosti Šluknova

Šluknov se v pátek a v sobotu ponoří do 30. let 20. století. Pro návštěvníky je připravené dětské šermířské vystoupení, pohádky, hudební interpreti, ale i trhy a ukázky řemesel. Více najdete zde.

Noční prohlídka zámku Velké Březno

V sobotu se ve 21 hodin vydají návštěvníci zámku Velké Březno na netradiční procházku nočním pohádkovým parkem. Děti budou odpovídat na záludné otázky, aby pomohly princezně Ádě najít ztracený poklad. Akce potrvá 120 minut a vstupné je 10 korun. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Voda, sklo a kámen v místě šumavských Lurd

Šumavu měl v malíku Karel Klostermann, žil jí a rozuměl jí. Ne každý byl ale K. K., Šumava jim nic neříkala, možná jako místo drancování lesa a strachu z třídního nepřítele. Proto také byly značné části vylidněny a Hauswaldská kaple, zdejší Lurdy 19. století, vyhozena udatnou armádou do vzduchu. (celý článek)

Výstava ve Velké synagoze 

V Plzni byla otevřena výstava Fotografický klan rodiny Šechtlů. Unikátní kolekce více než 180 fotografií pořízených třemi generacemi fotografů z rodiny Šechtlů. Fotoateliér patří k jedněm z nejstarších kontinuálně pracujících. Jeho počátky sahají do 60. let 19. století v Plzni, byť svou existencí je firma Šechtl & Voseček až do dnešních dnů spojena s městem Tábor. Výstava potrvá do konce října 2011. Bude otevřena denně kromě sobot a židovských svátků od 10 do 18 hodin.

Čarodějky a meditace na Švihově

V pátek od 21 hodin se na Švihově návštěvníci ponoří do historického dramatu Arthura Millera. Připraveno je divadelní představení Čarodějky ze Salemu, které vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1962 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů.

V sobotu se Švihovem rozezní meditační hudba. Od 19 hodin můžete přijít relaxovat za zvuku gongů tibetských míst, didgeridoo a dalších nástrojů. Představení potrvá 60 minut.

Jihočeský kraj

Slavnosti solné zlaté stezky

V Prachaticích zaplní náměstí, ulice i parky XXI. ročník slavností solné zlaté stezky. Od pátku do soboty je tak pro potěšení malých dětí připraven program s divadly, projížďky na ponících a kostýmovaný průvod. Starší ocení hudební vystoupení Čechomoru nebo skupiny Mňága a Žďorp. Kompletní podrobný program najdete zde.

Otevřená Benešova vila v Sezimově Ústí

V sobotu a v neděli bude pro veřejnost v Sezimově Ústí zpřístupněna vila Hany a Edvarda Benešových. Zájemci si prohlédnou exteriér vily, jejíž fasáda se navrátila do původního barevného pojetí s typickými zelenými okenicemi.

Součástí komentované prohlídky je též procházka přilehlým parkem, jenž je jednou z mála zachovaných zahrad z 30. let 20. století na našem území. Tato trasa je zakončena u hrobky manželů Benešových. Prohlídky trvají 40 minut a probíhají organizovaně s průvodcem mezi 10 a 16 hodin. Více informací o vile naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Poláčkovo léto

V Rychnově nad Kněžnou začíná v pátek divadelní festival Poláčkovo léto. Divadelní představeni pro děti i dospělé poběží až do 6. července. Návštěvníci se mohou těšit na představení Jesus Christ Superstar, ale i Rusalku či Amadea. Připraveny jsou také koncerty a výstava Věry Jičínské Hlinomaz a Vobraz. Program se koná v Zámecké jízdárně, Pelclově divadle, Přírodním amfiteátru Studánka, Synagoze a dalších. Více najdete zde.

Pohádkové rejdiště

Poslední červnový víkend bude patřit pohádkovým bytostem na Starých Hradech. Na nádvoří čekají veselé princezny a čarodějnice, popletení čerti a čarodějové, ale i čarocezny a čertenice. Připraveny jsou soutěže a roztodivné hry. Podívat se můžete také do čarodějné bestyjoly, která je domovem živých zvířat, havěti a potvůrek našich čarodějnic. Více najdete zde.

Kraj Vysočina

Kamenosochařské sympozium na Lipnici

V Lipnici nad Sázavou se do soboty koná mezinárodní sympozium Ve víru času. Pro návštěvníky jsou připraveny trhy, výstavy a veletrhy. V neděli zazní na hradě od 17 hodin koncert mladých interpretů, tradiční koncert klasické hudby v provedení mladých talentovaných hudebníků z Havlíčkova Brodu. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Studánky na svahu chaty Hvězda ukrývají letitá tajemství

Kolektiv turistické chaty Hvězda na Andrlově chlumu připravil pro své návštěvníky zajímavou trasu odhalující tajemství některých míst - turisty přenesou mj. až do sedmnáctého století. (celý článek)

Orlické cyklo-inline klání

Máte rádi kolo nebo in-line brusle? Pak se vydejte v sobotu od 10 hodin na Orlicko-Třebovsko na Cakle tábořiště v Ústí nad Orlicí. Připraveny jsou dva cyklistické okruhy (25 a 45 km) a pro in-line brusle okruh dlouhý 17 km. Návštěvníci uvidí šermířské vystoupení, vyzkouší si středověké soutěže pro děti i dospělé. Plakát akce najdete zde.

Olomoucký kraj

Rockový Helfštýn

V sobotu od 12 hodin se na Helfštýně roztočí kolotoč kapel a hudebních interpretů. Kromě Kryštofa se návštěvníci mohou těšit na Tchoře, Spocenou uklízečku, Forum, Street 69 a další. Podrobný program najdete zde.

Pivní slavnosti

Na Korunní pevnůstce v Olomouci probíhají do soboty pivní slavnosti, které slibují hudební program jako leckterý hudební festival. Podrobný program najdete zde.

Pokud máte do Olomouce daleko, vydejte se na pivo do Bělotína, kde probíhají pivní slavnosti až do neděle. Připraveno je fotbalové utkání i představení mažoretek. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Na Holešovské regatě pobaví námořníci na netradičních plavidlech

Námořníci na netradičních plavidlech, odvážní závodníci, známí zpěváci a nespočet soutěží a atrakcí. To je jen část z bohatého programu rodinného festivalu Holešovská regata, který se uskuteční v sobotu 25. června v areálu zámku v Holešově. Zábavný den plný hudby, soutěží a recese odstartuje ve 13 hodin. (celý článek)

Prohlídku malenovického hradu ozvláštní fotografie z cest

Zbrojnici malenovického hradu budou od soboty zdobit fotografie Libora Bureše. Vernisáž výstavy s názvem Na cestách světem je naplánována již na tuto sobotu 18. června v 15 hodin. Snímky zajímavých míst budou součástí celkové prohlídky hradu po celé prázdniny až do 4. září. (celý článek)

Malířské cesty nabídnou sečení luk i tři výstavy

Na Soláni a ve Velkých Karlovicích bude o víkendu živo. Pro návštěvníky je připravena na pátek soutěž sečení luk u Korytářů na Soláni od 18 hodin. V sobotu pak slavnostní zahájení tří výstav a Muzejní noc. Jako první bude v sobotu od 14 hodin zahájena výstava s názvem Biblické krajiny, Doteky hlíny, Zahradní plastika, ve Valašském ateliéru U Hofmanů bude k vidění do 30. srpna.

O dvě hodiny později začne výstava akademického malíře Pavla Vavryse a syna, umístěná bude ve Zvonici na Soláni až do 9. srpna. Jako třetí v pořadí odstartuje v 18 hodin výstava Světlo a prostor, Ohlédnutí od M. Vajceové (keramika) a O. Vajce (obrazy). Zázemí najde v Karlovském muzeu ve Velkých Karlovicích a potrvá do 31. července. Program letošních malířských cest vyvrcholí Muzejní nocí – oslavami 40. výročí založení Karlovského muzea, začátek je naplánovaný na 19 hodin. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

V Brně se představí domácí mazlíčci i hospodářská zvířata

Na brněnském výstavišti probíhá Národní výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, od pátku začne i mezinárodní výstava chovatelských potřeb Propet, která je největší výstavou svého druhu v České republice. Obě akce končí v neděli 26. června.

Na výstavě Propet najdete vše, co potřebujete pro svého domácího mazlíčka – ať už máte doma psa, kočku, křečka, papouška nebo rybičky. Navíc se podíváte na netradiční zvířecí sport - Králičí Hop. Je to jeden z nejmladších sportů se zvířaty.

Králičí šampióni závodí ve čtyřech disciplínách – na rovinné a křížené dráze, dále ve skoku vysokém a ve skoku dalekém. Pro Králičí Hop se hodí jakékoliv plemeno králíků, zakrslá i malá plemena nebo jejich kříženci. Prioritou je povaha králíčka, avšak dobrý „skokan“ se musí už závodníkem narodit a navíc musí být nebojácný a mít dobrý vztah k lidem.

Na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky vyrostou obří stáje, westernový ranč a soutěžní arény pro více než sedm set hospodářských zvířat z nejlepších českých chovů. Velký ohlas mají u návštěvníků zejména koně – letos se na výstavě předvedou i evropští šampioni, jeden z nich je arabský kůň, druhý kladrubský ryzák. Podrobný program najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Rešovské vodopády chrání sám Praděd

Nejsme zemí velkých vodopádů, jako jsou třeba Švýcarsko, Norsko, nebo Slovinsko. Ale pár krasavců tu máme a je škoda je neznat a opomíjet. Na okraji Nízkého Jeseníku, trochu zastrčené, ač si to nezaslouží, leží na říčce Huntavě Rešovské vodopády. (celý článek)

Praha

Cyklistické trasy po památných stromech v Praze

Krásné počasí láká milovníky přírody na kolo. Ti se mohou vydat za nejstaršími stromy Prahy. Doporučené cyklistické trasy, které je spojují, je možné stáhnout do přístrojů GPS. Pak už nic nebrání dobrodružnému poznávání chráněných velikánů. (celý článek)

Beach volejbalový turnaj v Ládví

Zahajovací turnaj Oakley Beach Tour se uskuteční v sobotu v kategorii muži a ženy, v neděli proběhne kategorie mixy. Turnaj začíná v 9 hodin ráno v Beachklubu Ládví. Na turnaj se můžete přihlásit emailem na recepce@beachklubladvi.cz nebo telefonicky Radkovi Novákovi na 607 455 067.

United Islands - hudba na ostrovech

Od čtvrtka do soboty si Pražané a návštěvníci Prahy budou moci poslechnout na devíti místech řadu zajímavých kapel. Ve čtvrtek zahájí hudební festival klubová noc, ve více jak 20 klubech se představí české i zahraniční kapely. Podrobný rozpis programu najdete zde.

Hraj kapelo, hraj po patnácté na Křižíkově fontáně

V sobotu od 13 hodin startuje v Praze na Křižíkově fontáně v areálu Výstaviště 15. ročník Mezinárodního festivalu české a moravské dechovky „Hraj kapelo, hraj“ – Mistrovství České republiky dechových hudeb. Závěr festivalu je plánován na neděli v 18 hodin.

Na festivalu Hraj kapelo, hraj vystoupí dechové hudby Babouci, Březovská desítka, Bojané, Mistříňanka, Krajanka, Veselka, Straňanka, Blaskapelle Illeranka – Německo, De Essener Muzikanten – Belgie a Holanďanka - Holandsko. Více najdete zde.

V pražském Národním muzeu je k vidění výstava antibiotik - hrozby lidstva

V Národním muzeu už se nevystavují jen tradiční kameny, umělecká díla a historické artefakty. Již podruhé, tentokrát ve spolupráci se světovou zdravotnickou organizací (WHO), připravilo muzeum výstavu týkající se našeho zdraví. Po neštovicích si mohou návštěvníci v nové budově prohlédnout od středy výstavu s názvem Antibiotika jsou ohroženým pokladem lidstva. (celý článek)

Běh pro život

Rodiny s dětmi, maminky s kočárky, babičky, páry s pejsky a další poběží v sobotu Běh pro život. Startuje se na pražském Výstavišti v Holešovicích v 15 hodin. Od 13.30 hodin začíná doprovodný program. Vice informaci naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Pochod krajem Oty Pavla

Teplé červnové dny opět lákají na připravovaný XXVIII. ročník pochodu Křivoklátskem, který se uskuteční v sobotu 25. června.

Výběr článků

Načítám