Hlavní obsah

Tipy na víkend: Maraton, cyklistické výlety s pivními zastávkami a jízdy veteránů

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu se koná řada sportovních akcí. V Praze se poběží maraton, v Nymburku pojedou na kolech Postřižinský otvírák a v Českých Budějovicích se pojede Švejkova cyklo-60-ka. Půjde se pochod Přes tři hrady. Historické veterány si můžete prohlédnout v Telčí, Plzni, ve Vodňanech a Táboře.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Historické veterány uvidíte o víkendu v Telčí, Plzni, ve Vodňanech a Táboře.

Článek
Středočeský kraj

Den matek na Červeném Újezdě

Na hradě v Červeném Újezdě v rozkvetlé zahradě bude pro všechny maminky připraveno milé překvapení. Malí i velcí budou mít také možnost říct své mamince: „Maminko, mám tě rád (a)!“ Program bude probíhat mezi 14 až 18 hodinou. Více najdete zde.

Svatební den na Žlebech

Pro všechny svatbychtivé či obdivovatele svateb se na zámku Žleby uskuteční přehlídka nevěst, ženichů, jejich účesů, toalet, slavnostního líčení, svatebních kytic i promenáda párů v Předzámčí. Akce potrvá hodinu, zahájení je stanoveno na 15 hodin. Vstup je volný. Na závěr programu proběhne dražba květin. Více najdete zde.

Postřižinská cyklistická premiéra

První květnovou sobotu se od Nymburka k Lysé nad Labem a zpět pojede Postřižinský otvírák. Zájemci si na kole otestují svoji kondici a zároveň se pobaví a zmapují postřižinské hospůdky.

Cestu dlouhou přibližně 43 km vedoucí po turistických stezkách polabskou nížinou s vámi absolvují také ředitel a sládek pivovaru, takže můžete při jedné ze čtyř plánovaných občerstvovacích zastávek načerpat nejen ztracenou energii, ale také řadu zajímavých informací. Pokud si na každé z těchto zastávek nezapomenete razítkem potvrdit svou účast, čeká vás na konci výletu také malý dárek. Výlet začíná v 10.30 hodin

od Pivovaru Nymburk. Podrobnější informace o trase naleznete zde.

Hrad Zbořený Kostelec: romantické místo nad řekou Sázavou

Hrad Zbořený Kostelec, který se nazývá též Kostelec, Kostelec nad Sázavou nebo i lidově Zbořeňák, je možné nalézt na ostrožně nad pravým břehem Sázavy. Nachází se nad stejnojmennou vesnicí kousek od vodáckého kempu nedaleko Týnce nad Sázavou. (celý článek)

Nová expozice hořovického zámku připomene panské služebnictvo

V Hořovicích budou od soboty 30. dubna nově zpřístupněny pokoje zámeckého služebnictva. Nahlédnete do soukromí kastelána, kuchařky, nebo třeba panského šoféra. (celý článek)

Na zámku v Mníšku se můžete nechat pasovat do šlechtického stavu

V sobotu 7. května se bude zámkem Mníšek pod Brdy po zámecké arkádě procházet bílá paní a v kapli bude na návštěvníky čekat anděl s poselstvím i dary. Přesně o týden později jsou zájemci zváni na Staročeské máje na nádvoří zámku a na náměstí v Mníšku pod Brdy. (celý článek)

Bitva století na zámku Loučeň

V sobotu 7. května bude pro návštěvníky zámku Loučeň od 15 hodin připravena rekonstrukce bitvy z prusko-rakouské války v roce 1866. Bude součástí celodenního programu s názvem Bitva století. (celý článek)

Liberecký kraj

Kamenný dalekohled na Černostudničním hřebenu

Projeli jsme Jabloncem nad Nisou a míříme dál na východ. Už jen pár kilometrů. Silnice stále zřetelněji i nadšeněji míří k obloze a táhne nás za sebou. Okolní stromy se zdají být víc a víc majestátní, jako by i ony chtěly tvorům z nížiny potvrdit, že tady už jsou na horách. A taky že jsme. Už jen pár kroků od Černostudničního hřebene. (celý článek)

Karlovarský kraj

Karlovy Vary zahájí novou sezónu, Karel IV. pojede opravenou promenádou

Karlovy Vary v sobotu zahájí tradičním svěcením všech léčivých pramenů novou lázeňskou sezónu. Historické procesí vedené zakladatelem města Karlem IV. tak projede po zcela nové promenádě.

Předehrou karlovarských víkendových oslav bude páteční slavnostní večer v Městském divadle, kde zahraje Karlovarský symfonický orchestr a hornista Radek Baborák.

V sobotu začíná program svěcením pramenů, jehož se letos ujme litoměřický biskup Jan Baxant. Následuje slavnostní mše v kostele svaté Maří Magdalény. Také letos návštěvníci uvidí oblíbený průvod historických postav, které v minulosti ovlivnily dění v Karlových Varech. Do průvodu se letos vydá 55 účinkujících v historických kostýmech.

Historický průvod se vydá na cestu z Goethovy stezky ve 14.30 hodin. Jeho trasa povede přes Mírové náměstí po Staré louce směrem k Tržišti. Ulicí Lázeňská pak projde před Mlýnskou kolonádu. Průvod bude dále pokračovat ulicemi Sadová a Zahradní a dojde do cílové zastávky, do svého historického ležení ve Smetanových sadech.

Ústecký kraj

Koncert mužského souboru

V sobotu od 17 hodin nepropásněte vystoupení pěveckých sborů Zanglust a Carmina Rychnov nad Kněžnou v Novém kostele Kostelce nad Ohří. Padesátičlenný mužský sbor Zanglust letos 20. května oslaví 55 let své existence. Jedná se o jedinečný hudební zážitek, kdy v akusticky dokonalém Zrcadlovém sále Nového zámku zazní melodie autorů klasické i současné hudby a temnější tóny mužských hlasů budou střídat dívčí hlasy pěveckého sboru Carmina z Rychnova nad Kněžnou. Vstupné: dospělí 80 Kč, děti 50 Kč.

Plzeňský kraj

Slavnosti svobody v Plzni

Od čtvrtka až do neděle probíhají v Plzni velkolepé oslavy 66. výročí od osvobození města americkou armádou. Kromě pietních aktů jsou připraveny výstavy grafik, sraz historických veteránů, burza sběratelů historického vojenství, ale i řada kulturních programů. Na víkend připravuje město vedle tradičního military programu také vystoupení na hudebních scénách a program pro školy. Navíc na oslavy každoročně přijíždějí lidé z celého světa, aby oslavili s americkými veterány osvobození Plzně.

Další podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Pochod a cyklojízdy v Táboře

Táborské Žižkovské náměstí zaplaví oslavy v rámci otevření turistické sezóny 2011. Kromě zábavných soutěží a divadla se mohou malí i velcí vydat na tři cyklistické okruhy z Žižkovského náměstí přes Ratibořské Hory, Dobronice u Tábora, Stříbrné Hutě, Smyslov, Mladou Vožici, Šelmberk, Hlasivo, Sezimovo Ústí a zpět. Milovníci pěší turistiky se mohou vydat na procházku na Harrachovu, kde proběhne outdoorový festival.

V Táboře budou mezi 14 až 18 znít bubny Dětí v rytmu, ale i swing a zájemci se podívají i na ukázky extrémních sportů. Od 17 hodin vystoupí Robert Křesťan & Druhá tráva. Podrobný program najdete zde.

Historická vzpomínková jízda

Máte rádi historická vojenská vozidla? Pak se podívejte na Vzpomínkovou jízdu k osvobození jihozápadních Čech, která se koná na náměstí Svobody ve Vodňanech v sobotu mezi 11.15 až 11.45 hodin. Více najdete zde.

Osvobození si v Netolicích připomenou bitvou na nádraží

Kluby vojenské historie chystají v neděli na Den vítězství na nádraží v Netolicích bitvu mezi okupačními a spojeneckými vojsky. Na náměstí, kde se na konci druhé světové války setkala americká a sovětská vojska, se pak uskuteční oslavy konce války.

Diváci budou moci sledovat na vagónech, na nádraží i v ulicích města třeba tahače děl, protiletadlové kanony, těžké kulomety a vojenské německé motorky i ruský obrněný vůz. Z klubů se tam sjedou vojáci v uniformách Luftwaffe, wehrmachtu, SS, protektorátního četnictva, revolučních gard i rudoarmějců. Na trať České Budějovice - Netolice bude vypraven zvláštní parní vojenský vlak.

Vojenský vlak vyjede z Českých Budějovic v 10.20 hodin, diváci ho mohou sledovat na trati přes Hlubokou nad Vltavou a Zliv do Dívčic. Ve vlaku budou pouze účinkující. Pro diváky bude vypraven zvláštní motorový spěšný vlak.

Diváci budou na nádraží vpuštěni ve 13.30 hodin za symbolické vstupné na střelivo pro spolky. Ve 14.10 bude prostor uzavřen. Po ukončení bitvy se uskuteční setkání na netolickém náměstí. Večer bude lampionový průvod a ohňostroj. Více informací organizátoři uvádějí zde.

Medový trh, vandr a kolo se Švejkem

V sobotu v Českých Budějovicích budou otevírat turistickou sezónu medovým a Rožmberským trhem, které budou probíhat od ranních hodin až do 16 hodin. V 9 hodin bude startovat třetí ročník Švejkovy cyklo-60-ky. Pokud dáváte přednost pěší turistice, vydejte se na vandr. Podrobný program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Barokní areál hospitalu Kuks představuje život i smrt na březích Labe

Jedním z českých adeptů na zápis na seznam kulturních památek UNESCO by mohl být i barokní areál hospitalu Kuks na Trutnovsku. Ročně ho navštíví na 50 tisíc návštěvníků. V současné době se navíc připravuje významná revitalizace této památky. Za téměř 450 miliónů korun, jimiž přispěla Evropská unie, budou nejen opraveny chátrající části barokního komplexu, ale rozšíří se i využití jednotlivých budov. (celý článek)

Foto: Profimedia.cz

Kuks

Kraj Vysočina

Výlet do Lipnice nad Sázavou za Švejkem i do hradní kaple s temným tajemstvím

Obec Lipnice nad Sázavou leží asi 12 km od Havlíčkova Brodu na Vysočině. Z dálnice D1 sjedete před Humpolcem a za několik minut jste přímo v Lipnici na náměstí s těsně přilehlým hradem. (celý článek)

V Telči lidé uvidí v sobotu už potřetí Veteránskou revue

Historické automobily a motocykly, ale také bicykly i další historickou techniku a přehlídku dobového oblečení uvidí v sobotu lidé v Telči na Jihlavsku při třetím ročníku Veteránské revue. Pořádá ji recesistický Spolek telčských velocipedistů. Víkend bude v Telči bohatý i na další společenské a kulturní události.

Veteráni se začnou na náměstí Zachariáše z Hradce sjíždět už od rána, kolem 13 hodiny akci zahájí telčský dixieland. Lidé uvidí módní přehlídku dobového oblečení z 20. let minulého století, mohou si osahat veterány a popovídat si o nich s majiteli. "Uslyší i píseň, kterou kromě kapely doprovodí nastartovaný dobový traktor," podotkl Jan Wimmer ze Spolku telčských velocipedistů. Pořadatelé ocení nejstarší exponát a nejvzdálenějšího účastníka.

Pardubický kraj

Pouť, astronomové i pochod na hradu Litice

Na hradu Litice bude o víkendu živo. V sobotu se zde koná pod hradem malá vesnická pouť v obci Litice nad Orlicí s atrakcemi pro děti a stánky s občerstvením. V neděli v 15 hodin se bude v kapli Krista Dobrého pastýře sloužit pouťová mše.

V sobotu se přes hrad půjde turistický pochod Přes tři hrady, který startuje v Sopotnici na hřišti, v Žampachu a Potštejně. Účastníci pochodu mají zlevněné vstupné do hradu. Podrobnosti o trasách najdete zde.

V sobotu se na hradě sejdou astronomové amatéři na pátý ročník Litovického hvězdobraní. Pro veřejnost jsou připraveny přednášky a pozorování denní i noční oblohy.

Pozorování noční oblohy se uskuteční pouze ze soboty na neděli do 22.30 hodin. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Arcibiskupská rezidence je otevřena veřejnosti

Ve středu 27. dubna proběhla v Olomouci slavnost otevření zrekonstruované budovy arcibiskupského paláce. V současné době je palác přístupný veřejnosti. (celý článek)

Hrad Šternberk uvítá svatební veletrh

Svatbám a jejich nezbytným doplňkům bude o víkendu patřit hrad Šternberk na Olomoucku. Na druhém ročníku svatebního veletrhu pořadatelé představí v historických prostorách památky svatební šaty, prsteny a šperky, kytice i dorty a cukroví. Součástí programu bude i skutečná "svatba v přímém přenosu", snoubenci byli vylosováni ze tří přihlášených párů.

Součástí doprovodného programu bude taneční vystoupení, barmanská show i módní přehlídky. Po celý víkend se budou konat malé divadelní vstupy se svatební tématikou v podání trubačů Koruny České. V prostorách pod věží bude přistavena limuzína, v areálu hradního parku se zájemci mohou vyfotografovat v historických kočárech nebo svézt na koni.

Zlínský kraj

Literární jaro ve Zlíně

Festival Literární jaro ve Zlíně měl sice premiéru loni, ale navazuje na tradici Literárního května studentů místní univerzity. Letos nabízí do 10. května autorská čtení, besedy o literatuře, představení nových knih, setkání se zajímavými osobnostmi, výtvarnou dílnu i výstavu. (celý článek)

Jihomoravský kraj

Špilberské podzemní vězení obživne

Muzeum města Brna připravilo pro návštěvníky nezapomenutelnou akci. Uskuteční se noční prohlídky podzemního vězení - kasemat. Povedou je průvodci v dobových kostýmech a v celách budou zavřeni živí vězni. Dopředu je nutné se rezervovat. (celý článek)

Hrad Špilberk zve na doprovodný program k výstavě Tapisérie z Bayeux

V neděli 8. května ve 14 hodin přijďte na Špilberk na zábavné odpoledne nazvané Příběh rytířů z Tapisérie. Čeká vás spousta her a plnění úkolů spojené s komentovanou prohlídkou výstavy Tapisérie z Bayeux. (celý článek)

Muzeum železné opony ve Valticích připomíná složité období socialismu

Ve Valticích na Břeclavsku bylo otevřeno muzeum, které připomíná doby socialismu, kdy Československo neprodyšně oddělovala na hranicích od Rakouska a Německa železná opona. Vzniklo v objektu někdejší celnice, která se nachází mezi Valticemi a rakouským Schrattenbergem. (celý článek)

Oslavy znojemského vína

Festival vína VOC Znojmo oslaví v neděli na Horním náměstí znojemská vína. Pro hosty festivalu bude připravena ochutnávka všech certifikovaných vín VOC Znojmo nového ročníku 2010. Nebude chybět ani Pohořelický kapr na mnoho způsobů, živá hudba a tanec. Na festivalu vystoupí Vlasta Rédl a jeho nová hvězdná kapela, Tam-Tam Batucada s brazilskými rytmy a Zuzana Lapčíková s kvintetem provede návštěvníky jazzem a folklórem. Další podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Hrad Sovinec bude poprvé k vidění za svitu svící a loučí 

Za svitu svíček a loučí si budou moci návštěvníci v sobotu prohlédnout hrad Sovinec při nočních prohlídkách, které se tam konají vůbec poprvé v novodobé historii památky. Navíc potkají skřety, bojechtivé šermíře i osobnosti spjaté s historií hradu, řekla hlavní průvodkyně Kateřina Jarmarová.

Prohlídky na akci nazvané Temný hrad Sovinec povedou přes dosud nezpřístupněná sklepení, palácovými prostorami osvětlenými sporým světlem svící a loučí a průchody a točitými schodišti. "Návštěvníci uvidí v záři ohňů některé bytosti z bájí a pověstí či knechty z hradní posádky. V palácových prostorách se budou odehrávat děje úzce související s bohatou minulostí hradu. Švédy, kteří v roce 1643 dobyli hrad Sovinec, představí skupina historického šermu Salva Quardia z Olomouce," doplnila Jarmarová. Lidé potkají i krásnou tanečnici či velmistra Řádu německých rytířů Evžena Habsburského, který Sovinec zvelebil.

Prohlídky se budou konat v půlhodinových intervalech od 19.30 do 23 hodin. Zájemci si mohou vstupenky předem rezervovat v pokladně hradu.

Praha

Vyrobte si dárek pro maminku

V sobotu si můžete vyrobit dárek pro maminku ve Stanici přírodovědců na Smíchově v Drtinově ulici 1a. Zájemci si mezi 14 a 17 hodinou vyrobí dekorativní zápich do květináče. Cena jednoho výrobku je 60 Kč. Za příznivého počasí se děti povozí na ponících. Více najdete zde.

Jarní dostih klisen

V neděli se ve Velké Chuchli poběží 63. jarní cena klisen KaKa. O vítězství se utkají tříleté klisny tzv. klasických zkoušek, a to od 14 hodin. V dětském koutku je připraven od 15.10 pořad Cesta kolem světa – Děti procestujte s námi svět, s kouzelným deníkem tam i zpět! Pro dámy začíná v 15.35 módní přehlídka Magic Helena. Další podrobnosti zde.

Pražskou Malostranskou mosteckou věž ovládli alchymisté

Jednu z nejznámějších dominant Prahy – Karlův most, střeží na obou jeho březích věže: Staroměstská a Malostranská. Svůj název získaly podle městských částí, na jejichž území byly za vlády císaře Karla IV. postaveny.(celý článek)

Pražský běžecký maraton

O víkendu se koná Volkswagen maratonský víkend, během něhož se bude závodit v následujících kategoriích: Volkswagen Maraton Praha, Volkswagen Firemní Maraton Praha (štafeta), Volkswagen Firemní Maraton Praha (týmy), Volkswagen Rodinný Minimaraton 4,2 km, Allianz Eko Procházka 2 km a Univerzitní maraton - O pohár rektora Univerzity Karlovy.

Běží se přímo v centru Prahy. Počítejte s dopravním omezením. Další podrobnosti se dozvíte zde.

Na pražském Smíchově budou slavnosti s živými ovcemi a kozami

Pátá městská část chystá na začátek května den chovu ovcí a koz. Přímo na smíchovském Náměstí 14. října si lidé budou moci prohlédnout dvě až tři desítky živých zvířat, nebudou chybět ukázky stříhání ovcí a předení z ovčí vlny. Informoval o tom Richard Konrád ze spolupořadatelského Svazu chovatelů ovcí a koz.

Svou práci podle Konráda předvedou také přadleny, které budou příst na klasických kolovrátcích. Budou rovněž prodávat vlastní výrobky. Zájemci si budou moci vyzkoušet i dojení koz.

Ve stáncích pak lidé budou moci ochutnat nebo si s sebou odnést sýry a jogurty z ovčího a kozího mléka a dále speciality z jehněčího masa. "Na místě budeme vařit jehněčí balkánský kotlík," uvedl Konrád.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám