Hlavní obsah

Krteček čeká na malé i velké rošťáky na výstavě v Praze

Novinky, Ludmila Hamplová

Pokud jste ještě nestihli navštívit v pražské Galerii Vltavín výstavu Zdeněk Miler: Dětem, máte nejvyšší čas. Výstava uspořádaná k 90. narozeninám ilustrátora a „otce“ světoznámého Krtečka a dalších kreslených postaviček potrvá až do 10. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Galerie představuje nejen příběhy Krtka a jeho kamarádů, ale i pohádky, ve kterých vystupují. Dospělí i děti se tak mohou potkat s Myškou, Zajícem nebo Ježkem, podívat se na animované pohádky a také si sami vyrobit kalhotky pro krtečka.

Článek

V roce 1956 dostal Zdeněk Miler nabídku vytvořit snímek, který by dětem přiblížil technologii průmyslové výroby látek. Právě díky tomu vzniklo první Krtkovo dobrodružství s názvem Jak krtek ke kalhotkám přišel.

„Dostal jsem jako námět povídku O plátěné košilce, která byla o tom, co všechno se musí udělat, aby se vyrobilo plátno. Nelíbila se mi, byly tam samé stroje, na film pro děti to bylo moc suché. Řekl jsem si, že námět musím udělat zajímavě, že by měl mít příběh s figurkou, která by demonstrovala výrobu plátna od samého začátku až po konečnou fázi,“ vzpomíná Zdeněk Miler.

Zraje jako víno

Dlouho se mu nedařilo přijít na to, jak by figurka měla vypadat. Nechtěl napodobovat postavičky, které vymyslel Disney. „Když jsem se jednou vracel z lesa, uviděl jsem na poli krtiny. Tehdy mě napadlo, že by to mohl být Krtek,“ vypráví výtvarník. Zvíře se mu nejdříve moc nelíbilo.

Foto: ČTK

Přes 50 let zůstává u dětí nejoblíbenější autorovou postavičkou Krtek.

„Krtek je vlastně taková myš, nemá uši, nemá nic, jen ten čumák. Tak jsem mu udělal alespoň červený nos, to byla jediná barva, kterou jsem tam dostal a která figurku trošku oživovala,“ dodává.

„Krtek za víc než půlstoletí omládl. Když jsem dělal prvního Krtka, měl dlouhý nos, ale ten ho dělal starším. Tak jsem řekl animátorům, aby mu udělali nos krátký. Zmizel ocásek a přibyly mu vlásky,“ popisuje výtvarník a ilustrátor Zdeněk Miler. „Já bych z něj chtěl mít pořád kluka. Zvědavého, odvážného kluka, který jde do všeho s legrací. Dělá drobné rošťárny stejně jako děti, a tak je jejich partnerem,“ dodává.

Foto: Profimedia.cz

Galerie představuje nejen příběhy Krtka a jeho kamarádů, ale i pohádky, ve kterých vystupují. Dospělí i děti se tak mohou potkat s Myškou, Zajícem nebo Ježkem, podívat se na animované pohádky a také si sami vyrobit kalhotky pro krtečka. Expozice je totiž doplněna o dětský výtvarný koutek. „Ne všechny děti baví si jen v klidu prohlížet vystavené obrázky, a tak můžou samy něco vytvořit,“ vysvětluje Karolína Tučková z Galerie Vltavín.

Foto: ČTK

Výstava shrnuje celoživotní tvorbu Zdeňka Milera. Připravena byla k jeho 90. narozeninám.

Výstava je doplněna o expozici děl manželky Zdeňka Milera Emilie. I když se i ona celý život věnovala výtvarné práci, není její dílo příliš známé. Galerie Vltavín přestavuje její tvorbu z posledních let, která je inspirována asijskými vlivy.

Obě výstavy potrvají do 10. dubna a jsou přístupné každý den od 10 do 12 a od 13.30 do 18 hodin. Podrobnosti na www.galerievltavin.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám